Проблеми у РиТЕ Гацко треба хитно да се рјешавају

Српска демократска странка, Општински одбор Гацко, у континуитету већ дужи временски период упозорава на многе проблеме и девијације у пословању РиТЕ Гацко, од прекомјерне емисије чврстих честица и гасова, рекултивације, израде заштитног појаса према насељеном подручју општине до тренутне појаве отежане експлоатације угља и принудног изласка блока ТЕ из погона што доводи до опште забринутости свих запослених као и грађана општине Гацко. 

Република Српска 15.11.2023 | 11:12
Проблеми у РиТЕ Гацко треба хитно да се рјешавају

СДС Гацко констатује да дугогодишње неодговорно и непланско управљање РиТЕ Гацко уласком у зимски период, када је отежана експлоатација угља а самим тим и производња електричне енергије, улази у фазу кулминације и није нимало чудно зашто је Термоелектрана прије пар дана обуставила производњу електричне енергије.

"Поздрављамо све напоре садашњег руководства РиТЕ Гацко да одрже процес производње али исто тако констатујемо да прави разлози изласка са мреже ТЕ Гацко нису они разлози који се могу чути од стране водећих људи  РиТЕ Гацко.  Проблеми данашњице су ништа друго већ посљедице дугогодишњег управљања гатачком термоелектраном али нова управа и поред тога што је поправила неке старе ретроградне навике претходне управе, мора имати у виду да је скоро 9 мјесеци откако управља са РиТЕ те да има све мање простора да индикаторе сопственог рада приписује својим претходницима. Проблеме ипак треба назвати правим именом и неспорна је чињеница да је ТЕ Гацко обуставила свој рад усљед недостатка довољних количина угља", каже се у саопштењу.

Даље наводе да комплетан производни процес отежавају дуговања према добављачима што самим тим респектабилне добављаче удаљава од сваког вида сарадње са РиТЕ Гацко.

"Губитком кредибилних пословних партнера који не могу да наплате своја потраживања од РиТЕ, незаобилазно се смањује квалитет испоручених роба и услуга што се негативно одражава на сам процес производње. Позивамо руководство РиТЕ Гацко да изађе у јавност са тачним подацима о створеним а неизмиреним, како краткорочним тако и дугорочним обавезама у овом моменту", стоји у саопштењу.

Забрињава чињеница да поред, како наводе, постојеће сопствене механизације пословна политика у континуитету прибјегава ка ангажовању трећих лица који на РиТЕ гледају као на сопствени плијен за разлику од свих оних радника који својим одговорним и поштеним радом зарађују свој лични доходак.

"Један од најновијих примјера горе наведеног јесте ангажовање дробилице за угаљ, која је за сада по непознатој цијени ангажована од лидера локалног СДА Халида Чустовића", каже се у саопштењу.

Додају да поздрављају ангажовање стручњака са Института за рударство и металургију из Бора који су уз помоћ стручних лица са РиТЕ учинили све потребно, како стање у руднику не би било доста лошије од постојећег.

"Још једном подсјећамо јавност да остаје неразјашњено питање шта ће се догодити са Пројектом за развијање и провјеру нове методе коришћења РДФ горива за производњу електричне енергије у ТЕ Гацко, имајући у виду да и сам пројекат није стављен ван снаге одлуком управе предузећа па се самим тим изводи закључак да је наведени пројекат још увијек активан те самим тим представља оправдану бојазан за становништво наше општине", каже се у саопштењу.

(БН) Фото: БН

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Тута Бугарин

15.11.2023 12:15

Двадесет година примања по партијској књижици. Посљедњи конкурс у прошлом вијеку, запослених више од хиљаду, који ништа не раде, а плате као на нафтним платформама. Ко их је запошљавао нека их отпусти. Тек о куповини диплома, више од 500.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бетовен

15.11.2023 12:26

Јесу ли они почели да раде? неки дан су саопштили да поново раде...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Митар

15.11.2023 12:36

Максим Скоко је велики професионалац и намјерно му је гурнута пропала Термоелектрана да је оживи или амо пропадне да буде он кривац и СПС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Митар

15.11.2023 14:05

Столару,ти ли си.

Name

Боро

15.11.2023 14:11

Стручан човјек. Зато је Луки Петровићу дата Електропривреда да је укопа, заједно са цијелом Херцеговином.

Name

ХЕРЦЕГОВАЦ

15.11.2023 12:49

Гласајте за додика и његову Секту и проблем це бити ријесен по васе здравље њих интересује само ЛОВА све друго је НЕБИТНО

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јосип

15.11.2023 12:49

Бозе мој како је лијепо гледат, Хрватска Саховница се виори и лијепо оцртана на димнако. Лијепо од насег Брата Додика. Зато це бити одликован одликовањем Краљице Доллy Бустер, Аустриска престолонаследница ХР поријекла.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПОЗНАВАЛАЦ

15.11.2023 16:35

Једно је сигурно! Ако вам и Скоко оде можете је закључат.

ОДГОВОРИТЕ