Istražiti cijenu ukrajinske pšenice koja dolazi u BiH

Mljekari u Srpskoj zatražili su od nadležnih da se istraže navodi da ukrajinska pšenica dolazi u Bosnu i Hercegovinu po cijeni od 100 evra po toni.

Bosna i Hercegovina 05.11.2023 | 13:34
Istražiti cijenu ukrajinske pšenice koja dolazi u BiH

To je nedavno saopšteno iz Udruženja poljoprivrednih proizvođača - mljekara Republike Srpske, odakle kažu da je zanimljivo da samo usluga prevoza tone pšenice iz Kozarske Dubice do mlinova u Sarajevu košta 60 KM/tona. 

Na sjednici Upravnog Odbora Udruženja poljoprivrednih proizvođača - mljekara Republike Srpske, glavne teme su se odnosile na aktuelnu situaciju u proizvodnji mlijeka. 

"Veći broj proizvođača je u teškoj situaciji, prouzrokovanoj prije svega lošim vremenskim uslovima, značajnim povećanjem cijena jednog dijela inputa mljekarske proizvodnje, duplom proljećnom sjetvom,  ali i zbog smanjenja otkupne cijene sirovog mlijeka. U zadnjih nekoliko mjeseci došlo je do pada otkupa mlijeka za oko 50.000 l/dnevno", poručili su mljekari.

Pozvali su sve prerađivače mlijeka u Bosni i Hercegovini da revidiraju otkupne cijene i prilagode poskupljenju inputa mljekarske proizvodnje, ali i cijenama mliječnih proizvoda u tržnim lancima.

Pritom su zatražili od nadležnih koji hoće da regulišu cijene poljoprivrednih i prehrambenih artikala u tržnim lancima "da prvo pregovaraju sa primarnim proizvođačima, a ne sa onim krajnjim u lancu snabdijevanja".

(infobijeljina) Foto: infobijeljina

Komentari / 18

Ostavite komentar
Name

ŠAMAC

05.11.2023 14:04

Nikad nas ovakvi ministri kao minić i kokošarac neće pozvati na sastanke i pregovore sa nama proizvođačima. Oni samo gledaju kako da se utale u bilo čemu pa i u pšenici iz ukrajine. Koliki je njihov dio u toj pšenici to njih dvojicu treba pitati. Sve dok je o ak uh ministara koji gledaju gdje će se utaliti nama proizvođačimi neće biti bolje. Proizvođači moji mora mo se ujediniti i otjerati ovakve ministre. Moramo ići na narodni protest dok ovakvi ne daju ostavke ili ih mi nesmijenimo. Nema nam druge. Svi moramo biti jedinstveni dok ne otjeramo ovu bagru od ministara i ne pitamo te ministre za porijeklo imovine. Ko da im je ćaća ostavio Republiku Srpsku u amanet. Samo složni moramo biti moji proizvođači. Ovaj naš iz Šamca ko da je popio pamet svima. A imovina mu se svaki dan uvećava kao i kod kokošarca. Dok mi svaki dan propadamo. Znači da se moramo ujediniti i otjerati gamad.

ODGOVORITE
Name

Mira

05.11.2023 18:18

Nemoj da nam napadaš ministre, to je najveći ološ na kugli zemaljskoj, Klošarac, Šulić, londonski đak Perica, Minić krivolovac, Klokanović, Seranić, Bukejlović, može Burlo i od konja i od vola da napravi ministra.

Name

Cane

05.11.2023 14:28

Ja prije par veceri isao u Bg na aerodrom i na autoputu blizu Šinanovaca obidjem 10-15 praznih sljepera mlin Pavlovic Crnjalovo. Vidi se da su prazni po brzini kojom voze i po osovinama. Sigurno nisu isli po lik ili krompir nego po tu psenicu,koja je sigurno puna i pesticida i ostalih otrova,a mozda i radioaktivna pa ce nasa djeca to da jedu. A kad jadni seljak ode u mlin da preda psenicu ili zamjeni za brasno,to je sramotno koliko se izivljavaju i ucjenjuju. I za to smo se mi borili da bi pojedinci i politicari da se bogate a ostali da sve vise postaju sirotinja. Zali boze pnih koji su poginuli. Ali doce djavo po svoje vama gazdama i politicarima. Jeb.. ja ovakvu drzavu koju vode lopovi i prevaranti.

