Вучић разговарао са Блинкеном о ситуацији на КиМ

- Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је имао дуг и нимало лак телефонски разговор са америчким државним секретаром Ентонијем Блинкеном о ситуацији на Косову и Метохији.

Србија 29.09.2023 | 17:56
Вучић разговарао са Блинкеном о ситуацији на КиМ

"Има неколико ствари око којих смо се сагласили и неколико ствари око којих се нисмо сагласлии. Сагласили смо се да је потребна деескалација, да је потребна значајно већа улога КФОР-а и Србија ће ту већу и значајнију улогу КФОР-а на КиМ увек и свакако подржати, волели бисмо да је она чак искључива на северу КиМ, сагласили смо се и негирао сам неистине о највишем степену борбене готовости наших снага јер то нисам потписао и није тачно и немамо ни упола толико снага колико смо имали пре два-три месеца", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да се нису сагласили око природе онога што се догодило на КиМ посебно везано за косовски суверенитет.

"На питање одакле нам приче, ја то не желим сада због породица настрадалих да говорим, али ћемо о томе јасно да говоримо и не желим да било шта сакривам и не интересује ме шта било ко у свету мисли по том питању јер ми имамо доказе да је најмање једно, а могуће два лица буквално хладнокрвно ликвидирани и да нису били ликвидирани у борби већ рањени, били су у животу, предали се, а онда су хладнокрвно са мале удаљености ликвидирани", рекао је Вучић.

Каже да није желео да се сагласи да је то била било каква перфектна професионално урађена акција и додао да је поставио питање зашто Еулекс одбијен да буде на северу.

Вучић је навео да је амерички секретар говорио и о могућим мерама уколико се не будемо понашали на одговарајући начин.

"Ја сам рекао - ви сте велика земља, велика сила, ваше је да чините што мислите да морате, ја сам апсолутно против тога и мислим да је то врло лоше, али постоје ствари којих ми морамо да се држимо, а то је пре свега истина", рекао је Вучић.

Радоичић ће морати да се одазове надлежним органима

- Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да ће потпредседник Српске листе Милан Радоичић, који је данас обавестио јавност да је поднео оставку на ту функцију, морати да се одазове надлежним органима, а да ли ће га тужилац гонити то је питање за самог тужиоца. 

"Зато што сам сигуран да надлежни државни органи имају разлог да му поставе питања, а шта ће бити одлука тужиоца, да ли ће да га гони, то је питање за тужиоца, а не за мене. То није питање за улицу, за било кога, већ за тужиоца и друге надлежне државне органе", рекао је председник одговарајући на питање новинара у Геозаводу да ли ће се Радоичић одазвати позиву надлежних органа у Србији. 

Председник је рекао да није у потпуности прочитао садржај писма које је данас прочитао Радоичићев пуномоћник Горан Петронијевић, али да је видео суштину. 

"Ако је неко мислио да ће он да бежи и да се крије - неће. Он и момци који су у томе учествовали се тиме поносе, они то гледају на другачији начин. Ја не мислим да има право било ко било кога да убије. И зато мислим као и за неке друге ствари, мораће нека питања да се постављају. А можда уопште није учествовао у том делу, па ће тужилац наћи нешто друго или неће наћи ништа, то је питање за тужиоца, а не за нас", рекао је председник. 

Он је рекао и да полиција мора на основу медијских извештаја да прикупи одређене информације. 

"Затим долази тужилац, па тужилац да додатно тражи прикупљање обавештења и онда доноси одлуку - иде ли на подизање оптужног акта или не. У складу са тим хоће ли бити оптужног акта или не за пет дана или 50 дана можемо да процењујемо шта је то што тужилац односно држава жели да закључи у целом процесу", рекао је председник. 

(Тањуг) Фото: Тањуг 

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Лила

29.09.2023 18:33

Ста ти је реко ако је повјерљиво.Лозинка.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бањалука

29.09.2023 18:36

Де објасни одкуд радојицицу онаква вила и онаква аута? Гдје је радио да се и ми остали пријавимо?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ах, и ти само

29.09.2023 18:38

О поштењу и истини, и миру. Чуваш мир.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Постен

29.09.2023 18:56

Лазес вуцко ко пас све ово је твоје масло

ОДГОВОРИТЕ
Name

АР

29.09.2023 18:58

Исприцо како је било па добио по лабрњи

ОДГОВОРИТЕ
Name

Еееее

29.09.2023 19:54

Јеси га упознао са ситуацијом,то је једино сто радис!

ОДГОВОРИТЕ
Name

даца

29.09.2023 20:18

Богами, мислим да доалази крај патетике

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стање Ствари

29.09.2023 20:30

Прелијевање "угануца" млаком водом! Новом методом до излијецења?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сова

29.09.2023 21:09

Да нисмо напустили функције у косовским органима и повукли полицију све би било другачије. А зашто је то и са којим циљем урађено неко би требао објаснити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

јааааа

29.09.2023 22:16

Вучићу,џаба разговори са Блинкеном, да им је у циљу мир на КиМ одавно би куртешија смирили и спустили на земљу и њега и те његове лешинаре од лажне полиције и забранили му улаз на сјевер гдје већински Српско становништво,америци је циљ ради Српске подршке Путину да намјерно подржава куртија у прављењу ескалација и насилном упадању у Српске куће и светиње,то је јасно као дан,то ће се и наставити и даље,нико доле Србе заштитит неће,препуштени су сами да се боре за свој опстанак.

ОДГОВОРИТЕ