Казнити све оне који нападају новинаре и медије

Управни одбор Удружења/удруге БХ новинари скреће пажњу на нове, неприхватљво агресивне политичке и бебједносне пријетње Н1 и БН телевизијама, као и дуготрајне покушаје рушења професионалног интегрита и достојанства њихових новинарки и уредника.

Босна и Херцеговина 14.09.2023 | 17:28
Казнити све оне који нападају новинаре и медије

Предсједник Републике Српске Милорад Додик је 12. септембра на пресс конференцији извријеђао новинарку Тијану Милинковић, дописницу БН ТВ из Бање Луке, као и све дуге новинаре/ке и власника ове телевизије, називајући их „страним плаћеницима“, „издајницима“ и „заштићенима као међеди“, те истовремено запријетио како ће „доћи крај поданичкој и издајничкој политици извјештавања“.

Исти дан у Добоју је жртва вербалног напада била још једна новинарка БН ТВ – Весна Вукмировић, коју је извријеђао Срећко Рекановић, предсједник Скупштине општине Добој и одбио одговорити на легитимно новинарско питање само зато што је ријеч о БН ТВ.

Циљана, непримјерена и сигурносно веома опасна хајка мјесецима се води путем друштвених мрежа Фацебоок и Тwиттер против Амира Зукића, уредника Н1 ТВ, гдје више особа из криминалног миљеа објављују пријетеће видео поруке, псују и шире мрзилачке коментаре и пријетње смрћу, доводећи у питање личну и породичну сигурност уредника Зукића.

Уз наведено, скандалозан је и политички захтјев Сање Вулић, посланице СНСД –а у Представничком дому Парламентарне Скупштине БиХ, да се забрани емитовање земаљског сигнала Н1 на подручју Републике Српске, о чему ће се ускоро изјашњавати и бх. Парламент.

Управни одбор БХ новинара изражава забринутост због чињенице да се у оба бх.ентитета – Федерацији БиХ и Републици Српској, води вишегодишња брутална, примитивна и сигурносно опасна политичка и националистичка хајка против новинара/ки и уредника/ца ове двије приватне телевизије, плуралиситчки оријентисане и посвећене праву грађана на приступ различитим информацијама, мишљењима и садржајима од јавног значаја.

Покушај утишавања Н1 и БН телевизије, те обесхрабривање и онемогућавање њиховим мовинарима да слободно и достојанствено раде свој посао, у супротности су ЕУ стандардима слободе медија и изражавања. Овакви поступци директно крше услове БиХ за приступање Европској унији, укључујући и листу приоритета које држава мора испунити да би уопште добила прилику почети преговарати о придруживању заједници европских држава.

Управни одбор БХ новинара позива надлежне полицијске и тужилачке органе да хитно истраже пријетње колегама и колегиницама Н1 и БН телевизије, те подузму законом прописане мјере кажњавања особа које угрожавању њихову сигурност и доводе у питање професионални интегритет.

Истовремено, БХ новинари позивају представнике и институције међународне заједнице у БиХ да искористе своја овлашћења и адекватно реагују према јавним званичницима у БиХ који не поштују медијске слободе нити поштују права и достојанство медијских радника, саопштено је из Удружења БХ новинари.

(БН) Фото: Илустрација

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Перо

14.09.2023 18:01

Па како кад су све институције под њиховом контролом и постаје све безсмислено. Не смије муп, не смије тузиластво и могу радити сто хоце. Док се не укине ова диктатура нема нам перспективе. И ови полтрони узурпатора се поцели понасати као он. Надобудно, осионо, бахато. Бозе сацувај

ОДГОВОРИТЕ
Name

//

14.09.2023 18:21

Новинари су једино свијетло,на крају тунела. У праву је Управни одбор БН И Удружење Новинара Б и Х. Уосталом Додик је признат од Цик-а и Шмита. Нека Народ занемари лапрдања.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дао

14.09.2023 18:28

Дао би миле сво богаство само да би досао у власниство или да се цак и угаси сигнал БН телевизије ,једине телевизије без које би ми нормални постали слијепи код очију и глуви код ушију слушајуци и гледајући највећу фабрику лажи које се диктирају из врха власти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Младен

14.09.2023 19:18

Стаје са тузбом за клевету,итд ето прилике да вас бар 50 поднесете,акосте имало паметни сви понаособно поднесите,затрпајте ссудове,

ОДГОВОРИТЕ
Name

Џаба се бунити

14.09.2023 19:19

Народ хоће услове као у с. Кореји, као унпутиновој мафијашкој држави, као код талибана, какви новинари и слободни медији. Јел тако мурославе?

ОДГОВОРИТЕ
Name

цх

15.09.2023 16:26

Новинаре не казњавати, али овим приуценим дусу узети треба.

ОДГОВОРИТЕ