Vlada povukla prijedlog Zakona o nepokretnoj imovini

Vlada Republike Srpske povukla je sa dnevnog reda Pete redovne sjednice Narodne skupštine RS, Prijedlog zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti, a o kome su poslanici trebali da raspravljaju po hitnom postupku, potvrdio je za "Nezavisne novine" Nenad Stevandić, predsjednik republičkog parlamenta.

Republika Srpska 25.09.2023 | 12:30
Vlada povukla prijedlog Zakona o nepokretnoj imovini

On je kazao da je po tom pitanju dobio pismeno obavještenje iz Vlade RS.

"Nisam bio u kancelariji u tom trenutku, ali mi je stigao dopis da se zakon povlači radi dorađivanja, tako mi se čini", rekao je Stevandić.

Inače, Prijedlog zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti bio je treća tačka dnevnog reda, odmah iza aktuelnog časa i izbora potpredsjednika Narodne skupštine Republike Srpske.

Nepokretna imovina, podsjećamo, jedno je od ključnih političkih pitanja u BiH, i jedna od tema od koje, kako je poručio predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, on neće odstupiti u pregovorima sa svojim koalicionim partnerima koji čine vlast na nivou BiH.

Dodik je takođe u više navrata poručio da ima informacija kako Kristijan Šmit, koga Republika Srpska ne priznaje za visokog predstavnika u BiH, jer nije imenovan rezolucijom Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija, namjerava da nametne zakon o državnoj imovini u BiH, koji bi Srpskoj oduzeo njenu imovinu, te da će, ukoliko se to desi, krenuti u postupak ssamostalnosti Republike Srpske.

Upravo Šmitovi potezi, bili su razlog da se Prijedlog zakona o nepokretnoj imovini koji se koristi za funkcionisanje javne vlasti u RS, ponovo uvrsti na dnevni red u NS RS, a nakon sjednice kolegijuma koja je održana 12. septembra Stevandić je kazao da se u ovom slučaju radi o zaštitnom mehanizmu.

"Dogovorili smo se da nepokretna imovina koja je u funkciji javnog vlasništva, bude u svojini Republike Srpske, i da ne dozvolimo da nikakve mogućnosti da akcijama nelegalnog visokog predstavnika ili suda bude zloupotrebljeno ili da bude osporeno naše pravo na raspolaganje. Nisu to neke velike izmjene", naveo je tada on, dodajući da je upravo zbog imovine podignuta i optužnica protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, jer je Srpska reagovala na, kako kaže, "pripremu odluke da se imovina oduzme".

Opozicija, podsjetimo, tada nije prihvatila predloženi dnevni red, iz razloga što je Kolegijum odbio da se na sjednici raspravlja o, kako su naveli, prekršenim zaključcima, odlukama i zakonima Narodne skupštine RS. 

(Nezavisne)  Foto:NSRS

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

VRS

25.09.2023 13:07

Jadna je RS , NS ako crveni kombi odlucuje o necemu!!! Dvije ovce svezane on bi izgubio!!!

ODGOVORITE
Name

Mirko

25.09.2023 13:13

Da je Mili stalo do naroda ne bi narod bio ovako zaduzen i osiromasen. A imovina ne bi ni bila problem jer njemu je to sada problem jer nema sta vise da zaduzi, pa ovo je jedina opcija. Narod ide vani a koce vracati kredit sa imovinom ili ne to je problem…

ODGOVORITE
Name

Natalija

25.09.2023 13:54

Srpski narod u Rep Srpskoj od nepokretne imovine jedino sto imaju je Milorad Dodik .

ODGOVORITE
Name

BL

25.09.2023 13:56

A što li povukoše sve junak do junaka.

ODGOVORITE
Name

+

25.09.2023 13:56

Oni troše naše živote u igri "Mačke i miša". Banda, nestručna, neiskrena, lijena, korumpirana. Nula ste.

ODGOVORITE
Name

Pa da

25.09.2023 14:25

Pa zakljucili smo da je presednik kukavica kad je gusto odma se povuce

ODGOVORITE
Name

Mozda

25.09.2023 16:51

Cekaju novu vlast koja ce ozbiljno pristupiti rjesavanju problema, sadasnja vlast se igra sa RS

Name

+

25.09.2023 19:51

Jako pametno. I nisu dorasli da to kvalitetno urade. NOVA VLAST ĆE TO URADITI, KAKO TREBA.

ODGOVORITE
Name

Е

26.09.2023 16:43

Ovo sve je guranje prsta u oko narodu,narod se bori da preživi na rubu je živaca samo varnica i sve ode.Bolje vidite šta radite i dvaput razmislite niko ovde nije Bogom dan da nas upropaštava do kraja

ODGOVORITE