Осумњиченом за убиство пријети доживотни затвор

Николи Кокановићу (21) из Брчког, који је осумњичен да је убио полицијског инспектора Ненада Марковића (38) из Бијељине, буде ли доказана његова кривица, запријећено је најмање десет година робије, или доживотни затвор.

Република Српска 05.10.2023 | 20:20
Осумњиченом за убиство пријети доживотни затвор

То се закључује из рјешења, којим је Окружни суд у Бијељини мјесец дана иза браве послао првоосумњиченог, иначе сина народног посланика Зорана Кокановића, те тројицу Бијељинаца - браћу Денија и Бојана Савића, као и Дејана Шарића, које терете да су осумњиченом за тешко убиство покушали помоћи.

На терет им се ставља да су у ноћи између 1. и 2. октобра око 23.50 возилом дошли у бијељински клуб ЈИЛ, у којем су у том моменту били Ненад Марковић и суспендовани полицајац Далибор Бошњаковић.

"Сви заједно су ушли у објекат, при чему су Никола Кокановић и Дени Савић кренули у правцу тоалета, како би пронашли Марковића и Бошњаковића, док су се Бојан Савић и Дејан Шарић смјестили за сто до улазних врата", наводи се у рјешењу за одређивање притвора.

Кокановић и Дени Савић су, додаје се, у једном моменту примијетили Марковића и Бошњаковића, те им је један од њих двојице рукама послао знаковну гестикулацију, а затим су наставили кретање према излазу.

Кокановић је, додаје се, био свјестан и знао да испаљивањем хитаца може убити Марковића и Бошњаковића, што је и хтио. Кокановић је, додаје се, имао намјеру да убије и Бошњаковића.

"Након што је Марковић отворио врата и закорачио да изађе испред клуба, док је за њим излазио и Бошњаковић, а Бојан Савић и Дејан Шарић били одмах иза њихових леђа, Кокановић је из непосредне близине у Марковићев лијеви дио прса, из пиштоља марке црвена застава, испалио два хица, усљед којих је Ненад пао на тротоар, а затим окренуо пиштољ у правцу Бошњаковића, повлачећи неколико пута обарач, при чему је затварач био у задњем положају усљед недостатка метака или блокирања оружја", наводи се у рјешењу Суда.

То је све Дени Савић, како се наводи, посматрао, а онда кренуо у његовом правцу и замахнуо десном ногом како би  Бошњаковића ударио. Услиједила је бјежанија.

"У том тренутку се Кокановић упутио према подземној гаражи стамбене зграде гдје је требао одбацити пиштољ и гардеробу, док су се преостала тројица, иако свјесни да помажу Кокановићу да не буде откривен, упутила према хотелу", наводи се у судском рјешењу.

Ушли су, додаје се, у споредну улицу, паралелну са улицом и мјестом гдје је требало да буде покупљен Кокановић.

"Близу контејнера за смеће од себе су одбацили три пиштоља, а затим се упутили према улици како би обезбиједили превоз за даљи бијег", наводи се у рјешењу.

Потом су, додаје се, зауставили једно возило, те је Дени Савић сјео на мјесто сувозача и телефоном позивао М.Б. говорећи му да је Кокановић ранио полицајца и тражећи да то пренесе његовом оцу.

"Након тога су контактирали и Ј.Д. и тражили да оде да се распита шта се десило, припремајући се за то вријеме да преузму Кокановића с мјеста гдје се крио", истиче се у рјешењу.

Међутим, како се истиче, Кокановић је у међувремену пронађен и ухапшен, а они су се упутили у једно насеље гдје су требали да се састану са адвокатом, али су и они на паркингу ухапшени.

Осумњичени су, истакнуто је, знали да носе оружје за које немају оружни лист и дозволу за држање, а држали су један пиштољ црвена застава калибра 7,65 мм, који је у подземној гаражи стамбене зграде одбацио Кокановић.

Држали су, истиче се, и пиштољ валтер са седам метака, пиштољ црвена застава са осам метака и пиштољ црвена застава са девет метака, које су близу контејнера за смеће одбацили Дени Савић, Бојан Савић и Дејан Шарић.

