Српски патријарх служи у Саборном храму у Мостару

- Његова светост патријарх српски Порфирије началствује божанственој литургији у Саборној цркви Свете Тројице у Мостару уз саслужење 14 владика и бројних свештеника.

Босна и Херцеговина 24.09.2023 | 09:39
Српски патријарх служи у Саборном храму у Мостару

Служе и њихова високопреосвештенства митрополити дабробосански Хризостом и црногорско-приморски Јоаникије.

Литургији присуствује велики број вјерника из цијеле Херцеговине и представника власти.

Патријарх Порфирије у Мостару борави поводом 150 година од освештања Саборне цркве Свете Тројице.

Патријарх српски ће у 12.00 часова у хотелу "Мепас" присуствовати донаторском ручку за обнову Саборне цркве на који су позвани високи званичници из Републике Српске, Федерације БиХ, региона, те начелници и градоначелници свих градова у БиХ и бројни гости.

Патријарх српски јуче је посјетио манастир Житомислић и Пребиловце, затим изложбу у Владичанском двору у Мостару поводом 150 година од освештања Саборне цркве, те присуствовао пријему у Градској вијећници.

У Саборном храму у Мостару синоћ је служена доксологија у част патријарха српског Порфирија у присуству великог броја вјерника из Мостара и цијеле Херцеговине.

Саборна црква Свете Тројице довршена је на јесен 1873. године, а освештана на Лучин дан исте године. Била је украс и један од симбола Мостара. У вријеме када је изграђена била је највећа православна црква на Балкану.

(Срна) Фото: Срна

Саборна црква је запаљена 15. јуна 1992. године, а након тога је мјесец дана минирана и рушена, док није пао и посљедњи камен. Обнова цркве почела је 2010. године и она се опет гордо издигла над Мостаром, али за комплетну обнову потребно је још много средстава јер нису урађени ентеријер и партер.

За обнову овог храма највише су издвојиле Републике Српска и Србија, а прилоге је дало и више од хиљаду појединачних приложника, међу којима и мостарски Бошњаци и Хрвати. 

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Рамбо

24.09.2023 11:14

Више попова него вјерника!Јадна нам мајка!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДИЈАСПОРА МУНЦХЕН

24.09.2023 11:47

САМО СРБУЈТЕ ХРАНИ ТЕ СЕ СРБОВАЊЕМА ПЛАТА И ПЕНЗИЈА ДНО ДНА НАЈ ГОРИ ПУТЕВИ УЛИЦЕ ТРАТОАРИ ФАСАДЕ ПОЉОПРИВРЕДА ЗДРАВСТВО. .ФУ БЈЕДО СРАМО ТА МЕ ЈЕ ..СТО САМИЗ ТЕ ПРИЦЕ ФУЈ СМЕЦЕ НИКАД ИЗ ДЕУЦЛАНДА И ЕУ ..НИКАД

ОДГОВОРИТЕ