Неозбиљно свалити кривицу за Бањску на једног актера

- Међународни институт за блискоисточне и балканске студије (ИФИМЕС) из Љубљане оценио је у најновијој анализи да како се приближава крај 2023.године, тако расту напетости у односима између Београда и Приштине уз осврт на дешавања у Бањској 24. септембра, за која се истиче да је неозбиљно и непрофесионално свалити кривицу на једног актера.

Република Српска 24.10.2023 | 15:51
Неозбиљно свалити кривицу за Бањску на једног актера
"У 'косовски лонац' укључени су бројни актери са својим интересима и утицајем, и без темељне независне истраге непрофесионално и неозбиљно је свалити одговорност само на једног актера, Србију, односно њеног председника Александра Вучића, док Србија више од 20 година не врши ефективну власт на Косову.
 
Косово је једначина са много елемената и непознаница, домаћих и страних. Уколико међународна заједнице, која све више постаје део проблема на Косову не промени свој однос у решавању овог отвореног питања не треба искључити могућност спонтаног отпора српског становништва", наводи се у анализи.
 
Додаје се и да изоловани инцидент у месту Бањска 24. септембра унео немир међу локално становништво и повећало напетости, тим пре што је после тог инцидента  влада у Приштини инсистирала на увођењу међународних санкција за Србију, коју су оптужили да стоји иза напада на косовску полицију, а војна мисија НАТО/КФОР у више наврата одбацила могућност "преузимање полицијских дужности" од тзв. косовске полиције.
 
У анализи се помиње и Резолуција о дешавањима на КиМ коју је недавно усвојио Европски парламент за коју се истиче да је важно што се у њој помиње не само шта треба да уради српска страна, већ и да Приштина покаже озбиљну посвећеност дијалогу, преговорима, питањима на која се односи дијалог попут оснивања ЗСО, смањивања тензија, провођења пуне истраге о свим насилним инцидентима укључујући и нападе на Србе, као што је онај на Бадње вечер ове године. 
 
Оцењује се и да посета тзв. Велике петорке шаље поруку да постоји јединство ЕУ и САД у ставу да се неће одустати од Споразума о нормализацији односа, којег су стране постигле 27.фебруара у Бриселу и анекса примене који је усаглашен 18. марта у Охриду.
 
Расправа у Савету безбедности УН-а 23.октобра, поводом шестомесечног извештаја о стању на Косову показала је сву немоћ УН-а због гомиле проблема у свету. УН није у стању превентивно да детектује проблеме у свету и одреди приоритете од Африке, Кавказа, Блиског истока.
 
"Мисија УНМИК на Косову служи за припремање извештаја СБУН-а, резолуција број 1244 постоји само формално, а УН је неважан фактор на Косову иако би кључни проблеми у свету, према повељи УН-а, требали да се решавају у оквиру система УН", наводи Ифимес.
 
Такође, наглашава се да Приштина није спремна за спровођење пописа становништва у складу са стандардима ЕУРОСТАТ-а у периоду од 1. новембра до 15. децембра ове године, иако је попис важан за КиМ како би се прикупили веродостојни подаци и на основу којих би могао да се планира будући развој. 
 
"Иако по методологији УН-а приликом пописа становништва није обавезно изјашњавање о етничкој и верској припадности, на подручју Косова али и региона је то изјашњавање од највећег (националног) интереса", наводи се у анализи.
 
Оцењује се и да Бугарска, док су у порасту напетости између Срба и Албанаца, користи постојећу ситуацију да "пронађе" што већи број Бугара на КиМ и додели им држављанства. 
 
"На удару се посебно налазе Бошњаци и Горанци, чији ће се број знатно смањити због агресивности Бугарске, која управо доделом држављанстава и бугарских документа од њих ствара 'новопечене Бугаре".  Бугаризација Косова је интензивирана управо због пописа становништва, јер Бугарска жели кроз попис становништва да легализује присутност Бугара у структури косовског становништва и наредни корак је уврштавање у устав бугарске заједнице као што то већ захтевају од Северне Македоније. Циљ је да Бугари званично постану једна од тзв. невећинских заједница на Косову", оцењује се у анализи.
 
