Neozbiljno svaliti krivicu za Banjsku na jednog aktera

- Međunarodni institut za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) iz Ljubljane ocenio je u najnovijoj analizi da kako se približava kraj 2023.godine, tako rastu napetosti u odnosima između Beograda i Prištine uz osvrt na dešavanja u Banjskoj 24. septembra, za koja se ističe da je neozbiljno i neprofesionalno svaliti krivicu na jednog aktera.

Republika Srpska 24.10.2023 | 15:51
Neozbiljno svaliti krivicu za Banjsku na jednog aktera
"U 'kosovski lonac' uključeni su brojni akteri sa svojim interesima i uticajem, i bez temeljne nezavisne istrage neprofesionalno i neozbiljno je svaliti odgovornost samo na jednog aktera, Srbiju, odnosno njenog predsednika Aleksandra Vučića, dok Srbija više od 20 godina ne vrši efektivnu vlast na Kosovu.
 
Kosovo je jednačina sa mnogo elemenata i nepoznanica, domaćih i stranih. Ukoliko međunarodna zajednice, koja sve više postaje deo problema na Kosovu ne promeni svoj odnos u rešavanju ovog otvorenog pitanja ne treba isključiti mogućnost spontanog otpora srpskog stanovništva", navodi se u analizi.
 
Dodaje se i da izolovani incident u mestu Banjska 24. septembra uneo nemir među lokalno stanovništvo i povećalo napetosti, tim pre što je posle tog incidenta  vlada u Prištini insistirala na uvođenju međunarodnih sankcija za Srbiju, koju su optužili da stoji iza napada na kosovsku policiju, a vojna misija NATO/KFOR u više navrata odbacila mogućnost "preuzimanje policijskih dužnosti" od tzv. kosovske policije.
 
U analizi se pominje i Rezolucija o dešavanjima na KiM koju je nedavno usvojio Evropski parlament za koju se ističe da je važno što se u njoj pominje ne samo šta treba da uradi srpska strana, već i da Priština pokaže ozbiljnu posvećenost dijalogu, pregovorima, pitanjima na koja se odnosi dijalog poput osnivanja ZSO, smanjivanja tenzija, provođenja pune istrage o svim nasilnim incidentima uključujući i napade na Srbe, kao što je onaj na Badnje večer ove godine. 
 
Ocenjuje se i da poseta tzv. Velike petorke šalje poruku da postoji jedinstvo EU i SAD u stavu da se neće odustati od Sporazuma o normalizaciji odnosa, kojeg su strane postigle 27.februara u Briselu i aneksa primene koji je usaglašen 18. marta u Ohridu.
 
Rasprava u Savetu bezbednosti UN-a 23.oktobra, povodom šestomesečnog izveštaja o stanju na Kosovu pokazala je svu nemoć UN-a zbog gomile problema u svetu. UN nije u stanju preventivno da detektuje probleme u svetu i odredi prioritete od Afrike, Kavkaza, Bliskog istoka.
 
"Misija UNMIK na Kosovu služi za pripremanje izveštaja SBUN-a, rezolucija broj 1244 postoji samo formalno, a UN je nevažan faktor na Kosovu iako bi ključni problemi u svetu, prema povelji UN-a, trebali da se rešavaju u okviru sistema UN", navodi Ifimes.
 
Takođe, naglašava se da Priština nije spremna za sprovođenje popisa stanovništva u skladu sa standardima EUROSTAT-a u periodu od 1. novembra do 15. decembra ove godine, iako je popis važan za KiM kako bi se prikupili verodostojni podaci i na osnovu kojih bi mogao da se planira budući razvoj. 
 
"Iako po metodologiji UN-a prilikom popisa stanovništva nije obavezno izjašnjavanje o etničkoj i verskoj pripadnosti, na području Kosova ali i regiona je to izjašnjavanje od najvećeg (nacionalnog) interesa", navodi se u analizi.
 
Ocenjuje se i da Bugarska, dok su u porastu napetosti između Srba i Albanaca, koristi postojeću situaciju da "pronađe" što veći broj Bugara na KiM i dodeli im državljanstva. 
 
"Na udaru se posebno nalaze Bošnjaci i Goranci, čiji će se broj znatno smanjiti zbog agresivnosti Bugarske, koja upravo dodelom državljanstava i bugarskih dokumenta od njih stvara 'novopečene Bugare".  Bugarizacija Kosova je intenzivirana upravo zbog popisa stanovništva, jer Bugarska želi kroz popis stanovništva da legalizuje prisutnost Bugara u strukturi kosovskog stanovništva i naredni korak je uvrštavanje u ustav bugarske zajednice kao što to već zahtevaju od Severne Makedonije. Cilj je da Bugari zvanično postanu jedna od tzv. nevećinskih zajednica na Kosovu", ocenjuje se u analizi.
 