Судећи према ономе што су навели из Суда, постоје бројни свједоци овог случаја. Истакнуто је, примјера ради, да су свједоци Ј.Д., Г.Љ., С.М., Т.Р., М.С. и Д.Е. потврдили да су се сви осумњичени претходно састали у једном кафићу.

Свједок З.Б. потврдио је да су Савићи и Шарић њега зауставили у близини мјеста убиства и да их је одвезао на њихов захтјев. Потврдио је и да је сувозач позивао некога телефоном и да је био нервозан и указивало је на то да сва тројица имају неки проблем.

"То произлази из његове изјаве и записника о препознавању лица према којима је препознао осумњичене", навели су из Суда.

У конкретном случају, притвор је осумњиченима одређен јер, између осталог, постоји бојазан да ће утицати на свједоке, те да су током истраге пронађени мобилни телефони којих су се осумњичени ријешили.

"Потребно је телефоне прегледати и анализирати садржај из њих како би се идентификовала лица са којима су осумњичени комуницирали и која имају сазнања у вези са овим случајем", наводи Суд.

Кривична дјела су се, наглашава Суд, догодила на јавном мјесту гдје, према тврдњи Тужилаштва, имају видео-надзори који тек треба да буду анализирани, па је велика вјероватноћа да ће се на њима открити и нови свједоци.

Осумњичени су, наглашано је, све вријеме прије убиства, док су се кретали градом и у самом објекту, имали спремно оружје код себе.

Много података је саопштено, али још не и то шта је мотив овог убиства и да ли су измедју осумниченог за убиство и жртве постојали неки потенцијано нерашчишћени односи или нешто друго што је довело до овако кобног чина?!

Осумњичени Кокановић је, подсјетимо, полицији познат и одраније, а иза себе има и неправоснажне пресуде. С друге стране, током рада у служби, Марковића је два пута похваљивао начелник Полицијске управе Бијељина. Убијени инспектор, иза којег су остали ожалошћени родитељи, супруга и син, сахрањен је у сриједу у Бијељини.

(БН/Независне) Фото; 

Коментари / 37

Оставите коментар
Name

Сл

05.10.2023 20:39

Ако овај убица свесно сацека цовека и убије га хладнокрвно и добије 10 година робије а недобије дозивотну робију онда треба народ да се подигне и да сруси суд до темеља јер људски зивот у том слуцају нема вредност.овде имају цисте доказе нема СТА да се суди и развлqци да му татица помазе преко веза из политике

ОДГОВОРИТЕ
Name

Срамота

05.10.2023 22:01

Насе судије неце ни за прекрсаје да осуде људе из власти а не за несто тезе. Не вјерујемо у правосудје.

Name

На жалост

05.10.2023 22:07

Нико у БиХ ко је милионер не иде у затвор.Не знам како али и овај ће се извући или добити неку минималну казну којуће му тата на крају откупити

Name

лукавица

05.10.2023 22:43

Немој бити наиван.Неће он одвалити више од 2 године.Платиће тата.Требаће доста пара али све ће се то средити.

Name

ре

05.10.2023 22:46

Прво , нећему се доказати. Друго и Гарић је убујен, све доказано па убица проведе 2или 3 дана у затвору и ослободише га.У РС можеш све кад имаш паре.

Name

055

05.10.2023 23:02

Све осим дозивотне робије це бити греска која це покренути народ. Доста је терора од стране татиних и маминих синова. Дебил је свјесно, намјерно, хладнокрвно убио цовјека.

Name

Милко

05.10.2023 23:06

У 100 марака да неће одлежати ни двије године. Тата ће подмазати тужиоца и судију и ујео вук магарца.

Name

За Си

06.10.2023 03:33

Ја мислим да ће боље судити у Бијељини него што би судили у Бањалуци или Сарајеву, а ако овај криминалац не добије доживотну робију онда сав народ треба да се подигне, јер онда ће то бити доказ да људски живот овде баш ништа не вриједи!

Name

Уопсте

06.10.2023 07:50

Гарицев убица у Добоју није ни дана одговарао, привремено био психицки болесник а онда кад је ослободјен наставио са бизнисом. Оздравио. Олоска власт има много убистава која су затаскана. Овом народу то изгледа не смета уопсте.

