Osumnjičenom za ubistvo prijeti doživotni zatvor

Nikoli Kokanoviću (21) iz Brčkog, koji je osumnjičen da je ubio policijskog inspektora Nenada Markovića (38) iz Bijeljine, bude li dokazana njegova krivica, zaprijećeno je najmanje deset godina robije, ili doživotni zatvor.

Republika Srpska 05.10.2023 | 20:20
Osumnjičenom za ubistvo prijeti doživotni zatvor

To se zaključuje iz rješenja, kojim je Okružni sud u Bijeljini mjesec dana iza brave poslao prvoosumnjičenog, inače sina narodnog poslanika Zorana Kokanovića, te trojicu Bijeljinaca - braću Denija i Bojana Savića, kao i Dejana Šarića, koje terete da su osumnjičenom za teško ubistvo pokušali pomoći.

Na teret im se stavlja da su u noći između 1. i 2. oktobra oko 23.50 vozilom došli u bijeljinski klub JIL, u kojem su u tom momentu bili Nenad Marković i suspendovani policajac Dalibor Bošnjaković.

"Svi zajedno su ušli u objekat, pri čemu su Nikola Kokanović i Deni Savić krenuli u pravcu toaleta, kako bi pronašli Markovića i Bošnjakovića, dok su se Bojan Savić i Dejan Šarić smjestili za sto do ulaznih vrata", navodi se u rješenju za određivanje pritvora.

Kokanović i Deni Savić su, dodaje se, u jednom momentu primijetili Markovića i Bošnjakovića, te im je jedan od njih dvojice rukama poslao znakovnu gestikulaciju, a zatim su nastavili kretanje prema izlazu.

Kokanović je, dodaje se, bio svjestan i znao da ispaljivanjem hitaca može ubiti Markovića i Bošnjakovića, što je i htio. Kokanović je, dodaje se, imao namjeru da ubije i Bošnjakovića.

"Nakon što je Marković otvorio vrata i zakoračio da izađe ispred kluba, dok je za njim izlazio i Bošnjaković, a Bojan Savić i Dejan Šarić bili odmah iza njihovih leđa, Kokanović je iz neposredne blizine u Markovićev lijevi dio prsa, iz pištolja marke crvena zastava, ispalio dva hica, usljed kojih je Nenad pao na trotoar, a zatim okrenuo pištolj u pravcu Bošnjakovića, povlačeći nekoliko puta obarač, pri čemu je zatvarač bio u zadnjem položaju usljed nedostatka metaka ili blokiranja oružja", navodi se u rješenju Suda.

To je sve Deni Savić, kako se navodi, posmatrao, a onda krenuo u njegovom pravcu i zamahnuo desnom nogom kako bi  Bošnjakovića udario. Uslijedila je bježanija.

"U tom trenutku se Kokanović uputio prema podzemnoj garaži stambene zgrade gdje je trebao odbaciti pištolj i garderobu, dok su se preostala trojica, iako svjesni da pomažu Kokanoviću da ne bude otkriven, uputila prema hotelu", navodi se u sudskom rješenju.

Ušli su, dodaje se, u sporednu ulicu, paralelnu sa ulicom i mjestom gdje je trebalo da bude pokupljen Kokanović.

"Blizu kontejnera za smeće od sebe su odbacili tri pištolja, a zatim se uputili prema ulici kako bi obezbijedili prevoz za dalji bijeg", navodi se u rješenju.

Potom su, dodaje se, zaustavili jedno vozilo, te je Deni Savić sjeo na mjesto suvozača i telefonom pozivao M.B. govoreći mu da je Kokanović ranio policajca i tražeći da to prenese njegovom ocu.

"Nakon toga su kontaktirali i J.D. i tražili da ode da se raspita šta se desilo, pripremajući se za to vrijeme da preuzmu Kokanovića s mjesta gdje se krio", ističe se u rješenju.

Međutim, kako se ističe, Kokanović je u međuvremenu pronađen i uhapšen, a oni su se uputili u jedno naselje gdje su trebali da se sastanu sa advokatom, ali su i oni na parkingu uhapšeni.

Osumnjičeni su, istaknuto je, znali da nose oružje za koje nemaju oružni list i dozvolu za držanje, a držali su jedan pištolj crvena zastava kalibra 7,65 mm, koji je u podzemnoj garaži stambene zgrade odbacio Kokanović.

Držali su, ističe se, i pištolj valter sa sedam metaka, pištolj crvena zastava sa osam metaka i pištolj crvena zastava sa devet metaka, koje su blizu kontejnera za smeće odbacili Deni Savić, Bojan Savić i Dejan Šarić.

