Vučić razgovarao sa Blinkenom o situaciji na KiM

- Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je imao dug i nimalo lak telefonski razgovor sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom o situaciji na Kosovu i Metohiji.

Srbija 29.09.2023 | 17:56
Vučić razgovarao sa Blinkenom o situaciji na KiM

"Ima nekoliko stvari oko kojih smo se saglasili i nekoliko stvari oko kojih se nismo saglaslii. Saglasili smo se da je potrebna deeskalacija, da je potrebna značajno veća uloga KFOR-a i Srbija će tu veću i značajniju ulogu KFOR-a na KiM uvek i svakako podržati, voleli bismo da je ona čak isključiva na severu KiM, saglasili smo se i negirao sam neistine o najvišem stepenu borbene gotovosti naših snaga jer to nisam potpisao i nije tačno i nemamo ni upola toliko snaga koliko smo imali pre dva-tri meseca", rekao je Vučić.

Vučić je rekao da se nisu saglasili oko prirode onoga što se dogodilo na KiM posebno vezano za kosovski suverenitet.

"Na pitanje odakle nam priče, ja to ne želim sada zbog porodica nastradalih da govorim, ali ćemo o tome jasno da govorimo i ne želim da bilo šta sakrivam i ne interesuje me šta bilo ko u svetu misli po tom pitanju jer mi imamo dokaze da je najmanje jedno, a moguće dva lica bukvalno hladnokrvno likvidirani i da nisu bili likvidirani u borbi već ranjeni, bili su u životu, predali se, a onda su hladnokrvno sa male udaljenosti likvidirani", rekao je Vučić.

Kaže da nije želeo da se saglasi da je to bila bilo kakva perfektna profesionalno urađena akcija i dodao da je postavio pitanje zašto Euleks odbijen da bude na severu.

Vučić je naveo da je američki sekretar govorio i o mogućim merama ukoliko se ne budemo ponašali na odgovarajući način.

"Ja sam rekao - vi ste velika zemlja, velika sila, vaše je da činite što mislite da morate, ja sam apsolutno protiv toga i mislim da je to vrlo loše, ali postoje stvari kojih mi moramo da se držimo, a to je pre svega istina", rekao je Vučić.

Radoičić će morati da se odazove nadležnim organima

- Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da će potpredsednik Srpske liste Milan Radoičić, koji je danas obavestio javnost da je podneo ostavku na tu funkciju, morati da se odazove nadležnim organima, a da li će ga tužilac goniti to je pitanje za samog tužioca. 

"Zato što sam siguran da nadležni državni organi imaju razlog da mu postave pitanja, a šta će biti odluka tužioca, da li će da ga goni, to je pitanje za tužioca, a ne za mene. To nije pitanje za ulicu, za bilo koga, već za tužioca i druge nadležne državne organe", rekao je predsednik odgovarajući na pitanje novinara u Geozavodu da li će se Radoičić odazvati pozivu nadležnih organa u Srbiji. 

Predsednik je rekao da nije u potpunosti pročitao sadržaj pisma koje je danas pročitao Radoičićev punomoćnik Goran Petronijević, ali da je video suštinu. 

"Ako je neko mislio da će on da beži i da se krije - neće. On i momci koji su u tome učestvovali se time ponose, oni to gledaju na drugačiji način. Ja ne mislim da ima pravo bilo ko bilo koga da ubije. I zato mislim kao i za neke druge stvari, moraće neka pitanja da se postavljaju. A možda uopšte nije učestvovao u tom delu, pa će tužilac naći nešto drugo ili neće naći ništa, to je pitanje za tužioca, a ne za nas", rekao je predsednik. 

On je rekao i da policija mora na osnovu medijskih izveštaja da prikupi određene informacije. 

"Zatim dolazi tužilac, pa tužilac da dodatno traži prikupljanje obaveštenja i onda donosi odluku - ide li na podizanje optužnog akta ili ne. U skladu sa tim hoće li biti optužnog akta ili ne za pet dana ili 50 dana možemo da procenjujemo šta je to što tužilac odnosno država želi da zaključi u celom procesu", rekao je predsednik. 

(Tanjug) Foto: Tanjug 

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

Lila

29.09.2023 18:33

Sta ti je reko ako je povjerljivo.Lozinka.

ODGOVORITE
Name

Banjaluka

29.09.2023 18:36

De objasni odkud radojicicu onakva vila i onakva auta? Gdje je radio da se i mi ostali prijavimo?

ODGOVORITE
Name

Ah, i ti samo

29.09.2023 18:38

O poštenju i istini, i miru. Čuvaš mir.

ODGOVORITE
Name

Posten

29.09.2023 18:56

Lazes vucko ko pas sve ovo je tvoje maslo

ODGOVORITE
Name

AR

29.09.2023 18:58

Isprico kako je bilo pa dobio po labrnji

ODGOVORITE
Name

Eeeee

29.09.2023 19:54

Jesi ga upoznao sa situacijom,to je jedino sto radis!

ODGOVORITE
Name

daca

29.09.2023 20:18

Bogami, mislim da doalazi kraj patetike

ODGOVORITE
Name

Stanje Stvari

29.09.2023 20:30

Prelijevanje "uganuca" mlakom vodom! Novom metodom do izlijecenja?

ODGOVORITE
Name

Sova

29.09.2023 21:09

Da nismo napustili funkcije u kosovskim organima i povukli policiju sve bi bilo drugačije. A zašto je to i sa kojim ciljem urađeno neko bi trebao objasniti.

ODGOVORITE
Name

jaaaaa

29.09.2023 22:16

Vučiću,džaba razgovori sa Blinkenom, da im je u cilju mir na KiM odavno bi kurtešija smirili i spustili na zemlju i njega i te njegove lešinare od lažne policije i zabranili mu ulaz na sjever gdje većinski Srpsko stanovništvo,americi je cilj radi Srpske podrške Putinu da namjerno podržava kurtija u pravljenju eskalacija i nasilnom upadanju u Srpske kuće i svetinje,to je jasno kao dan,to će se i nastaviti i dalje,niko dole Srbe zaštitit neće,prepušteni su sami da se bore za svoj opstanak.

ODGOVORITE