Naglašava se da je Srbija je dolaskom Aleksandra Vučića na vlast i Srpske napredne stranke (SNS) ponovno postala epicentar dešavanja u regionu i motor evropskih integracija i dodaje da Srbija doživljava ekonomski preporod i ubrzano radi na članstvu u EU. 
 
"Uspela je na godišnjem nivou da održi visok nivo stranih investicija, koji se kreće oko pet milijardi evra godišnje, daleko više nego sve ostale zemlje regiona zajedno. Pokazalo se da je 21. vek za Srbiju postao vek šansi i ostvarenja. Uvek kada je Srbija kroz istoriju ubrzano krenula napred dešavalo se da se taj put pokušao usporiti ili čak zaustaviti. To se pokazalo u nedavnoj prošlosti ubistvom premijera Zorana Đinđića", piše Ifimes.
 
Kako se navodi, Srbija se uspešno repozicionirala i rebrendirala u regionalnim i međunarodnim odnosima što je najvidljivije kroz vođenje dijaloga između zvaničnog Beograda i Prištine gde je Vučić uspeo da nametne paradigmu "ne mogu oni dobiti sve, a mi ništa". 
 
"Tako su SAD zauzele stav, koji traži potpunu implementaciju Briselskog i Vašingtonskog sporazuma, sa naglaskom na formiranju Zajednice srpskih opština (ZSO). Vučić je dokazao, da je državnik, jer se upustio u rešavanje najtežeg državnog i nacionalnog pitanja (Kosovo) uprkos svim izazovima i opasnostima, koje sa tim dolaze. Svaka dodatna destabilizacija i pogoršanje bezbednosne situacije na Kosovu najviše košta Srbe, jer im preti fizički nestanak. Potrebno je postići opšti društveni i politički konsenzus i vlasti i opozicije kada se radi o najvažnijem državnom i nacionalnom pitanju, pri tome je važan i stav Srpske pravoslavne crkve", navodi se u analizi.
 
Srpska opozicija ne razume svoje istorijske uloge, jer umesto da je opozicija Vučiću, ona je sve više opozicija državi Srbiji, navodi Ifimes i dodaje da je najveću štetu Srbiji naneo je "dvojac Boris Tadić - Vuk Jeremić", koji su pokrenuli, ničim izazvani, pitanje legaliteta kosovske nezavisnosti pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ) u Hagu, kada je Sud pravde presudio da je proglašenje nezavisnosti KiM "u skladu sa međunarodnim pravom".
 
Analitičari smatraju, da je pogrešan pristup opozicije, koja svoje političko delovanje gradi na izrazitom antagonizmu prema Vučiću, a ne na osnovu kvalitetnog političkog programa.
 
"Okupljanje opozicije je pogrešno, umesto da se okupe oko najstarije političke stranke - Demokratske stranke (DS), oni se okupljaju oko pojedinaca koji su razbili Demokratsku stranku. Oni koji su uspeli da razore najveću stranku ne mogu da grade budućnost Srbije i to građani sve više uviđaju", navodi se u analizi.
 
Smatra e i da je Srbija na istorijskom maksimumu svog ekonomskog i društvenog razvoja i da se taj trend ne sme zaustaviti i/ili ugroziti, odnosno da EU ne sme da izgubi Srbiju i mora da vodi korektniju politiku prema Srbiji bez stalnih uslovljavanja.
 
"Jer poigravanje sa Srbijom može dovesti do ponavljanja istorije od pre 30-tak godina na ovim prostorima", navodi se u analizi Ifimesa.
 
(Tanjug) Foto: Tanjug

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Nostradamus

24.10.2023 16:19

Za desavanje u Banjskoj ne treba kriviti Srbiju,ali Srbija je trebalo mnogo drugacije da reaguje kada su zivot izgubili tri mlada covjeka Srbina i jedan policajac Albanac,nekoliko ranjenih i onoliko oduzeteo oruje.Prvo sto su trebali da uhapse Radoicica jer time bi se izbjegla svaka mogucnost da se neredi pripisu Srbiju.Ovako mnoge drzave zbog nepoznavanja svega sta se desava na KiM bude osudila opet Srbiju kao glavnog krivca sto ce biti veoma tesko osporiti cak i kod onih koji nas smatraju kao prijatelje kao npr.Rusiju.Poznato je da su devedesetih sankcije Srbiji uvodjenje uz saglasnost Rusije bila ona suzdrzana ili glasala za svejedno.

ODGOVORITE
Name

Heh

24.10.2023 16:37

Porediti vrijeme od prije 30 godina i danas, te prijetiti povratkom u devedesete, to mogu samo "vrhunski" analiticari. Posljedica devedesetih je rasturanje i pljacka drustvene (narodne) imovine. Mislim da politicari nisu spremni potrositi opljackano na nove "devedesete", tako da cu se na ovu analizu lagano istovariti. A ovo za opoziciju ste u pravu, na Balkanu ne postoje ozbiljne opozicije. Najveci broj politicara nudi jeftini populizam, bez obzira da li je vlast ili se samo bori za vlast pa se eto broji da je neka opozicija

ODGOVORITE