Израелске бомбе падају у близини болница у Гази

Израелске снаге бомбардовале су јутрос подручја у близини три болнице у Појасу Газе, јавили су палестински медији, али није јасно да ли су саме болнице претрпјеле штету.

Свијет 23.10.2023 | 07:46
Израелске бомбе падају у близини болница у Гази

Медији су навели да је Израел извршио удар у близини болнице Ал Шифа у Гази и болнице Ал Кудс, као и индонежанске болнице на сјеверу енклаве.

Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) саопштиле су да су наставиле нападе на још двије ћелије Хезболаха у јужном Либану, како не би дозволили да изведу нападе на Изарел.

ИДФ наводи да је једна од Хезболахових ћелија, у области планине Дов, планирала да лансира ракете, док је друга ћелија у сјеверном граду Матат планирала да испали противтенковске навођене ракете, пренио је Тајмс ов Израел.

Амерички предсједник Џозеф Бајден је поновио да Израел има право на одбрану, али и да је израелском премијеру Бењамину Нетањаху у телефонском разговору пренио очекивања да Израел дјелује по правилима рата, и да током борби заштити цивиле "најбоље што умије". 

Бајден је разговарао и са о папом Фрањом о сукобу Израела и Хамаса, потврђено је из Ватикана.

Други конвој са хуманитарном помоћи која не укључује гориво, ушао је у Појас Газе.

Израелски министар одбране Јоав Галант каже да би предстојећа израелска копнена офанзива у Појасу Газе могла да траје три мјесеца, али ће бити посљедња ако Израел успије да елиминише терористичку групу Хамас.

Си-Ен-Ен је јавио да је дошло до сукоба Хамасове Ал-Касам бригаде и израелске војске унутар Појаса Газе, што Тел Авив није потврдио.

Ирански министар спољних послова Хосеин Амир-Абдолахијан упозорио је Израел и САД да би ситуација на Блиском истоку могла да измакне контроли, уколико Израел не прекине војна дејства у Појасу Газе.

"САД неће оклијевати да реагују ако се рат у Гази прелије на регион", поручује министар одбране Лојд Остин.

(Тањуг) ФОТО: Сцхреенсхот