Delegacija BiH u Ženevi zbog Trgovske gore

- Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Bojan Vipotnik predvodiće delegaciju BiH koja će danas u Ženevi predstaviti poziciju BiH u slučaju Trgovske gore Sekretarijatu ESPO konvencije i protokola SEA.

Republika Srpska 15.11.2023 | 08:24
Delegacija BiH u Ženevi zbog Trgovske gore

Pred polazak u Ženevu, Vipotnik je ponovio stav institucija na svim nivoima vlasti u BiH da Hrvatskoj ne bude dozvoljeno da izgradi odlagalište radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva na Trgovskoj gori, na samoj granici sa BiH, saopšteno je iz resornog ministarstva.

"Кao kontakt institucija za sprovođenje ESPO konvencije, koja se bavi procjenom uticaja na životnu sredinu u prekograničnom kontekstu, dobili smo priliku da pred Sekretarijatom ove konvencije, čije smo potpisnice i mi i Hrvatska, predstavimo poziciju BiH kao potencijalno pogođene zemlje", rekao je Vipotnik.

On je naglasio da je to prilika da se ukaže na brojna kršenja preuzetih obaveza od Hrvatske, koja ne uvažava odlučan stav organa vlasti, kao i jednoglasno protivljenje građana i institucija da se takav objekat izgradi na samoj granici sa Republikom Srpskom.

U delegaciji su i šef kabineta u Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srpske Dejan Ćosić i član Pravnog tima za praćenje stanja i aktivnosti u vezi sa problematikom odlaganja radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori Nemanja Galić. 

(Srna) Foto: Ilustraija/Agencije 

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Dribler

15.11.2023 09:20

Ne budite sterilni i dignite narod na noge, blokirajmo sve pa nek idu Madjarima, Taliijanima ili Slovencima na granicu…. Nemojte namjerno izostaviti potrebne korake i tako Hrvatskoj dozvoliti da nas uništi…a za to uzeti lovu kao i za sve ostalo do sada…

ODGOVORITE
Name

Zoran

15.11.2023 13:39

Baja je njih tamo poslao da nista neurade

Name

Romanija

15.11.2023 11:50

Ustaće narod, treba više vremena, ali kad ustane, kad se probudi kuka i motika, a joj, al će biti, kud koji mili moji

ODGOVORITE
Name

Vrlo jednostavno

15.11.2023 13:11

Pa ovo se riješi u 5 minuta, nije problem u Hrvatima, nego u Slovencima koji naplaćuju Hrvatskoj odlaganje otpada iz NE Krško, i Hrvatima je logičnije da naprave svoju bazu, nego da Slovencima plaćaju veće pare, s obzirom da i BiH uvozi struju iz RH, neka BiH plati razliku Hrvatskoj a Hrvatska neka plati Sloveniji, i svi zadovoljni, otpad će se odlagati tamo gdje se odlaže od doba druga TITA, a to je pored NE Krško! Samim time će proraditi i ubrzati se izgradnja mosta kod Gradiške i ostali ineteresi za Republiku Srpsku,.

ODGOVORITE
Name

Line

15.11.2023 18:01

Trebala je biti odavno u Zenevi i traziti Zastitu od svijeta za nuklearni odpad Ronhil Dodig nece u Svoju R-Hrvatsku Nuk-otpad nego u BiH sitnoj bosanskoj Raji dase truje

ODGOVORITE
Name

Ambasador

15.11.2023 18:55

Tu deponiju nuklearnog otpada ne pravi Republika Hrvstska već Evropska Unija koja takođe misli da skladišti nuklearni otpad iz svojih nuklearki. Za njih je Bosna nevažna jer oni misle samo na sebe. Vrjeme je da i mi počnemo da mislimo na sebe bez obzira kako se zovemo i kojem se Bogu molimo. Zajedno smo jači.

ODGOVORITE
Name

Re

16.11.2023 06:23

Netacno. Radi se o odluci Hrvatske koja ima pravo da odluci kakav otpad ce odlozili na svojoj teritoriji. Radi se o hrvatskom dijelu radioaktivnog otpada koji nastaje u Sloveniji,NE Krsko. Mi imamo pravo i obavezu da se borimo protiv izgradnje objekta koji ce uticati na zdravlje stanovnika u dolini Une,Sane Save i sire. Boze pomozi.