Bijeljina: Otvoreni "Višnjićevi dani"

Podizanjem zastave ispred Narodne biblioteke u Bijeljini otvoreni su “Višnjićevi dani” koji će trajati do 8. novembra. “Višnjićevi dani” se održavaju 30. put i predstavljaju jednu od najznačajnijih manifestacija iz oblasti kulture.

Republika Srpska 03.11.2023 | 14:05
Bijeljina: Otvoreni "Višnjićevi dani"

Već 30 godina u Semberiji se početkom novembra održavaju „Višnjićevi dani“, odnosno, kulturni događaji posvećeni Srpskom Homeru, Filipu Višnjiću jednom  od najpoznatijih srpskih guslara i tvoraca srpskih epskih narodnih pjesama. 

“Višnjićevi dani su počeli 1994. godine u teška, ratna vremena. Sve što je proživio narod ovog grada, proživjeli su i “Višnjićevi dani”, zbog toga ćemo imati izložbu koja će govoriti o tim vremenima. Vrlo je značajno što smo sve ove godine sačuvali ovu manifestaciju i što ukazujemo mladima na značaj svih ovih događaja koje organizujemo”, istakao je Slaviša Mikić, predsjednik SPKD “Prosvjeta” iz Bijeljine.

Filip Višnjić je  primjer svima kako se sa svojom ličnošću i zalaganjem može ovjekovječiti istorija, rekao je gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović. 

“Dao nam je put uklesan za sigurnu budućnost, budućnost u kojoj su kultura i obrazovanje na prvom mjestu, jer su to temelji jednog društva. Ako tu nemamo povezanost, ako tu nemamo osjećaj za Filipa Višnjića onda mi kao društvo nemamo svijest koliko nas je sve zadužio. Zato i manifestacija poput “Višnjićevih dana” mora biti među najvažnijim, a u narednom periodu organizovaćemo kulturne događaje posvećene Jovanu Dučiću i Magdaleni Živanović. Zahvaljujem se svima koji su uzeli učešće u ovom velikom događaju”, dodaje Petrović.

 Ovo je jedna od najvažnijih manifestacija u Republici Srpskoj, napominje direktor Narodne biblioteke u Bijeljini.

“Veliku zahvalnost dugujemo SPKD “Prosvjeta” koji nas iz godine u godinu podstiče da se upoznamo sa likom i djelom Filipa Višnjića. Prigodan program otvaramo sada, a večeras će biti upriličena promocija knjige poznatog književnika i novinara Tihomira Nestorovića. Preporučujem svim građanima da prate niz događaja sve do 8. novembra ”, napominje Željana Arsenović direktor ove javne ustanove.

Kao i prethodnih godina, organizatori Srpsko kulturno i prosvjetno društvo „Prosvjeta“, u saradnji sa Gradskom upravom i ustanovama kulture u Gradu Bijeljina, za bijeljinsku publiku od 3. do 8. novembra priređuju niz izložbi, književnih večeri, naučne skupove i muzičko-scenske događaje, a neće izostati ni takmičenja recitatora i besjednika i susreti mladih pjesnika.

(BN)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

A otvaranje

03.11.2023 14:30

...fabrika? To se nikad ne dešava. Od kulture se ne živi, kao ni od religije. Treba fabrika, radnih mjesta...

ODGOVORITE
Name

SAVAA

03.11.2023 15:43

Eto napravi odma bar jednu fabriku.

Name

goran

03.11.2023 15:48

Iz kojeg li si ti vremena i zivota "A otvaranje" ? Ti kao da si prespavao promjene koje su zadesile svijet podkraj proslog stoljeca. Vrijeme kad su fabrike gradili drzave i opstine, a one posle dotirane iz budzeta ili zjapile prazne, je odavno proslo. Fabrike grade i otvaraju privrednici, kao sto je to u cijelom naprednom svijetu, a drzave stvaraju uslove da budu otvorene i brinu o duhovnom stanju svojih stanovnika. Kultura je najbolji izvor mentalnog zdravlja stanovnistva.

Name

STATISTICAR

03.11.2023 16:52

I BOGU I NARODU STE DODIJALI O PRICI I RADNIM MJESTIMA.NEMOGU SVI RADITI U JAVNIM USTANOVAMA I I JAVNIM PREDUZECIMA,NIKO NECE U PROIZVODNJU,STO POKAZUJE UPIS UCENIKA U SREDNJE SKOLE,SVA ZANATSKA ZANIMANJA SU DISKRIMINISANA I NIKAD NISU POPUNJENA UPISNA MJESTA.NEMA ZANATLIJA,,PLACENI SU DOBRO I ZIDARI,KERAMICARI,EKEKTRICARI,VODOINSTAKERI,KROJACI,I SVA DRUGA ZANIMANJA.POLJOPRIVREDNICI SU OSTAVILI DESETINE HEKTARA POLJOPEIVREDNOG ZEMLJISTA,OTISLI DA RADE ZA PLATU KONOBARA ILI VOZACA,I CESTO SE ZALE NA MALU PLATU.ZA PISAO U OROIZVODNJI SE PRIJAVLJUJU MAHOMRADNICI SREDNJIH I STARIJIH GODINA,MLADI TO NE ZELE DA RADE,DA NEMA PISKA NEBI PISLODAVCI PRIMALU STRANCE DA RADE.E,SAMO JE PITANJE KOLIKO IMA ORAVDE U ZAPOSLJAVANJU MLADIH RADNIKA,FAMELIJARNOST JE ZAUZELA MAHA,A ZATO SE SAMI MORAJU IZBORITI,IZBORI SU RJESENJE.IZADJITE NA IZBORE I IZBORIRE SE ZA SVOJ STATUS,NE DIZVOLIRE DA PENZIONERI ODLUCUJU O VASOJ BUDUCNOSTI.

Name

Re za Otvaranje

03.11.2023 16:25

U pravu ste. Petrović je dobar Domaćin. Ali mi Srbi smo pretijerali sa slavljima. Ko će stvarati pare za sve to. "Propali smo ko Grčka".

ODGOVORITE