Истражити цијену украјинске пшенице која долази у БиХ

Мљекари у Српској затражили су од надлежних да се истраже наводи да украјинска пшеница долази у Босну и Херцеговину по цијени од 100 евра по тони.

Босна и Херцеговина 05.11.2023 | 13:34
Истражити цијену украјинске пшенице која долази у БиХ

То је недавно саопштено из Удружења пољопривредних произвођача - мљекара Републике Српске, одакле кажу да је занимљиво да само услуга превоза тоне пшенице из Козарске Дубице до млинова у Сарајеву кошта 60 КМ/тона. 

На сједници Управног Одбора Удружења пољопривредних произвођача - мљекара Републике Српске, главне теме су се односиле на актуелну ситуацију у производњи млијека. 

"Већи број произвођача је у тешкој ситуацији, проузрокованој прије свега лошим временским условима, значајним повећањем цијена једног дијела инпута мљекарске производње, дуплом прољећном сјетвом,  али и због смањења откупне цијене сировог млијека. У задњих неколико мјесеци дошло је до пада откупа млијека за око 50.000 л/дневно", поручили су мљекари.

Позвали су све прерађиваче млијека у Босни и Херцеговини да ревидирају откупне цијене и прилагоде поскупљењу инпута мљекарске производње, али и цијенама млијечних производа у тржним ланцима.

Притом су затражили од надлежних који хоће да регулишу цијене пољопривредних и прехрамбених артикала у тржним ланцима "да прво преговарају са примарним произвођачима, а не са оним крајњим у ланцу снабдијевања".

(инфобијељина) Фото: инфобијељина

Коментари / 18

Оставите коментар
Name

ШАМАЦ

05.11.2023 14:04

Никад нас овакви министри као минић и кокошарац неће позвати на састанке и преговоре са нама произвођачима. Они само гледају како да се утале у било чему па и у пшеници из украјине. Колики је њихов дио у тој пшеници то њих двојицу треба питати. Све док је о ак ух министара који гледају гдје ће се уталити нама произвођачими неће бити боље. Произвођачи моји мора мо се ујединити и отјерати овакве министре. Морамо ићи на народни протест док овакви не дају оставке или их ми несмијенимо. Нема нам друге. Сви морамо бити јединствени док не отјерамо ову багру од министара и не питамо те министре за поријекло имовине. Ко да им је ћаћа оставио Републику Српску у аманет. Само сложни морамо бити моји произвођачи. Овај наш из Шамца ко да је попио памет свима. А имовина му се сваки дан увећава као и код кокошарца. Док ми сваки дан пропадамо. Значи да се морамо ујединити и отјерати гамад.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мира

05.11.2023 18:18

Немој да нам нападаш министре, то је највећи олош на кугли земаљској, Клошарац, Шулић, лондонски ђак Перица, Минић криволовац, Клокановић, Серанић, Букејловић, може Бурло и од коња и од вола да направи министра.

Name

Цане

05.11.2023 14:28

Ја прије пар вецери исао у Бг на аеродром и на аутопуту близу Шинановаца обидјем 10-15 празних сљепера млин Павловиц Црњалово. Види се да су празни по брзини којом возе и по осовинама. Сигурно нису исли по лик или кромпир него по ту псеницу,која је сигурно пуна и пестицида и осталих отрова,а мозда и радиоактивна па це наса дјеца то да једу. А кад јадни сељак оде у млин да преда псеницу или замјени за брасно,то је срамотно колико се изивљавају и уцјењују. И за то смо се ми борили да би појединци и политицари да се богате а остали да све висе постају сиротиња. Зали бозе пних који су погинули. Али доце дјаво по своје вама газдама и политицарима. Јеб.. ја овакву дрзаву коју воде лопови и преваранти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЈСС

05.11.2023 20:02

Годинама купујем искључиво брашно млина Павловић из Црњелова. Господин је изнео тешке оптужбе на рачун млина Павловић, обзиром да је ваш бјељинац добро би било да се и они огласе.

Name

Лане.

05.11.2023 14:44

Та лесница је заразена трујете народ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

05.11.2023 15:12

Па ваљда је добро да сировине за храну буду јефтиније па да произвођачи зараде више на млијеку. Изгледа да раде у корист своје штете.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

05.11.2023 16:23

Ако је све у реду са овом пшеницом, онда је ово одлична цијена и трошкови производње биће нижи, па самим тим и цијена производа биће као и прије. Ако је контаминирана, па је зато јефтина, онда јао нама.

Name

ГРУЈО

05.11.2023 16:02

Еј ви наивни сељаци. Од кога тражите да преиспита цијену млијека. Па знате ли ви да су властодршци у дослуху са власницима маркета. Њима треба пара,а на цијену производа из маркета узима се ПДВ. Од то живи држава.Па коме се ви жалите. Или сељаче продај или проспи. Сам одлучи и некукај.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Идиоти Комплетно

05.11.2023 16:09

А ста је са домацом псеницом? Нико је неце.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ирон

05.11.2023 17:20

То де зове понуда и потразња....ко је всма крив сто немозете бити конкурентни украинском зиту

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре ирон

06.11.2023 03:50

Теби та материја баш лежи, види ти се по правопису.

Name

Масон

05.11.2023 17:23

Сами знате гдје је проблем али не смијете то јавно истицати јер би вас одма прозвали издајницима,а то је формирање Министарства пољопривреде на нивоу Дрзаве.Ту лези цијели проблем пољопривредника али се не смије о томе зуцнути од Додика.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Директ

05.11.2023 18:01

Зар ти директ стварно мислис да ако купе псеницу за 100 ев,да це брасно,хљеб и остали производи од брасна да појевтине? Ако стварно тако мислис онда си много наиван. Просле године псеница била 60 км и сви млинари и пекари дигли цијене. Сад псеница 30 км а нико неспуста цијене. Која је то лоповија...али доци це дјаво на наплату и код њих...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цињеница

05.11.2023 18:09

Треба испитати ту псеницу у лабораторији, утврдити да ли је то псеница или гмо, онда провјерити органолептицка својства, присуство пестицида, присуство разних стетних материја, мозда и радиоактивност и хемијске супстанце из Монсанта и Басф-а, којима су евентуално третиране, западна европа неце украјинску псеницу, управо због стетности отрова и самог гмо сјемена, док КWС и Пионеер кукуруз за који се не крије да је ГМО многи редовно сију и користе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тезак

05.11.2023 19:38

Домаца псеница,95 %, је ДОН ТОКСИН,знаци стоцна. Да се не лаземо,тако нам је,није за људску употребу по категоризацији лабараторија. Ко је има нек се рјесава.

Name

Реалиста

06.11.2023 14:17

Одлично рјешење али знамо да до тог неће доћи. Оно шта се сигурно зна је да украјинска псеница третирана инсектицидима који су забрањени у ЕУ а и код нас годинама. Оно што је жалосно да јефтина пшеница не значи јефтин хљеб већ већа зарада пекарима и млиновима.

Name

Мирослав

05.11.2023 23:12

Питање је, колико је псеница увезена из Украјине здравствено сигурна за употребу? Тамо се бацају и бомбе са осиромасеним ураном, а проблем јос увек преставља и Црнобилска катастрофа. Нека струга да одговор.

ОДГОВОРИТЕ
Name

300

06.11.2023 11:38

Јели то она радиоактивна коју нико неће видим да су и мандерине у БЛ продавницама које није Србија хтела

ОДГОВОРИТЕ