Бивши агент ЦИА о повезаности свјетских сукоба

Ратови у Израелу и Украјини, непредвидљиви Иран и Сјеверна Кореја која звецка оружјем, политички хаос у САД, само су неки од драматичних догађаја који потресају свијет.

Свијет 21.11.2023 | 08:01
Бивши агент ЦИА о повезаности свјетских сукоба

Чак и искусни шпијуни сматрају да данас живимо у узбудљивим временима. Бивши оперативац ЦИА Џон Франчи, који је служио широм Блиског истока као шеф одјељења, причао је за НПР о актуелним сукобима у свијету.

Упитан колико је неуобичајено видјети толико криза одједном, он је рекао да живимо у једном од најопаснијих периода у протеклих 20 година.

– То донекле подсјећа на вријеме као послије 11. септембра, гдје смо имали много пријетњи у то вријеме – каже он.

Франчи је рекао да постоји заједнички фактор у овим сукобима.

– Када почнете да видите како се све одвија, и када се вратите корак уназад, мислим да све то указује на једног играча, а то су Иранци и њихове активности у региону. Ако почнете да гледате шта се дешава у вези са оним шта се десило у Гази и одакле је дошло, па ако се одмакнете од ужасне природе онога што се догодило и почнете да гледате како се то развило и како се други играчи укључују, све то тежи да укаже на Иранце – рекао је ветеран.

Међутим, како је рекао, Кина и Русија такође имају користи од сукоба на Блиском истоку.

– Мислим да има неких лабавих веза ако помислите на Кину и Русију и њихове улоге у томе (сукобу Израела и Хамаса) и на подршку (Ирану), можда не активно у доношењу одлука, али подршку у моралном смислу, а и у складу је са њиховим агендама – каже он.

Он је рекао да Иран не мора да буде директно умијешан у сукобе, јер то није његов интерес.

– Имају довољно заступника у региону да могу да раде оно што желе. Дакле, било да се ради о Хамасу, Хезболаху, Хутима у Јемену, групама које су у Ираку, као и у Сирији, све су то полуге које могу да искористе у сваком тренутку да би могли да промене фокус и заиста тестирају Израел, али и САД и Запад – каже Франчи.

Он је указао на то да САД и Запад немају конзистентну политику за Блиски исток да “постоји осјећај да су САД постале слабе и зато се овако одвијају ствари”.

Франчи је прокоментарисао и критике израелској обавјештајној служби, јер није успјела да предвиди и спријечи напад Хамаса 7. октобра, преноси Блиц.

– Па, мислим да је у овом тренутку тешко икога окривити јер не знамо чињенице. Сигуран сам да ће бити огромна истрага о томе како је до овог дошло. Али могу рећи да се ово није догодило тек тако. Ако погледате можда, рецимо, посљедњих 18 мјесеци, пажња је заиста била усмјерена на Западну обалу. Мислим да је све ово на неки начин оркестрирано од стране Иранаца, који су успјели да скрену пажњу са Газе, да је усмјере на Западну обалу. Покренули су своју нову групу, Лављу јазбину, која је нападала насељенике најмање годину дана и, опет, узимала много ресурса (израелским обавјештајцима) – каже он.

Било како било, пред САД је пуно изазова. Могу ли САД да се носе са толико криза истовремено?

– Могу. Мислим да су САД једина држава на свијету која може то да уради, која има вјештине и знање и капацитете. Оно што нам је потребно јесте вођство. Морамо да будемо сигурни да имамо јаке лидере који нам то омогућавају – који могу да дјелују одлучно, доносе одлуке када су неопходне, шаљу поруке које прате акције. Ако се то не деси, онда ћемо пропасти или ћемо посрнути, а то ни за кога није добро – закључује бивши обавјештајац ЦИА.

(Блиц) Фото: МОСТАФА АЛКХАРОУФ/ЕПА

 

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Мишо

21.11.2023 08:36

Ха,ха,ха..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Колико год се

21.11.2023 11:03

Корака врратимо уназад закљуцак је да сте ви узрок крвавих сукоба.

Name

Узрок

21.11.2023 11:18

Је васа пљацка нафте у Ираку, Сирији, наравно радо у Ирану итд.. Колико мозете настањцати и кликнути не мозе ту похлепу пљацку нико и на какав нацин задовољити..Управо тај болесни убитацни скарадни систем по питању свега се демолира и успоставља нормалан....

Name

Гоод боy

21.11.2023 08:47

Бад боy

ОДГОВОРИТЕ
Name

+

21.11.2023 08:54

Криза највећа у последњих 20 година. Па Народ, хоће у својим државама да мирно живи и развија се. Сваких 20 година убијање рушење А Бог нам је дао доста земље, да може нас хранити. Толико давати за оруђа, која убијају. ПРОСТАКЛУК, А ОБРАЗОВАЊЕ, КАО НА ВИСИНИ. ШТА НАС БРИГА, ШТО АМЕРИКА ТО МОЖЕ. ШТАНЦАЈУ ДОЛАРЕ И ПРОИЗВОДЕ КРИЗЕ И РАТОВЕ. ТРЕБА ДА ИМ БОГ СУДИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Т39842288

21.11.2023 09:35

11 септембар сте ви организовали да би имали повод за напад, то и птице на грани знају

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хе Хе

21.11.2023 10:30

Све се бојим што бивши агенти смију причати о стварном стању и ситуацијама, они углавном лупетају да унесу какву такву забуну противничкој страни !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Курти

21.11.2023 12:09

Крив је Иран,Русија и Кина али САД,ЕУ,Израел нису никако криви они су спасиоци свијета јер чекају долазак антиКриста који долази из јеврејског народа,све сотона до сотоне,проклет био свако ко подржава ционисте у свијету

ОДГОВОРИТЕ
Name

цуј

21.11.2023 13:47

Каубоја опет пасавају свјет а највеци фасисти багра најгора

Name

Ја

23.11.2023 08:10

Какав искрен интервју, признао је да УСА нису криве ни за ста вец Иран , Кина и Русија . Не треба нам агент Циа да то увидимо, довољан је Цнн. Која дебилана!

ОДГОВОРИТЕ