Name

Семберац

06.10.2023 09:50

До нас је! Ако се народ не слози са пресудом и, ако се сви дигнемо на ноге, мало сутра це остати неадекватно казњен. Народ мозе све, само треба да се пробуди и узме ствар у своје руке. То је оно сто замјерам опозицији, сто није пронасла механизам да пробуди и покрене народ.

Name

Неупуцени

05.10.2023 20:53

Само дозивотни! То це му бити лек, а наук осталима!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ха ха

05.10.2023 21:01

Ако је у додиковој странки бице ослобођен

ОДГОВОРИТЕ
Name

Капетан кврго

05.10.2023 22:09

Очит примјер браце Гајиц из Бијељине, они су у СНСД и један је возац неког посланика и за њих нема закона ни суда..е то, то се зове дрзава али мафије.

Name

Мирко

05.10.2023 21:04

Чуј најмање 10 година , па то је изругивање правди и животима обичних поштених људи. Таквим битангама и олошу само доживотна робија и то уз тешки физички рад на добробит остатка друштва...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Маки

05.10.2023 21:23

Како мозе син једног посланика тако несто да организује а да татко незна бас нист ,дај мало да се саберемо и да признамо све кривице..све је то радило се у заледјини..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брдар

05.10.2023 22:38

Посланик купио гласове. Питајте у Брцком за посланика какав је цовјек.

Name

Идеално

05.10.2023 21:25

Кренули момци са три пистоља, ко да иду на Бахмут, а не у кафану...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гкхг

05.10.2023 21:28

Аха,мало сутра

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реалност

05.10.2023 21:47

Доживотна ,за примјер другима само се тако може довести држава у ред.Напад на полицајца је напад на државу а убиство полицајца је убиство државе,оокицајци се морају строжије застити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аха

05.10.2023 21:52

"...а држали су један пиштољ црвена застава калибра 7,65 мм, који је у подземној гаражи стамбене зграде одбацио Кокановић. Држали су, истиче се, и пиштољ валтер са седам метака, пиштољ црвена застава са осам метака и пиштољ црвена застава са девет метака...". Све је јасно, толико пистоља и метака су имали, а наводно у Босњаковица није пуцано јер је нестало метака, или је пистољ закоцио, па га овај други само ногом ударио. Толике пистоље су имали, ако је један заказао, извадис други и пуцас. Али не, Босњаковиц је остао нетакнут. Дакле, покојном инспектору је смјестио пријатељ суспендовани полицајац/инспектор. Али с обзиром да ту нису циста посла, оцигледно ни покојник није био цвјецка. Све у свему, Босњаковиц мора такодје бити осумњицен да је помагао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бл

05.10.2023 22:03

Бозе сацувај ста колега мозе да ти смјести из љубоморе. Обољели смо зестоко. Све је ова власт промијенила карактер људима.

Name

Како?

05.10.2023 22:01

Неко из полиције је умјесан. Никола Кокановиц је синоц 04.10. довезен у Бијељинску болницу посто је претходно телефоном исјекао вене, поставља се питање одакле му телефон у притвору?

ОДГОВОРИТЕ
Name

//

05.10.2023 22:02

Заиста. Намијера је била. И хладнокрвно убити ИНСПЕКТРА, ОЦА ЈЕДНОГ ДИЈЕТЕТА. 10 ГОДИНА ЈЕ НИШТА. ДОЖИВОТНА. А ОЧИТО ДА ЈЕ БИО ТАКО РАСКАЛАШЕН И РАНИЈЕ ОСУЂИВАН, ЈЕР ЈЕ ШТИЋЕН ОД ОЦА. ЖАЛОСНО, КОЈИ ЈЕ НАРОДНИ ПОСЛАНИК. МНОГО КВАРНЕ "РОБЕ", МЕЂУ ПОСЛАНИЦИМА, ШТО СЕ ВИДИ У СВЕМУ У ЦИЈЕЛОЈ РС. Сељак од БЛ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТЕШКО НАМА

05.10.2023 22:07

Ако он добије доживотни добићу и ја. Дајте молим Вас.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Игипоп

