Bivši agent CIA o povezanosti svjetskih sukoba

Ratovi u Izraelu i Ukrajini, nepredvidljivi Iran i Sjeverna Koreja koja zvecka oružjem, politički haos u SAD, samo su neki od dramatičnih događaja koji potresaju svijet.

Svijet 21.11.2023 | 08:01
Bivši agent CIA o povezanosti svjetskih sukoba

Čak i iskusni špijuni smatraju da danas živimo u uzbudljivim vremenima. Bivši operativac CIA Džon Franči, koji je služio širom Bliskog istoka kao šef odjeljenja, pričao je za NPR o aktuelnim sukobima u svijetu.

Upitan koliko je neuobičajeno vidjeti toliko kriza odjednom, on je rekao da živimo u jednom od najopasnijih perioda u proteklih 20 godina.

– To donekle podsjeća na vrijeme kao poslije 11. septembra, gdje smo imali mnogo prijetnji u to vrijeme – kaže on.

Franči je rekao da postoji zajednički faktor u ovim sukobima.

– Kada počnete da vidite kako se sve odvija, i kada se vratite korak unazad, mislim da sve to ukazuje na jednog igrača, a to su Iranci i njihove aktivnosti u regionu. Ako počnete da gledate šta se dešava u vezi sa onim šta se desilo u Gazi i odakle je došlo, pa ako se odmaknete od užasne prirode onoga što se dogodilo i počnete da gledate kako se to razvilo i kako se drugi igrači uključuju, sve to teži da ukaže na Irance – rekao je veteran.

Međutim, kako je rekao, Kina i Rusija takođe imaju koristi od sukoba na Bliskom istoku.

– Mislim da ima nekih labavih veza ako pomislite na Kinu i Rusiju i njihove uloge u tome (sukobu Izraela i Hamasa) i na podršku (Iranu), možda ne aktivno u donošenju odluka, ali podršku u moralnom smislu, a i u skladu je sa njihovim agendama – kaže on.

On je rekao da Iran ne mora da bude direktno umiješan u sukobe, jer to nije njegov interes.

– Imaju dovoljno zastupnika u regionu da mogu da rade ono što žele. Dakle, bilo da se radi o Hamasu, Hezbolahu, Hutima u Jemenu, grupama koje su u Iraku, kao i u Siriji, sve su to poluge koje mogu da iskoriste u svakom trenutku da bi mogli da promene fokus i zaista testiraju Izrael, ali i SAD i Zapad – kaže Franči.

On je ukazao na to da SAD i Zapad nemaju konzistentnu politiku za Bliski istok da “postoji osjećaj da su SAD postale slabe i zato se ovako odvijaju stvari”.

Franči je prokomentarisao i kritike izraelskoj obavještajnoj službi, jer nije uspjela da predvidi i spriječi napad Hamasa 7. oktobra, prenosi Blic.

– Pa, mislim da je u ovom trenutku teško ikoga okriviti jer ne znamo činjenice. Siguran sam da će biti ogromna istraga o tome kako je do ovog došlo. Ali mogu reći da se ovo nije dogodilo tek tako. Ako pogledate možda, recimo, posljednjih 18 mjeseci, pažnja je zaista bila usmjerena na Zapadnu obalu. Mislim da je sve ovo na neki način orkestrirano od strane Iranaca, koji su uspjeli da skrenu pažnju sa Gaze, da je usmjere na Zapadnu obalu. Pokrenuli su svoju novu grupu, Lavlju jazbinu, koja je napadala naseljenike najmanje godinu dana i, opet, uzimala mnogo resursa (izraelskim obavještajcima) – kaže on.

Bilo kako bilo, pred SAD je puno izazova. Mogu li SAD da se nose sa toliko kriza istovremeno?

– Mogu. Mislim da su SAD jedina država na svijetu koja može to da uradi, koja ima vještine i znanje i kapacitete. Ono što nam je potrebno jeste vođstvo. Moramo da budemo sigurni da imamo jake lidere koji nam to omogućavaju – koji mogu da djeluju odlučno, donose odluke kada su neophodne, šalju poruke koje prate akcije. Ako se to ne desi, onda ćemo propasti ili ćemo posrnuti, a to ni za koga nije dobro – zaključuje bivši obavještajac CIA.

(Blic) Foto: MOSTAFA ALKHAROUF/EPA

 

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

Mišo

21.11.2023 08:36

Ha,ha,ha..

ODGOVORITE
Name

Koliko god se

21.11.2023 11:03

Koraka vrratimo unazad zakljucak je da ste vi uzrok krvavih sukoba.

Name

Uzrok

21.11.2023 11:18

Je vasa pljacka nafte u Iraku, Siriji, naravno rado u Iranu itd.. Koliko mozete nastanjcati i kliknuti ne moze tu pohlepu pljacku niko i na kakav nacin zadovoljiti..Upravo taj bolesni ubitacni skaradni sistem po pitanju svega se demolira i uspostavlja normalan....

Name

Good boy

21.11.2023 08:47

Bad boy

ODGOVORITE
Name

+

21.11.2023 08:54

Kriza najveća u poslednjih 20 godina. Pa Narod, hoće u svojim državama da mirno živi i razvija se. Svakih 20 godina ubijanje rušenje A Bog nam je dao dosta zemlje, da može nas hraniti. Toliko davati za oruđa, koja ubijaju. PROSTAKLUK, A OBRAZOVANJE, KAO NA VISINI. ŠTA NAS BRIGA, ŠTO AMERIKA TO MOŽE. ŠTANCAJU DOLARE I PROIZVODE KRIZE I RATOVE. TREBA DA IM BOG SUDI.

ODGOVORITE
Name

T39842288

21.11.2023 09:35

11 septembar ste vi organizovali da bi imali povod za napad, to i ptice na grani znaju

ODGOVORITE
Name

He He

21.11.2023 10:30

Sve se bojim što bivši agenti smiju pričati o stvarnom stanju i situacijama, oni uglavnom lupetaju da unesu kakvu takvu zabunu protivničkoj strani !

ODGOVORITE
Name

Kurti

21.11.2023 12:09

Kriv je Iran,Rusija i Kina ali SAD,EU,Izrael nisu nikako krivi oni su spasioci svijeta jer čekaju dolazak antiKrista koji dolazi iz jevrejskog naroda,sve sotona do sotone,proklet bio svako ko podržava cioniste u svijetu

ODGOVORITE
Name

cuj

21.11.2023 13:47

Kauboja opet pasavaju svjet a najveci fasisti bagra najgora

Name

Ja

23.11.2023 08:10

Kakav iskren intervju, priznao je da USA nisu krive ni za sta vec Iran , Kina i Rusija . Ne treba nam agent Cia da to uvidimo, dovoljan je Cnn. Koja debilana!

ODGOVORITE