Sudeći prema onome što su naveli iz Suda, postoje brojni svjedoci ovog slučaja. Istaknuto je, primjera radi, da su svjedoci J.D., G.LJ., S.M., T.R., M.S. i D.E. potvrdili da su se svi osumnjičeni prethodno sastali u jednom kafiću.

Svjedok Z.B. potvrdio je da su Savići i Šarić njega zaustavili u blizini mjesta ubistva i da ih je odvezao na njihov zahtjev. Potvrdio je i da je suvozač pozivao nekoga telefonom i da je bio nervozan i ukazivalo je na to da sva trojica imaju neki problem.

"To proizlazi iz njegove izjave i zapisnika o prepoznavanju lica prema kojima je prepoznao osumnjičene", naveli su iz Suda.

U konkretnom slučaju, pritvor je osumnjičenima određen jer, između ostalog, postoji bojazan da će uticati na svjedoke, te da su tokom istrage pronađeni mobilni telefoni kojih su se osumnjičeni riješili.

"Potrebno je telefone pregledati i analizirati sadržaj iz njih kako bi se identifikovala lica sa kojima su osumnjičeni komunicirali i koja imaju saznanja u vezi sa ovim slučajem", navodi Sud.

Krivična djela su se, naglašava Sud, dogodila na javnom mjestu gdje, prema tvrdnji Tužilaštva, imaju video-nadzori koji tek treba da budu analizirani, pa je velika vjerovatnoća da će se na njima otkriti i novi svjedoci.

Osumnjičeni su, naglašano je, sve vrijeme prije ubistva, dok su se kretali gradom i u samom objektu, imali spremno oružje kod sebe.

Mnogo podataka je saopšteno, ali još ne i to šta je motiv ovog ubistva i da li su izmedju osumničenog za ubistvo i žrtve postojali neki potencijano neraščišćeni odnosi ili nešto drugo što je dovelo do ovako kobnog čina?!

Osumnjičeni Kokanović je, podsjetimo, policiji poznat i odranije, a iza sebe ima i nepravosnažne presude. S druge strane, tokom rada u službi, Markovića je dva puta pohvaljivao načelnik Policijske uprave Bijeljina. Ubijeni inspektor, iza kojeg su ostali ožalošćeni roditelji, supruga i sin, sahranjen je u srijedu u Bijeljini.

(BN/Nezavisne) Foto; 

Komentari / 37

Ostavite komentar
Name

Sl

05.10.2023 20:39

Ako ovaj ubica svesno saceka coveka i ubije ga hladnokrvno i dobije 10 godina robije a nedobije dozivotnu robiju onda treba narod da se podigne i da srusi sud do temelja jer ljudski zivot u tom slucaju nema vrednost.ovde imaju ciste dokaze nema STA da se sudi i razvlqci da mu tatica pomaze preko veza iz politike

ODGOVORITE
Name

Sramota

05.10.2023 22:01

Nase sudije nece ni za prekrsaje da osude ljude iz vlasti a ne za nesto teze. Ne vjerujemo u pravosudje.

Name

Na žalost

05.10.2023 22:07

Niko u BiH ko je milioner ne ide u zatvor.Ne znam kako ali i ovaj će se izvući ili dobiti neku minimalnu kaznu kojuće mu tata na kraju otkupiti

Name

lukavica

05.10.2023 22:43

Nemoj biti naivan.Neće on odvaliti više od 2 godine.Platiće tata.Trebaće dosta para ali sve će se to srediti.

Name

re

05.10.2023 22:46

Prvo , nećemu se dokazati. Drugo i Garić je ubujen, sve dokazano pa ubica provede 2ili 3 dana u zatvoru i oslobodiše ga.U RS možeš sve kad imaš pare.

Name

055

05.10.2023 23:02

Sve osim dozivotne robije ce biti greska koja ce pokrenuti narod. Dosta je terora od strane tatinih i maminih sinova. Debil je svjesno, namjerno, hladnokrvno ubio covjeka.

Name

Milko

05.10.2023 23:06

U 100 maraka da neće odležati ni dvije godine. Tata će podmazati tužioca i sudiju i ujeo vuk magarca.

Name

За Си

06.10.2023 03:33

Ја мислим да ће боље судити у Бијељини него што би судили у Бањалуци или Сарајеву, а ако овај криминалац не добије доживотну робију онда сав народ треба да се подигне, јер онда ће то бити доказ да људски живот овде баш ништа не вриједи!

Name

Uopste

06.10.2023 07:50

Garicev ubica u Doboju nije ni dana odgovarao, privremeno bio psihicki bolesnik a onda kad je oslobodjen nastavio sa biznisom. Ozdravio. Oloska vlast ima mnogo ubistava koja su zataskana. Ovom narodu to izgleda ne smeta uopste.

