Premijera filma “Zaboravljeni zločin u Bravnicama”

Sinoć je u prepunoj maloj sali Kulturnog centra Gradiška premijerno prikazan dokumentarni film “Zaboravljeni zločin u Bravnicama”.

Republika Srpska 14.09.2023 | 23:23
Premijera filma “Zaboravljeni zločin u Bravnicama”

Više od 300 gledalaca isprtilo je priču o egzodusu Srba iz Donjeg Vakufa 13. septembra 1995. godine, u kojem je regularna hrvatska vojska pucala na kolonu civila u mjestu Bravnice kod Jajca, gdje je ubila 56 civila, od čega osmoro djece mlađe od 15 godina. Prilikom napada ranjeno je 24 civila, dok su svi oni odvedeni u logor u Livno.

Ovaj potresan film podsjetio je na zaboravljeni zločin u Bravnicama, za koji nikada niko nije odgovarao i koji je i dalje u predistražnom postupku.

Producent filma, Bojan Trgić, je istakao da bi ovaj film trebao ukazati na jedan od najvećih zločina u proteklom Odbrambeno-otadžbinskom ratu, a koji je bio gotovo zaboravljen.

“Sam film govori o stradanju srpskog naroda iz Donjeg Vakufa, koji je granatiran prilikom povlačenja u kolonama u Bravnicama na današnji dan 1995. godine. Činjenica je da za ovaj zločin u kojem je ubijeno osmoro djece mlađe od 15 godina nikada niko nije odgovarao, a sam zločin je bio gotovo zaboravljen. Naš je plan da u narednom periodu idemo ka izgradnji spomen kompleksa stradalima u Bravnicama i to upravo na mjestu gdje se desilo granatiranje ali i da izvršimo pritisak na institucije da se kazne odgovorni za ovaj zločin.”

Trgić je dodao i to da su održali parastos poginulima u Bravnicama nekoliko časova prije prikazivanja filma.

Dok za odgovorne nema kazni, preživjeli žive s patnjom, traumama i teškom posljedicama ovog zločina. Među njima je i Marinko Zeljko, koji je u pomenutom zločinu tada kao osmogodišnji dječak teško ranjen.

“Ja sam bio s majkom, sestrama i bratom u zaprežnim kolima, gdje smo se u koloni kretali iz Donjeg Vakufa prema Banjaluci. U Bravnicama kod Jajca je odjednom krenula rafalna paljba po nama gdje smo sestra i ja teško ranjeni. Od tada do danas sam nekoliko puta svjedočio i pričao ovu priču sudovima i tužilaštvima ali sudskog epiloga nema.”

Kompletnu produkciju filma uradio je portal “Micro mreža” uz podršku udruženja “Porodica” i drugih donatora. Plan je da film bude prikazan u svim većim gradovima širom BiH i Srbije.

(Micromreza)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

TOOO

14.09.2023 23:32

Samo nas vraćajte u smrdljive 90e, SVAKI DAN, dok nas prestiže ne Indonezija, Malezija, već Bocvana, Ruanda, Angola...

ODGOVORITE
Name

Semberac

15.09.2023 08:46

Ti mora da si neki vrli aktivista crvene sekte čim smatras da treba zaboraviti ubijanje naše djece. Takav ti je i lider. Bagro izdajnicka

Name

RE Semberac

15.09.2023 09:50

Nisam član nijedne stranke, i imam online biznis (zarađujem po cijelom svijetu a ovde plaćam porez), živim U OVOM VIJEKU, i stvarno ste mi DOSADILI VI MATORCI sa VAŠIM RATOVIMA!!! Pustite NAS MLADE da ŽIVIMO!!!!

Name

Pa Hrvatima

14.09.2023 23:50

...moramo sve opstati a Bošnjacima ama bas ništa!

ODGOVORITE
Name

075

15.09.2023 06:58

Pijetet SVIM nevinim žrtvama sa SVIH "strana" u Bosni i Hercegovini ALI moramo se više baviti živima a ne kojekakvim filmovima, na svim stranama, stalno "podgrijavati" prošlost!

ODGOVORITE
Name

RE 075

15.09.2023 09:50

SVAKI UBOGI DAN se nešto obilježava, ovo više nema smisla, ŽIVOT U ŽIVOM BLATU