Премијера филма “Заборављени злочин у Бравницама”

Синоћ је у препуној малој сали Културног центра Градишка премијерно приказан документарни филм “Заборављени злочин у Бравницама”.

Република Српска 14.09.2023 | 23:23
Премијера филма “Заборављени злочин у Бравницама”

Више од 300 гледалаца испртило је причу о егзодусу Срба из Доњег Вакуфа 13. септембра 1995. године, у којем је регуларна хрватска војска пуцала на колону цивила у мјесту Бравнице код Јајца, гдје је убила 56 цивила, од чега осморо дјеце млађе од 15 година. Приликом напада рањено је 24 цивила, док су сви они одведени у логор у Ливно.

Овај потресан филм подсјетио је на заборављени злочин у Бравницама, за који никада нико није одговарао и који је и даље у предистражном поступку.

Продуцент филма, Бојан Тргић, је истакао да би овај филм требао указати на један од највећих злочина у протеклом Одбрамбено-отаџбинском рату, а који је био готово заборављен.

“Сам филм говори о страдању српског народа из Доњег Вакуфа, који је гранатиран приликом повлачења у колонама у Бравницама на данашњи дан 1995. године. Чињеница је да за овај злочин у којем је убијено осморо дјеце млађе од 15 година никада нико није одговарао, а сам злочин је био готово заборављен. Наш је план да у наредном периоду идемо ка изградњи спомен комплекса страдалима у Бравницама и то управо на мјесту гдје се десило гранатирање али и да извршимо притисак на институције да се казне одговорни за овај злочин.”

Тргић је додао и то да су одржали парастос погинулима у Бравницама неколико часова прије приказивања филма.

Док за одговорне нема казни, преживјели живе с патњом, траумама и тешком посљедицама овог злочина. Међу њима је и Маринко Зељко, који је у поменутом злочину тада као осмогодишњи дјечак тешко рањен.

“Ја сам био с мајком, сестрама и братом у запрежним колима, гдје смо се у колони кретали из Доњег Вакуфа према Бањалуци. У Бравницама код Јајца је одједном кренула рафална паљба по нама гдје смо сестра и ја тешко рањени. Од тада до данас сам неколико пута свједочио и причао ову причу судовима и тужилаштвима али судског епилога нема.”

Комплетну продукцију филма урадио је портал “Мицро мрежа” уз подршку удружења “Породица” и других донатора. План је да филм буде приказан у свим већим градовима широм БиХ и Србије.

(<стронг>Мицромреза)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

ТООО

14.09.2023 23:32

Само нас враћајте у смрдљиве 90е, СВАКИ ДАН, док нас престиже не Индонезија, Малезија, већ Боцвана, Руанда, Ангола...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Семберац

15.09.2023 08:46

Ти мора да си неки врли активиста црвене секте чим сматрас да треба заборавити убијање наше дјеце. Такав ти је и лидер. Багро издајницка

Name

РЕ Семберац

15.09.2023 09:50

Нисам члан ниједне странке, и имам онлине бизнис (зарађујем по цијелом свијету а овде плаћам порез), живим У ОВОМ ВИЈЕКУ, и стварно сте ми ДОСАДИЛИ ВИ МАТОРЦИ са ВАШИМ РАТОВИМА!!! Пустите НАС МЛАДЕ да ЖИВИМО!!!!

Name

Па Хрватима

14.09.2023 23:50

...морамо све опстати а Бошњацима ама бас ништа!

ОДГОВОРИТЕ
Name

075

15.09.2023 06:58

Пијетет СВИМ невиним жртвама са СВИХ "страна" у Босни и Херцеговини АЛИ морамо се више бавити живима а не којекаквим филмовима, на свим странама, стално "подгријавати" прошлост!

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ 075

15.09.2023 09:50

СВАКИ УБОГИ ДАН се нешто обиљежава, ово више нема смисла, ЖИВОТ У ЖИВОМ БЛАТУ