Бијељина: Отворени "Вишњићеви дани"

Подизањем заставе испред Народне библиотеке у Бијељини отворени су “Вишњићеви дани” који ће трајати до 8. новембра. “Вишњићеви дани” се одржавају 30. пут и представљају једну од најзначајнијих манифестација из области културе.

Република Српска 03.11.2023 | 14:05
Бијељина: Отворени "Вишњићеви дани"

Већ 30 година у Семберији се почетком новембра одржавају „Вишњићеви дани“, односно, културни догађаји посвећени Српском Хомеру, Филипу Вишњићу једном  од најпознатијих српских гуслара и твораца српских епских народних пјесама. 

“Вишњићеви дани су почели 1994. године у тешка, ратна времена. Све што је проживио народ овог града, проживјели су и “Вишњићеви дани”, због тога ћемо имати изложбу која ће говорити о тим временима. Врло је значајно што смо све ове године сачували ову манифестацију и што указујемо младима на значај свих ових догађаја које организујемо”, истакао је Славиша Микић, предсједник СПКД “Просвјета” из Бијељине.

Филип Вишњић је  примјер свима како се са својом личношћу и залагањем може овјековјечити историја, рекао је градоначелник Бијељине Љубиша Петровић. 

“Дао нам је пут уклесан за сигурну будућност, будућност у којој су култура и образовање на првом мјесту, јер су то темељи једног друштва. Ако ту немамо повезаност, ако ту немамо осјећај за Филипа Вишњића онда ми као друштво немамо свијест колико нас је све задужио. Зато и манифестација попут “Вишњићевих дана” мора бити међу најважнијим, а у наредном периоду организоваћемо културне догађаје посвећене Јовану Дучићу и Магдалени Живановић. Захваљујем се свима који су узели учешће у овом великом догађају”, додаје Петровић.

 Ово је једна од најважнијих манифестација у Републици Српској, напомиње директор Народне библиотеке у Бијељини.

“Велику захвалност дугујемо СПКД “Просвјета” који нас из године у годину подстиче да се упознамо са ликом и дјелом Филипа Вишњића. Пригодан програм отварамо сада, а вечерас ће бити уприличена промоција књиге познатог књижевника и новинара Тихомира Несторовића. Препоручујем свим грађанима да прате низ догађаја све до 8. новембра ”, напомиње Жељана Арсеновић директор ове јавне установе.

Као и претходних година, организатори Српско културно и просвјетно друштво „Просвјета“, у сарадњи са Градском управом и установама културе у Граду Бијељина, за бијељинску публику од 3. до 8. новембра приређују низ изложби, књижевних вечери, научне скупове и музичко-сценске догађаје, а неће изостати ни такмичења рецитатора и бесједника и сусрети младих пјесника.

(БН)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

А отварање

03.11.2023 14:30

...фабрика? То се никад не дешава. Од културе се не живи, као ни од религије. Треба фабрика, радних мјеста...

ОДГОВОРИТЕ
Name

САВАА

03.11.2023 15:43

Ето направи одма бар једну фабрику.

Name

горан

03.11.2023 15:48

Из којег ли си ти времена и зивота "А отварање" ? Ти као да си преспавао промјене које су задесиле свијет подкрај прослог стољеца. Вријеме кад су фабрике градили дрзаве и опстине, а оне после дотиране из будзета или зјапиле празне, је одавно просло. Фабрике граде и отварају привредници, као сто је то у цијелом напредном свијету, а дрзаве стварају услове да буду отворене и брину о духовном стању својих становника. Култура је најбољи извор менталног здравља становниства.

Name

СТАТИСТИЦАР

03.11.2023 16:52

И БОГУ И НАРОДУ СТЕ ДОДИЈАЛИ О ПРИЦИ И РАДНИМ МЈЕСТИМА.НЕМОГУ СВИ РАДИТИ У ЈАВНИМ УСТАНОВАМА И И ЈАВНИМ ПРЕДУЗЕЦИМА,НИКО НЕЦЕ У ПРОИЗВОДЊУ,СТО ПОКАЗУЈЕ УПИС УЦЕНИКА У СРЕДЊЕ СКОЛЕ,СВА ЗАНАТСКА ЗАНИМАЊА СУ ДИСКРИМИНИСАНА И НИКАД НИСУ ПОПУЊЕНА УПИСНА МЈЕСТА.НЕМА ЗАНАТЛИЈА,,ПЛАЦЕНИ СУ ДОБРО И ЗИДАРИ,КЕРАМИЦАРИ,ЕКЕКТРИЦАРИ,ВОДОИНСТАКЕРИ,КРОЈАЦИ,И СВА ДРУГА ЗАНИМАЊА.ПОЉОПРИВРЕДНИЦИ СУ ОСТАВИЛИ ДЕСЕТИНЕ ХЕКТАРА ПОЉОПЕИВРЕДНОГ ЗЕМЉИСТА,ОТИСЛИ ДА РАДЕ ЗА ПЛАТУ КОНОБАРА ИЛИ ВОЗАЦА,И ЦЕСТО СЕ ЗАЛЕ НА МАЛУ ПЛАТУ.ЗА ПИСАО У ОРОИЗВОДЊИ СЕ ПРИЈАВЉУЈУ МАХОМРАДНИЦИ СРЕДЊИХ И СТАРИЈИХ ГОДИНА,МЛАДИ ТО НЕ ЗЕЛЕ ДА РАДЕ,ДА НЕМА ПИСКА НЕБИ ПИСЛОДАВЦИ ПРИМАЛУ СТРАНЦЕ ДА РАДЕ.Е,САМО ЈЕ ПИТАЊЕ КОЛИКО ИМА ОРАВДЕ У ЗАПОСЉАВАЊУ МЛАДИХ РАДНИКА,ФАМЕЛИЈАРНОСТ ЈЕ ЗАУЗЕЛА МАХА,А ЗАТО СЕ САМИ МОРАЈУ ИЗБОРИТИ,ИЗБОРИ СУ РЈЕСЕЊЕ.ИЗАДЈИТЕ НА ИЗБОРЕ И ИЗБОРИРЕ СЕ ЗА СВОЈ СТАТУС,НЕ ДИЗВОЛИРЕ ДА ПЕНЗИОНЕРИ ОДЛУЦУЈУ О ВАСОЈ БУДУЦНОСТИ.

Name

Ре за Отварање

03.11.2023 16:25

У праву сте. Петровић је добар Домаћин. Али ми Срби смо претијерали са слављима. Ко ће стварати паре за све то. "Пропали смо ко Грчка".

ОДГОВОРИТЕ