Sankcije SAD-a Miloradu Dodiku proširene i na Igora i Goricu, ali i za njihove brojne kompanije i krađu izbora

Ministarstvo finansija Sjedinjenih Američkih Država uvelo je nove sankcije za Milorada Dodika, predsjednika Republike Srpske, odnosno njegovoj djeci sinu Igoru i kćerki Gorici, njihovim brojnim kompanijama, ali i izbornim krađama u koje su uključeni Milorad i Igor Dodik.

Republika Srpska 20.10.2023 | 16:54
Sankcije SAD-a Miloradu Dodiku proširene i na Igora i Goricu, ali i za njihove brojne kompanije i krađu izbora

SAD su protiv Dodika uvele sankcije i 5. januara 2022. godine, kao i 17. jula 2017. godine zbog opstruiranja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Na spisku ministarstva nalaze se i Gorica i Igor Dodik, inače sin i kćerka Milorada Dodika.

Pored njih na spisku se nalaze i restoran “Agape” u vlasništvu Gorice i Ivane Dodik, kompanija “Agrovoće” koja se dovodi u vezu sa Goricom, kao i kompanija “Fruit Eco” koja se dovodi u vezu sa Igorom Dodikom, ali i kompanija “Global Liberty” koja se dovode u vezu sa Igorom i Goricom, prenosi N1.

“Uz finansijsku i političku podršku pojedinaca i kompanija koje su danas uvrštene na listu, Dodik je uključen u korupcijske aktivnosti koje mu omogućavaju ličnu finansijsku i političku stabilnost nauštrb građana BiH koji žive u Republici Srpskoj", rekao je podsekretar za borbu protiv terorizma i za finansijski obavještajni rad Ministarstva finansija SAD, Brian E. Nelson.

U saopštenju se između ostalog navodi da su na posljednjim izborima u Republici Srpskoj, Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), uključujući Dodika i Igora, udruženo radili na podmićivanju izbornih posmatrača u pokušaju koruptivne pobjede na izborima.

Igor se bavio podmićivanjem opozicionih političara, kojima su nuđena politička imenovanja u zamjenu za sporne informacije i pozicije posmatrača izbora na biračkim mjestima.

Osim sankcija Igoru i Gorici Dodik sankcije se odnose i na finansijske institucije i druga lica koja učestvuju u određenim transakcijama ili aktivnostima sa sankcionisanim pojedincima koji u saradnji sa njima mogu biti izloženi sankcijama ili biti predmetom prinudne naplate potraživanja.

SAD će nastaviti koristiti sankcije kao sredstvo borbe protiv korupcije i insistiraće na odgovornosti pojedinaca za njihova djela, saopšteno je danas iz ambasade SAD u BiH.

Podsjećamo, Željka Cvijanović, Radovan Višković, Nenad Stevandić, Miloš Bukejlović, Alen Šeranić, Milan Tegeltija, Dragan Stanković .... stavljeni su na crnu listu Sjedinjenih Američkih Država.

(BN/N1)  Foto:Arhiv