Problemi u RiTE Gacko treba hitno da se rješavaju

Srpska demokratska stranka, Opštinski odbor Gacko, u kontinuitetu već duži vremenski period upozorava na mnoge probleme i devijacije u poslovanju RiTE Gacko, od prekomjerne emisije čvrstih čestica i gasova, rekultivacije, izrade zaštitnog pojasa prema naseljenom području opštine do trenutne pojave otežane eksploatacije uglja i prinudnog izlaska bloka TE iz pogona što dovodi do opšte zabrinutosti svih zaposlenih kao i građana opštine Gacko. 

Republika Srpska 15.11.2023 | 11:12
Problemi u RiTE Gacko treba hitno da se rješavaju

SDS Gacko konstatuje da dugogodišnje neodgovorno i neplansko upravljanje RiTE Gacko ulaskom u zimski period, kada je otežana eksploatacija uglja a samim tim i proizvodnja električne energije, ulazi u fazu kulminacije i nije nimalo čudno zašto je Termoelektrana prije par dana obustavila proizvodnju električne energije.

"Pozdravljamo sve napore sadašnjeg rukovodstva RiTE Gacko da održe proces proizvodnje ali isto tako konstatujemo da pravi razlozi izlaska sa mreže TE Gacko nisu oni razlozi koji se mogu čuti od strane vodećih ljudi  RiTE Gacko.  Problemi današnjice su ništa drugo već posljedice dugogodišnjeg upravljanja gatačkom termoelektranom ali nova uprava i pored toga što je popravila neke stare retrogradne navike prethodne uprave, mora imati u vidu da je skoro 9 mjeseci otkako upravlja sa RiTE te da ima sve manje prostora da indikatore sopstvenog rada pripisuje svojim prethodnicima. Probleme ipak treba nazvati pravim imenom i nesporna je činjenica da je TE Gacko obustavila svoj rad usljed nedostatka dovoljnih količina uglja", kaže se u saopštenju.

Dalje navode da kompletan proizvodni proces otežavaju dugovanja prema dobavljačima što samim tim respektabilne dobavljače udaljava od svakog vida saradnje sa RiTE Gacko.

"Gubitkom kredibilnih poslovnih partnera koji ne mogu da naplate svoja potraživanja od RiTE, nezaobilazno se smanjuje kvalitet isporučenih roba i usluga što se negativno odražava na sam proces proizvodnje. Pozivamo rukovodstvo RiTE Gacko da izađe u javnost sa tačnim podacima o stvorenim a neizmirenim, kako kratkoročnim tako i dugoročnim obavezama u ovom momentu", stoji u saopštenju.

Zabrinjava činjenica da pored, kako navode, postojeće sopstvene mehanizacije poslovna politika u kontinuitetu pribjegava ka angažovanju trećih lica koji na RiTE gledaju kao na sopstveni plijen za razliku od svih onih radnika koji svojim odgovornim i poštenim radom zarađuju svoj lični dohodak.

"Jedan od najnovijih primjera gore navedenog jeste angažovanje drobilice za ugalj, koja je za sada po nepoznatoj cijeni angažovana od lidera lokalnog SDA Halida Čustovića", kaže se u saopštenju.

Dodaju da pozdravljaju angažovanje stručnjaka sa Instituta za rudarstvo i metalurgiju iz Bora koji su uz pomoć stručnih lica sa RiTE učinili sve potrebno, kako stanje u rudniku ne bi bilo dosta lošije od postojećeg.

"Još jednom podsjećamo javnost da ostaje nerazjašnjeno pitanje šta će se dogoditi sa Projektom za razvijanje i provjeru nove metode korišćenja RDF goriva za proizvodnju električne energije u TE Gacko, imajući u vidu da i sam projekat nije stavljen van snage odlukom uprave preduzeća pa se samim tim izvodi zaključak da je navedeni projekat još uvijek aktivan te samim tim predstavlja opravdanu bojazan za stanovništvo naše opštine", kaže se u saopštenju.

(BN) Foto: BN

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Tuta Bugarin

15.11.2023 12:15

Dvadeset godina primanja po partijskoj knjižici. Posljednji konkurs u prošlom vijeku, zaposlenih više od hiljadu, koji ništa ne rade, a plate kao na naftnim platformama. Ko ih je zapošljavao neka ih otpusti. Tek o kupovini diploma, više od 500.

ODGOVORITE
Name

Betoven

15.11.2023 12:26

Jesu li oni počeli da rade? neki dan su saopštili da ponovo rade...

ODGOVORITE
Name

Mitar

15.11.2023 12:36

Maksim Skoko je veliki profesionalac i namjerno mu je gurnuta propala Termoelektrana da je oživi ili amo propadne da bude on krivac i SPS.

ODGOVORITE
Name

Re Mitar

15.11.2023 14:05

Stolaru,ti li si.

Name

Boro

15.11.2023 14:11

Stručan čovjek. Zato je Luki Petroviću data Elektroprivreda da je ukopa, zajedno sa cijelom Hercegovinom.

Name

HERCEGOVAC

15.11.2023 12:49

Glasajte za dodika i njegovu Sektu i problem ce biti rijesen po vase zdravlje njih interesuje samo LOVA sve drugo je NEBITNO

ODGOVORITE
Name

Josip

15.11.2023 12:49

Boze moj kako je lijepo gledat, Hrvatska Sahovnica se viori i lijepo ocrtana na dimnako. Lijepo od naseg Brata Dodika. Zato ce biti odlikovan odlikovanjem Kraljice Dolly Buster, Austriska prestolonaslednica HR porijekla.

ODGOVORITE
Name

POZNAVALAC

15.11.2023 16:35

Jedno je sigurno! Ako vam i Skoko ode možete je zaključat.

ODGOVORITE