Санкције САД-а Милораду Додику проширене и на Игора и Горицу, али и за њихове бројне компаније и крађу избора

Министарство финансија Сједињених Америчких Држава увело је нове санкције за Милорада Додика, предсједника Републике Српске, односно његовој дјеци сину Игору и кћерки Горици, њиховим бројним компанијама, али и изборним крађама у које су укључени Милорад и Игор Додик.

Република Српска 20.10.2023 | 16:54
Санкције САД-а Милораду Додику проширене и на Игора и Горицу, али и за њихове бројне компаније и крађу избора

САД су против Додика увеле санкције и 5. јануара 2022. године, као и 17. јула 2017. године због опструирања Дејтонског мировног споразума.

На списку министарства налазе се и Горица и Игор Додик, иначе син и кћерка Милорада Додика.

Поред њих на списку се налазе и ресторан “Агапе” у власништву Горице и Иване Додик, компанија “Агровоће” која се доводи у везу са Горицом, као и компанија “Фруит Ецо” која се доводи у везу са Игором Додиком, али и компанија “Глобал Либертy” која се доводе у везу са Игором и Горицом, преноси Н1.

“Уз финансијску и политичку подршку појединаца и компанија које су данас уврштене на листу, Додик је укључен у корупцијске активности које му омогућавају личну финансијску и политичку стабилност науштрб грађана БиХ који живе у Републици Српској", рекао је подсекретар за борбу против тероризма и за финансијски обавјештајни рад Министарства финансија САД, Бриан Е. Нелсон.

У саопштењу се између осталог наводи да су на посљедњим изборима у Републици Српској, Савез независних социјалдемократа (СНСД), укључујући Додика и Игора, удружено радили на подмићивању изборних посматрача у покушају коруптивне побједе на изборима.

Игор се бавио подмићивањем опозиционих политичара, којима су нуђена политичка именовања у замјену за спорне информације и позиције посматрача избора на бирачким мјестима.

Осим санкција Игору и Горици Додик санкције се односе и на финансијске институције и друга лица која учествују у одређеним трансакцијама или активностима са санкционисаним појединцима који у сарадњи са њима могу бити изложени санкцијама или бити предметом принудне наплате потраживања.

САД ће наставити користити санкције као средство борбе против корупције и инсистираће на одговорности појединаца за њихова дјела, саопштено је данас из амбасаде САД у БиХ.

Подсјећамо, Жељка Цвијановић, Радован Вишковић, Ненад Стевандић, Милош Букејловић, Ален Шеранић, Милан Тегелтија, Драган Станковић .... стављени су на црну листу Сједињених Америчких Држава.

(БН/Н1)  Фото:Архив