Нема купаца за домаће малине у Републици Српској

- Иако је берба касних сорти малина у Српској у самом финишу, откупна цијена за ову сезону још није формирана, а многи произвођачи су због тако неизвјесне ситуације потпуно одустали од бербе преосталог рода.

Република Српска 14.10.2023 | 08:23
Нема купаца за домаће малине у Републици Српској

Произвођачи овог воћа су малине одавно предали хладњачарима, али и након неколико мјесеци не знају када ће и колико новца добити за свој труд.

Предсједник Управног одбора Удружења “Виламет”, које окупља произвођаче јагодичастог воћа у регији Бирач, Иван Стојановић за “Глас Српске” каже да је сваки коментар о овако тешком стању сувишан.

- Недавно сам разговарао са једним од откупљивача, распитивао се шта је планирао и која је коначна откупна цијена, међутим, његов одговор је да ништа није продао и још не зна колико може да плати преузети род - рекао је Стојановић.

Све прилике су, како каже, да ће та цијена бити 2,80 КМ плус ПДВ.

- То значи да цијена неће бити ни три марке, као што су биле претпоставке прије мјесец дана. Дао сам малине, а не знам цијену. Хладњачари плаћају аконтативно колико ко може, а за остало не знају ни они сами - рекао је Стојановић и додао да још има произвођача који нису наплатили ни прошлогодишњи род, па су многи због тога и на суду.

Објаснио је да килограм произведене малине произвођача кошта око 3,50 КМ, па и до 3,80 КМ, што показује да је у самом старту у мањку за марку. Додао је да су откупне цијене лани биле од пет до 8,50 КМ по килограму.

- Из Братунца ни килограм малина није продат нити извезен у иностранство, а купина нешто сасвим мало - рекао је Стојановић.

Додао је да су ове године берачима плаћали од 1,50 до двије КМ по килограму или дневницу од 70 до 80 КМ.

- Напустио сам јесењу бербу малина и купина јер се не исплати, а има и оних који су већ уништили малињаке. У засадима још има малина и, генерално, није завршена берба, а плодове једу птице - казао је Стојановић.

Слична ситуација је и у Теслићу, а произвођач из те општине Драгомир Павловић, који је малине до ове године узгајао на пола хектара, одустао је од овог посла.

- Имајући у виду ситуацију на тржишту, нисам улагао у малињак. Узгојио сам мале количине за властите потребе и након 20 година одустао од производње малина - казао је Павловић и додао да је о откупним цијенама малина сулудо и говорити.

Да је ситуација неизвјесна, сагласан је и власник хладњаче “Агро др” из Братунца Петко Ранкић који каже да би откупна цијена требало да буде 2,80 КМ плус ПДВ. Додао је да су хладњачари и лани били у минусу, а ако тако буде и ове године, могу само затворити фирму.

- Још нема тржишта за откупљених око 1.000 тона малина и купина. Имао сам купце из Њемачке који су нудили 1,60 евра и 1,80 евра по килограму, у зависности од класе и квалитета, али нисмо пристали на то. Чекам добру цијену, а малина у хладњачама може да стоји на минус 20 и двије до три године - казао је Ранкић и додао да ће, када продају малине и исплате трошкове, знати колико новца могу дати произвођачима.

(Глас Српске)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Милицанин

14.10.2023 08:42

Стојане,Стојане теби је добро са Њима радити, одавно сте ви њихови Играци ниси ти сам,има узтебе Јос улигузица.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Смијешно

14.10.2023 08:45

Стојановићу, шта ти имаш гајити малине, довољно си узео од срдјана ранкића да би преварио све друге малинаре, и ти и ова лоповчина петко. Сад нешто спинујете, биједници.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нема наде

14.10.2023 09:29

Нема, јер не знају шта би с њом. А домаћице на мало узимају, сваки дан све мање и тање.

ОДГОВОРИТЕ
Name

перо

14.10.2023 14:17

тако је скупе су у малопродаји да народ и не купује.Купине су биле 10 км

Name

Директ

14.10.2023 09:37

Занимљиво је да многи произвођачи шљиве, не бацају исте, које су много јефтиније од малина, пошто много шљива оде у производњу ракије, док многи произвођачи малине, бацају исте, које су много скупље од шљива, а од којих такође може да се прави ракија, која уз то кошта неколико десетина КМ по литри ракије малиноваче. Ово је чиста накарадност наше пољопривреде, у сегменту едукације пољопривредника. Код нас још увијек постоји преовладавајуће увјерење да ракија може бити само од шљиве и нешто успут мало од јабуке и крушке, а остало ништа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Владајући тајкуни

14.10.2023 09:49

Директор поста Српске јод увек није исплатио ни малине из 2022године срамота ста Додик држи на власти.мотке у руке и растерати све одузети сто су стекли

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јоја

14.10.2023 10:11

Моје колеге из Братуца узмају десетине хиљада еура на малини. Пусти супљу прицу,покуповасе станове у Нб,Нс,Бг.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЦИЦО

14.10.2023 10:53

Засто не написете да их ЊЕМАЦКА неце да ОДКУПИ због БАЈЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Наслов убија

14.10.2023 11:52

Побогу зар смо толико ретардирани, тражена роба, увози се још и ми цвилимо нема купаца. Па нема овдје, има у Лондону, Берлину, Паризу забога или смо проклети па нико неће ту нашу малину из принципа зато што нас смартају заосталим или неком сиротињом или не играмо како свјетска фрула свира?

ОДГОВОРИТЕ