Влада повукла приједлог Закона о непокретној имовини

Влада Републике Српске повукла је са дневног реда Пете редовне сједнице Народне скупштине РС, Приједлог закона о непокретној имовини која се користи за функционисање јавне власти, а о коме су посланици требали да расправљају по хитном поступку, потврдио је за "Независне новине" Ненад Стевандић, предсједник републичког парламента.

Република Српска 25.09.2023 | 12:30
Влада повукла приједлог Закона о непокретној имовини

Он је казао да је по том питању добио писмено обавјештење из Владе РС.

"Нисам био у канцеларији у том тренутку, али ми је стигао допис да се закон повлачи ради дорађивања, тако ми се чини", рекао је Стевандић.

Иначе, Приједлог закона о непокретној имовини која се користи за функционисање јавне власти био је трећа тачка дневног реда, одмах иза актуелног часа и избора потпредсједника Народне скупштине Републике Српске.

Непокретна имовина, подсјећамо, једно је од кључних политичких питања у БиХ, и једна од тема од које, како је поручио предсједник Републике Српске Милорад Додик, он неће одступити у преговорима са својим коалиционим партнерима који чине власт на нивоу БиХ.

Додик је такође у више наврата поручио да има информација како Кристијан Шмит, кога Република Српска не признаје за високог представника у БиХ, јер није именован резолуцијом Савјета безбједности Уједињених нација, намјерава да наметне закон о државној имовини у БиХ, који би Српској одузео њену имовину, те да ће, уколико се то деси, кренути у поступак ссамосталности Републике Српске.

Управо Шмитови потези, били су разлог да се Приједлог закона о непокретној имовини који се користи за функционисање јавне власти у РС, поново уврсти на дневни ред у НС РС, а након сједнице колегијума која је одржана 12. септембра Стевандић је казао да се у овом случају ради о заштитном механизму.

"Договорили смо се да непокретна имовина која је у функцији јавног власништва, буде у својини Републике Српске, и да не дозволимо да никакве могућности да акцијама нелегалног високог представника или суда буде злоупотребљено или да буде оспорено наше право на располагање. Нису то неке велике измјене", навео је тада он, додајући да је управо због имовине подигнута и оптужница против предсједника Републике Српске Милорада Додика, јер је Српска реаговала на, како каже, "припрему одлуке да се имовина одузме".

Опозиција, подсјетимо, тада није прихватила предложени дневни ред, из разлога што је Колегијум одбио да се на сједници расправља о, како су навели, прекршеним закључцима, одлукама и законима Народне скупштине РС. 

(Независне)  Фото:НСРС

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

ВРС

25.09.2023 13:07

Јадна је РС , НС ако црвени комби одлуцује о нецему!!! Двије овце свезане он би изгубио!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирко

25.09.2023 13:13

Да је Мили стало до народа не би народ био овако задузен и осиромасен. А имовина не би ни била проблем јер њему је то сада проблем јер нема ста висе да задузи, па ово је једина опција. Народ иде вани а коце врацати кредит са имовином или не то је проблем…

ОДГОВОРИТЕ
Name

Наталија

25.09.2023 13:54

Српски народ у Реп Српској од непокретне имовине једино сто имају је Милорад Додик .

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

25.09.2023 13:56

А што ли повукоше све јунак до јунака.

ОДГОВОРИТЕ
Name

+

25.09.2023 13:56

Они троше наше животе у игри "Мачке и миша". Банда, нестручна, неискрена, лијена, корумпирана. Нула сте.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па да

25.09.2023 14:25

Па закљуцили смо да је преседник кукавица кад је густо одма се повуце

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мозда

25.09.2023 16:51

Цекају нову власт која це озбиљно приступити рјесавању проблема, садасња власт се игра са РС

Name

+

25.09.2023 19:51

Јако паметно. И нису дорасли да то квалитетно ураде. НОВА ВЛАСТ ЋЕ ТО УРАДИТИ, КАКО ТРЕБА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Е

26.09.2023 16:43

Ово све је гурање прста у око народу,народ се бори да преживи на рубу је живаца само варница и све оде.Боље видите шта радите и двапут размислите нико овде није Богом дан да нас упропаштава до краја

ОДГОВОРИТЕ