05.10.2023 22:30

40 за првог, осталима по минимум 25 година за саучесништво, обзиром на бруталност и планирање без опције на 2/3 казне. Све испод је шамар свима, да није пистолљ закочио убили би и другог инспектора

ОДГОВОРИТЕ
Name

оливер

05.10.2023 23:21

Колико има тих инспектора Бошњаковића који рекетарају народ по Бијељини, то неки породични бизнис, једно у полицији, друго у пореској?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Будала као и ти

05.10.2023 23:55

21 година,пун силе,пара..Мислим да је до оца,васпитања,породице,друштва...У трци за ловом и моћи људи изгубе оно најбитније,а то је породица.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Правда

06.10.2023 00:41

Кад једном напустис босну тацније сав тај регион онда свхатис ста је то ту. У Америци то је дозивотна без права на пароле ал аутоматски и нема пара које могу то побити. Сами покусај пуцања или ударања полицајца је 25 до дозивотне у 90% слуцајева дозивотна. Тако други пут кад прицамо о било цему прво треба комплетно промиенити све ал све ту у босни па онда се надати немцему бољем

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мајмун усао у тенак

06.10.2023 02:43

Одговорно тврдим да це поступак трајати према овим људима, а онда це се радити вјестацење па це вјестак утврдити смањењу урацуњивост, па це се онда закомпликовати око орузија, телефона, итд, углавном овсј цовјек из разлога сто припада странци која је у позицији, боцецу позицији да добије знатно мањи казну од оне која би требала, а кад добије неце је издрзавсти до краја. Прцо це се протеком времена заборавити на овај предмет, мало да прасина падне. Само је битно бити дио странке, цитирацу великог водју: Мозес бити Никола Тесла то ниста не знаци ако нису у странци. Због овога људи нам одлазе из РС и све сто је иоле вриједило полао, али сигурно нестаје. Незнање и прмитивизам, заједно са бахатосцу и осјецајем моци које припадници власти и њихове породице имају, довесце до нестанка РС. Око сто ти бахати идоти не схватају да појединци кад схвате да закон не постоји, узесце превду у своје руке, сто не треба оправдавати, али то је логицан слијед, јер систем не постоји. Зиви били па видјели ста це се десавати….

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ратко

06.10.2023 04:04

Залосно је да немозе бити веца залост да се тако несто догада у граду ако полиција није у стању себе и своје зивоте да застити. Како це заститит обицне градане овога града

ОДГОВОРИТЕ
Name

М

06.10.2023 07:00

Ако битанга не добије доживотну, овом народу нема спаса.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Маа

06.10.2023 07:08

Ниста, то за три дана нико не помиње као ни ове остале слуцајеве!!!! Заборављено од новина и јавности.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирко

06.10.2023 07:31

Овај цовек је убио једног а ови са Скy и Аном дзо дрогу продају дјеци су убили СТОТИНУ насе дјеце па 90% ходају уз, МЈЕРЕ". Петар Дукиц хода по Бањалуци као и мој стриц.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ста радите

06.10.2023 08:04

Како је обезбедјење у Дзилу пустило наурузане криминалце да удју у локал пун дјеце? Њих би ја прво похапсио.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

06.10.2023 09:50

Прије пар годила момак из бијесног аута извади пиштољ и упери другом момку ,којег не познаје, у главу, у центру БЛ , без икаквог разлога!! Овај други сутрадан оде у полицијску станицу и каже број таблица силеџије и шта му се десило. Полиција му каже да заборави, јер је момак са пиштољем опасан и наводно нечији…. Е такви које полиција штити, данас њих убијају..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бране Нусиц

06.10.2023 10:45

Какава црна полиција? То је најобицнија унифромисана мафија, ција је једина функција терорисање неистомисљеника резима. Храбри су само кад треба туци дјецу и избацивати самохране мајке на улицу. Сваки други дан цитамо наслове да их је неки сеоски клосар намлатио и обрисао патос с њима.

Name

Предатор

06.10.2023 12:36

Што се тиче суда и тужилаштва наногица седам дана и то је то. Оружје и муниција да им се врати. Тако каже закон за "синове и кћери".

ОДГОВОРИТЕ