ODGOVORITE
Name

JSS

05.11.2023 20:02

Годинама купујем искључиво брашно млина Павловић из Црњелова. Господин је изнео тешке оптужбе на рачун млина Павловић, обзиром да је ваш бјељинац добро би било да се и они огласе.

Name

Lane.

05.11.2023 14:44

Ta lesnica je zarazena trujete narod.

ODGOVORITE
Name

Re

05.11.2023 15:12

Pa valjda je dobro da sirovine za hranu budu jeftinije pa da proizvođači zarade više na mlijeku. Izgleda da rade u korist svoje štete.

ODGOVORITE
Name

Direkt

05.11.2023 16:23

Ako je sve u redu sa ovom pšenicom, onda je ovo odlična cijena i troškovi proizvodnje biće niži, pa samim tim i cijena proizvoda biće kao i prije. Ako je kontaminirana, pa je zato jeftina, onda jao nama.

Name

GRUJO

05.11.2023 16:02

Ej vi naivni seljaci. Od koga tražite da preispita cijenu mlijeka. Pa znate li vi da su vlastodršci u dosluhu sa vlasnicima marketa. Njima treba para,a na cijenu proizvoda iz marketa uzima se PDV. Od to živi država.Pa kome se vi žalite. Ili seljače prodaj ili prospi. Sam odluči i nekukaj.

ODGOVORITE
Name

Idioti Kompletno

05.11.2023 16:09

A sta je sa domacom psenicom? Niko je nece.

ODGOVORITE
Name

Iron

05.11.2023 17:20

To de zove ponuda i potraznja....ko je vsma kriv sto nemozete biti konkurentni ukrainskom zitu

ODGOVORITE
Name

Re iron

06.11.2023 03:50

Tebi ta materija baš leži, vidi ti se po pravopisu.

Name

Mason

05.11.2023 17:23

Sami znate gdje je problem ali ne smijete to javno isticati jer bi vas odma prozvali izdajnicima,a to je formiranje Ministarstva poljoprivrede na nivou Drzave.Tu lezi cijeli problem poljoprivrednika ali se ne smije o tome zucnuti od Dodika.

ODGOVORITE
Name

Re Direkt

05.11.2023 18:01

Zar ti direkt stvarno mislis da ako kupe psenicu za 100 ev,da ce brasno,hljeb i ostali proizvodi od brasna da pojevtine? Ako stvarno tako mislis onda si mnogo naivan. Prosle godine psenica bila 60 km i svi mlinari i pekari digli cijene. Sad psenica 30 km a niko nespusta cijene. Koja je to lopovija...ali doci ce djavo na naplatu i kod njih...

ODGOVORITE
Name

Cinjenica

05.11.2023 18:09

Treba ispitati tu psenicu u laboratoriji, utvrditi da li je to psenica ili gmo, onda provjeriti organolepticka svojstva, prisustvo pesticida, prisustvo raznih stetnih materija, mozda i radioaktivnost i hemijske supstance iz Monsanta i Basf-a, kojima su eventualno tretirane, zapadna evropa nece ukrajinsku psenicu, upravo zbog stetnosti otrova i samog gmo sjemena, dok KWS i Pioneer kukuruz za koji se ne krije da je GMO mnogi redovno siju i koriste.

ODGOVORITE
Name

Tezak

05.11.2023 19:38

Domaca psenica,95 %, je DON TOKSIN,znaci stocna. Da se ne lazemo,tako nam je,nije za ljudsku upotrebu po kategorizaciji labaratorija. Ko je ima nek se rjesava.

Name

Realista

06.11.2023 14:17

Odlično rješenje ali znamo da do tog neće doći. Ono šta se sigurno zna je da ukrajinska psenica tretirana insekticidima koji su zabranjeni u EU a i kod nas godinama. Ono što je žalosno da jeftina pšenica ne znači jeftin hljeb već veća zarada pekarima i mlinovima.

Name

Miroslav

05.11.2023 23:12

Pitanje je, koliko je psenica uvezena iz Ukrajine zdravstveno sigurna za upotrebu? Tamo se bacaju i bombe sa osiromasenim uranom, a problem jos uvek prestavlja i Crnobilska katastrofa. Neka struga da odgovor.

ODGOVORITE
Name

300

06.11.2023 11:38

Јели то она радиоактивна коју нико неће видим да су и мандерине у БЛ продавницама које није Србија хтела

ODGOVORITE