Srpski patrijarh služi u Sabornom hramu u Mostaru

- Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije načalstvuje božanstvenoj liturgiji u Sabornoj crkvi Svete Trojice u Mostaru uz sasluženje 14 vladika i brojnih sveštenika.

Bosna i Hercegovina 24.09.2023 | 09:39
Srpski patrijarh služi u Sabornom hramu u Mostaru

Služe i njihova visokopreosveštenstva mitropoliti dabrobosanski Hrizostom i crnogorsko-primorski Joanikije.

Liturgiji prisustvuje veliki broj vjernika iz cijele Hercegovine i predstavnika vlasti.

Patrijarh Porfirije u Mostaru boravi povodom 150 godina od osveštanja Saborne crkve Svete Trojice.

Patrijarh srpski će u 12.00 časova u hotelu "Mepas" prisustvovati donatorskom ručku za obnovu Saborne crkve na koji su pozvani visoki zvaničnici iz Republike Srpske, Federacije BiH, regiona, te načelnici i gradonačelnici svih gradova u BiH i brojni gosti.

Patrijarh srpski juče je posjetio manastir Žitomislić i Prebilovce, zatim izložbu u Vladičanskom dvoru u Mostaru povodom 150 godina od osveštanja Saborne crkve, te prisustvovao prijemu u Gradskoj vijećnici.

U Sabornom hramu u Mostaru sinoć je služena doksologija u čast patrijarha srpskog Porfirija u prisustvu velikog broja vjernika iz Mostara i cijele Hercegovine.

Saborna crkva Svete Trojice dovršena je na jesen 1873. godine, a osveštana na Lučin dan iste godine. Bila je ukras i jedan od simbola Mostara. U vrijeme kada je izgrađena bila je najveća pravoslavna crkva na Balkanu.

(Srna) Foto: Srna

Saborna crkva je zapaljena 15. juna 1992. godine, a nakon toga je mjesec dana minirana i rušena, dok nije pao i posljednji kamen. Obnova crkve počela je 2010. godine i ona se opet gordo izdigla nad Mostarom, ali za kompletnu obnovu potrebno je još mnogo sredstava jer nisu urađeni enterijer i parter.

Za obnovu ovog hrama najviše su izdvojile Republike Srpska i Srbija, a priloge je dalo i više od hiljadu pojedinačnih priložnika, među kojima i mostarski Bošnjaci i Hrvati. 

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Rambo

24.09.2023 11:14

Više popova nego vjernika!Jadna nam majka!

ODGOVORITE
Name

DIJASPORA MUNCHEN

24.09.2023 11:47

SAMO SRBUJTE HRANI TE SE SRBOVANJEMA PLATA I PENZIJA DNO DNA NAJ GORI PUTEVI ULICE TRATOARI FASADE POLJOPRIVREDA ZDRAVSTVO. .FU BJEDO SRAMO TA ME JE ..STO SAMIZ TE PRICE FUJ SMECE NIKAD IZ DEUCLANDA I EU ..NIKAD

ODGOVORITE