Name

Semberac

06.10.2023 09:50

Do nas je! Ako se narod ne slozi sa presudom i, ako se svi dignemo na noge, malo sutra ce ostati neadekvatno kaznjen. Narod moze sve, samo treba da se probudi i uzme stvar u svoje ruke. To je ono sto zamjeram opoziciji, sto nije pronasla mehanizam da probudi i pokrene narod.

Name

Neupuceni

05.10.2023 20:53

Samo dozivotni! To ce mu biti lek, a nauk ostalima!

ODGOVORITE
Name

Ha ha

05.10.2023 21:01

Ako je u dodikovoj stranki bice oslobođen

ODGOVORITE
Name

Kapetan kvrgo

05.10.2023 22:09

Očit primjer brace Gajic iz Bijeljine, oni su u SNSD i jedan je vozac nekog poslanika i za njih nema zakona ni suda..e to, to se zove drzava ali mafije.

Name

Mirko

05.10.2023 21:04

Čuj najmanje 10 godina , pa to je izrugivanje pravdi i životima običnih poštenih ljudi. Takvim bitangama i ološu samo doživotna robija i to uz teški fizički rad na dobrobit ostatka društva...

ODGOVORITE
Name

Maki

05.10.2023 21:23

Kako moze sin jednog poslanika tako nesto da organizuje a da tatko nezna bas nist ,daj malo da se saberemo i da priznamo sve krivice..sve je to radilo se u zaledjini..

ODGOVORITE
Name

Brdar

05.10.2023 22:38

Poslanik kupio glasove. Pitajte u Brckom za poslanika kakav je covjek.

Name

Idealno

05.10.2023 21:25

Krenuli momci sa tri pistolja, ko da idu na Bahmut, a ne u kafanu...

ODGOVORITE
Name

Gkhg

05.10.2023 21:28

Aha,malo sutra

ODGOVORITE
Name

Realnost

05.10.2023 21:47

Doživotna ,za primjer drugima samo se tako može dovesti država u red.Napad na policajca je napad na državu a ubistvo policajca je ubistvo države,ookicajci se moraju strožije zastiti.

ODGOVORITE
Name

Aha

05.10.2023 21:52

"...a držali su jedan pištolj crvena zastava kalibra 7,65 mm, koji je u podzemnoj garaži stambene zgrade odbacio Kokanović. Držali su, ističe se, i pištolj valter sa sedam metaka, pištolj crvena zastava sa osam metaka i pištolj crvena zastava sa devet metaka...". Sve je jasno, toliko pistolja i metaka su imali, a navodno u Bosnjakovica nije pucano jer je nestalo metaka, ili je pistolj zakocio, pa ga ovaj drugi samo nogom udario. Tolike pistolje su imali, ako je jedan zakazao, izvadis drugi i pucas. Ali ne, Bosnjakovic je ostao netaknut. Dakle, pokojnom inspektoru je smjestio prijatelj suspendovani policajac/inspektor. Ali s obzirom da tu nisu cista posla, ocigledno ni pokojnik nije bio cvjecka. Sve u svemu, Bosnjakovic mora takodje biti osumnjicen da je pomagao.

ODGOVORITE
Name

Bl

05.10.2023 22:03

Boze sacuvaj sta kolega moze da ti smjesti iz ljubomore. Oboljeli smo zestoko. Sve je ova vlast promijenila karakter ljudima.

Name

Kako?

05.10.2023 22:01

Neko iz policije je umjesan. Nikola Kokanovic je sinoc 04.10. dovezen u Bijeljinsku bolnicu posto je prethodno telefonom isjekao vene, postavlja se pitanje odakle mu telefon u pritvoru?

ODGOVORITE
Name

//

05.10.2023 22:02

Zaista. Namijera je bila. I hladnokrvno ubiti INSPEKTRA, OCA JEDNOG DIJETETA. 10 GODINA JE NIŠTA. DOŽIVOTNA. A OČITO DA JE BIO TAKO RASKALAŠEN I RANIJE OSUĐIVAN, JER JE ŠTIĆEN OD OCA. ŽALOSNO, KOJI JE NARODNI POSLANIK. MNOGO KVARNE "ROBE", MEĐU POSLANICIMA, ŠTO SE VIDI U SVEMU U CIJELOJ RS. Seljak od BL.

ODGOVORITE
Name

TEŠKO NAMA

05.10.2023 22:07

Ako on dobije doživotni dobiću i ja. Dajte molim Vas.

