Делегација БиХ у Женеви због Трговске горе

- Министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Бојан Випотник предводиће делегацију БиХ која ће данас у Женеви представити позицију БиХ у случају Трговске горе Секретаријату ЕСПО конвенције и протокола СЕА.

Република Српска 15.11.2023 | 08:24
Делегација БиХ у Женеви због Трговске горе

Пред полазак у Женеву, Випотник је поновио став институција на свим нивоима власти у БиХ да Хрватској не буде дозвољено да изгради одлагалиште радиоактивног отпада и истрошеног нуклеарног горива на Трговској гори, на самој граници са БиХ, саопштено је из ресорног министарства.

"Као контакт институција за спровођење ЕСПО конвенције, која се бави процјеном утицаја на животну средину у прекограничном контексту, добили смо прилику да пред Секретаријатом ове конвенције, чије смо потписнице и ми и Хрватска, представимо позицију БиХ као потенцијално погођене земље", рекао је Випотник.

Он је нагласио да је то прилика да се укаже на бројна кршења преузетих обавеза од Хрватске, која не уважава одлучан став органа власти, као и једногласно противљење грађана и институција да се такав објекат изгради на самој граници са Републиком Српском.

У делегацији су и шеф кабинета у Министарству за просторно уређење, грађевинарство и екологију Српске Дејан Ћосић и члан Правног тима за праћење стања и активности у вези са проблематиком одлагања радиоактивног отпада на Трговској гори Немања Галић. 

(Срна) Фото: Илустраија/Агенције 

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Дриблер

15.11.2023 09:20

Не будите стерилни и дигните народ на ноге, блокирајмо све па нек иду Мадјарима, Талиијанима или Словенцима на границу…. Немојте намјерно изоставити потребне кораке и тако Хрватској дозволити да нас уништи…а за то узети лову као и за све остало до сада…

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоран

15.11.2023 13:39

Баја је њих тамо послао да ниста неураде

Name

Романија

15.11.2023 11:50

Устаће народ, треба више времена, али кад устане, кад се пробуди кука и мотика, а јој, ал ће бити, куд који мили моји

ОДГОВОРИТЕ
Name

Врло једноставно

15.11.2023 13:11

Па ово се ријеши у 5 минута, није проблем у Хрватима, него у Словенцима који наплаћују Хрватској одлагање отпада из НЕ Кршко, и Хрватима је логичније да направе своју базу, него да Словенцима плаћају веће паре, с обзиром да и БиХ увози струју из РХ, нека БиХ плати разлику Хрватској а Хрватска нека плати Словенији, и сви задовољни, отпад ће се одлагати тамо гдје се одлаже од доба друга ТИТА, а то је поред НЕ Кршко! Самим тиме ће прорадити и убрзати се изградња моста код Градишке и остали инетереси за Републику Српску,.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лине

15.11.2023 18:01

Требала је бити одавно у Зеневи и тразити Заститу од свијета за нуклеарни одпад Ронхил Додиг неце у Своју Р-Хрватску Нук-отпад него у БиХ ситној босанској Раји дасе трује

ОДГОВОРИТЕ
Name

Амбасадор

15.11.2023 18:55

Ту депонију нуклеарног отпада не прави Република Хрвстска већ Европска Унија која такође мисли да складишти нуклеарни отпад из својих нуклеарки. За њих је Босна неважна јер они мисле само на себе. Врјеме је да и ми почнемо да мислимо на себе без обзира како се зовемо и којем се Богу молимо. Заједно смо јачи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

16.11.2023 06:23

Нетацно. Ради се о одлуци Хрватске која има право да одлуци какав отпад це одлозили на својој територији. Ради се о хрватском дијелу радиоактивног отпада који настаје у Словенији,НЕ Крско. Ми имамо право и обавезу да се боримо против изградње објекта који це утицати на здравље становника у долини Уне,Сане Саве и сире. Бозе помози.