Наглашава се да је Србија је доласком Александра Вучића на власт и Српске напредне странке (СНС) поновно постала епицентар дешавања у региону и мотор европских интеграција и додаје да Србија доживљава економски препород и убрзано ради на чланству у ЕУ. 
 
"Успела је на годишњем нивоу да одржи висок ниво страних инвестиција, који се креће око пет милијарди евра годишње, далеко више него све остале земље региона заједно. Показало се да је 21. век за Србију постао век шанси и остварења. Увек када је Србија кроз историју убрзано кренула напред дешавало се да се тај пут покушао успорити или чак зауставити. То се показало у недавној прошлости убиством премијера Зорана Ђинђића", пише Ифимес.
 
Како се наводи, Србија се успешно репозиционирала и ребрендирала у регионалним и међународним односима што је највидљивије кроз вођење дијалога између званичног Београда и Приштине где је Вучић успео да наметне парадигму "не могу они добити све, а ми ништа". 
 
"Тако су САД заузеле став, који тражи потпуну имплементацију Бриселског и Вашингтонског споразума, са нагласком на формирању Заједнице српских општина (ЗСО). Вучић је доказао, да је државник, јер се упустио у решавање најтежег државног и националног питања (Косово) упркос свим изазовима и опасностима, које са тим долазе. Свака додатна дестабилизација и погоршање безбедносне ситуације на Косову највише кошта Србе, јер им прети физички нестанак. Потребно је постићи општи друштвени и политички консензус и власти и опозиције када се ради о најважнијем државном и националном питању, при томе је важан и став Српске православне цркве", наводи се у анализи.
 
Српска опозиција не разуме своје историјске улоге, јер уместо да је опозиција Вучићу, она је све више опозиција држави Србији, наводи Ифимес и додаје да је највећу штету Србији нанео је "двојац Борис Тадић - Вук Јеремић", који су покренули, ничим изазвани, питање легалитета косовске независности пред Међународним судом правде (ИЦЈ) у Хагу, када је Суд правде пресудио да је проглашење независности КиМ "у складу са међународним правом".
 
Аналитичари сматрају, да је погрешан приступ опозиције, која своје политичко деловање гради на изразитом антагонизму према Вучићу, а не на основу квалитетног политичког програма.
 
"Окупљање опозиције је погрешно, уместо да се окупе око најстарије политичке странке - Демократске странке (ДС), они се окупљају око појединаца који су разбили Демократску странку. Они који су успели да разоре највећу странку не могу да граде будућност Србије и то грађани све више увиђају", наводи се у анализи.
 
Сматра е и да је Србија на историјском максимуму свог економског и друштвеног развоја и да се тај тренд не сме зауставити и/или угрозити, односно да ЕУ не сме да изгуби Србију и мора да води коректнију политику према Србији без сталних условљавања.
 
"Јер поигравање са Србијом може довести до понављања историје од пре 30-так година на овим просторима", наводи се у анализи Ифимеса.
 
(Тањуг) Фото: Тањуг

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Нострадамус

24.10.2023 16:19

За десавање у Бањској не треба кривити Србију,али Србија је требало много другације да реагује када су зивот изгубили три млада цовјека Србина и један полицајац Албанац,неколико рањених и онолико одузетео орује.Прво сто су требали да ухапсе Радоицица јер тиме би се избјегла свака могуцност да се нереди припису Србију.Овако многе дрзаве због непознавања свега ста се десава на КиМ буде осудила опет Србију као главног кривца сто це бити веома теско оспорити цак и код оних који нас сматрају као пријатеље као нпр.Русију.Познато је да су деведесетих санкције Србији уводјење уз сагласност Русије била она суздрзана или гласала за свеједно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хех

24.10.2023 16:37

Поредити вријеме од прије 30 година и данас, те пријетити повратком у деведесете, то могу само "врхунски" аналитицари. Посљедица деведесетих је растурање и пљацка друствене (народне) имовине. Мислим да политицари нису спремни потросити опљацкано на нове "деведесете", тако да цу се на ову анализу лагано истоварити. А ово за опозицију сте у праву, на Балкану не постоје озбиљне опозиције. Највеци број политицара нуди јефтини популизам, без обзира да ли је власт или се само бори за власт па се ето броји да је нека опозиција

ОДГОВОРИТЕ