ODGOVORITE
Name

Igipop

05.10.2023 22:30

40 za prvog, ostalima po minimum 25 godina za saučesništvo, obzirom na brutalnost i planiranje bez opcije na 2/3 kazne. Sve ispod je šamar svima, da nije pistollj zakočio ubili bi i drugog inspektora

ODGOVORITE
Name

oliver

05.10.2023 23:21

Koliko ima tih inspektora Bošnjakovića koji reketaraju narod po Bijeljini, to neki porodični biznis, jedno u policiji, drugo u poreskoj?

ODGOVORITE
Name

Budala kao i ti

05.10.2023 23:55

21 godina,pun sile,para..Mislim da je do oca,vaspitanja,porodice,društva...U trci za lovom i moći ljudi izgube ono najbitnije,a to je porodica.

ODGOVORITE
Name

Pravda

06.10.2023 00:41

Kad jednom napustis bosnu tacnije sav taj region onda svhatis sta je to tu. U Americi to je dozivotna bez prava na parole al automatski i nema para koje mogu to pobiti. Sami pokusaj pucanja ili udaranja policajca je 25 do dozivotne u 90% slucajeva dozivotna. Tako drugi put kad pricamo o bilo cemu prvo treba kompletno promieniti sve al sve tu u bosni pa onda se nadati nemcemu boljem

ODGOVORITE
Name

Majmun usao u tenak

06.10.2023 02:43

Odgovorno tvrdim da ce postupak trajati prema ovim ljudima, a onda ce se raditi vjestacenje pa ce vjestak utvrditi smanjenju uracunjivost, pa ce se onda zakomplikovati oko oruzija, telefona, itd, uglavnom ovsj covjek iz razloga sto pripada stranci koja je u poziciji, bocecu poziciji da dobije znatno manji kaznu od one koja bi trebala, a kad dobije nece je izdrzavsti do kraja. Prco ce se protekom vremena zaboraviti na ovaj predmet, malo da prasina padne. Samo je bitno biti dio stranke, citiracu velikog vodju: Mozes biti Nikola Tesla to nista ne znaci ako nisu u stranci. Zbog ovoga ljudi nam odlaze iz RS i sve sto je iole vrijedilo polao, ali sigurno nestaje. Neznanje i prmitivizam, zajedno sa bahatoscu i osjecajem moci koje pripadnici vlasti i njihove porodice imaju, dovesce do nestanka RS. Oko sto ti bahati idoti ne shvataju da pojedinci kad shvate da zakon ne postoji, uzesce prevdu u svoje ruke, sto ne treba opravdavati, ali to je logican slijed, jer sistem ne postoji. Zivi bili pa vidjeli sta ce se desavati….

ODGOVORITE
Name

Ratko

06.10.2023 04:04

Zalosno je da nemoze biti veca zalost da se tako nesto dogada u gradu ako policija nije u stanju sebe i svoje zivote da zastiti. Kako ce zastitit obicne gradane ovoga grada

ODGOVORITE
Name

M

06.10.2023 07:00

Ako bitanga ne dobije doživotnu, ovom narodu nema spasa.

ODGOVORITE
Name

Maa

06.10.2023 07:08

Nista, to za tri dana niko ne pominje kao ni ove ostale slucajeve!!!! Zaboravljeno od novina i javnosti.

ODGOVORITE
Name

Mirko

06.10.2023 07:31

Ovaj covek je ubio jednog a ovi sa Sky i Anom dzo drogu prodaju djeci su ubili STOTINU nase djece pa 90% hodaju uz, MJERE". Petar Dukic hoda po Banjaluci kao i moj stric.

ODGOVORITE
Name

Sta radite

06.10.2023 08:04

Kako je obezbedjenje u Dzilu pustilo nauruzane kriminalce da udju u lokal pun djece? Njih bi ja prvo pohapsio.

ODGOVORITE
Name

BL

06.10.2023 09:50

Prije par godila momak iz bijesnog auta izvadi pištolj i uperi drugom momku ,kojeg ne poznaje, u glavu, u centru BL , bez ikakvog razloga!! Ovaj drugi sutradan ode u policijsku stanicu i kaže broj tablica siledžije i šta mu se desilo. Policija mu kaže da zaboravi, jer je momak sa pištoljem opasan i navodno nečiji…. E takvi koje policija štiti, danas njih ubijaju..

ODGOVORITE
Name

Brane Nusic

06.10.2023 10:45

Kakava crna policija? To je najobicnija unifromisana mafija, cija je jedina funkcija terorisanje neistomisljenika rezima. Hrabri su samo kad treba tuci djecu i izbacivati samohrane majke na ulicu. Svaki drugi dan citamo naslove da ih je neki seoski klosar namlatio i obrisao patos s njima.

Name

Предатор

06.10.2023 12:36

Што се тиче суда и тужилаштва наногица седам дана и то је то. Оружје и муниција да им се врати. Тако каже закон за "синове и кћери".

ODGOVORITE