Kazniti sve one koji napadaju novinare i medije

Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari skreće pažnju na nove, neprihvatljvo agresivne političke i bebjednosne prijetnje N1 i BN televizijama, kao i dugotrajne pokušaje rušenja profesionalnog integrita i dostojanstva njihovih novinarki i urednika.

Bosna i Hercegovina 14.09.2023 | 17:28
Kazniti sve one koji napadaju novinare i medije

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik je 12. septembra na press konferenciji izvrijeđao novinarku Tijanu Milinković, dopisnicu BN TV iz Banje Luke, kao i sve duge novinare/ke i vlasnika ove televizije, nazivajući ih „stranim plaćenicima“, „izdajnicima“ i „zaštićenima kao međedi“, te istovremeno zaprijetio kako će „doći kraj podaničkoj i izdajničkoj politici izvještavanja“.

Isti dan u Doboju je žrtva verbalnog napada bila još jedna novinarka BN TV – Vesna Vukmirović, koju je izvrijeđao Srećko Rekanović, predsjednik Skupštine opštine Doboj i odbio odgovoriti na legitimno novinarsko pitanje samo zato što je riječ o BN TV.

Ciljana, neprimjerena i sigurnosno veoma opasna hajka mjesecima se vodi putem društvenih mreža Facebook i Twitter protiv Amira Zukića, urednika N1 TV, gdje više osoba iz kriminalnog miljea objavljuju prijeteće video poruke, psuju i šire mrzilačke komentare i prijetnje smrću, dovodeći u pitanje ličnu i porodičnu sigurnost urednika Zukića.

Uz navedeno, skandalozan je i politički zahtjev Sanje Vulić, poslanice SNSD –a u Predstavničkom domu Parlamentarne Skupštine BiH, da se zabrani emitovanje zemaljskog signala N1 na području Republike Srpske, o čemu će se uskoro izjašnjavati i bh. Parlament.

Upravni odbor BH novinara izražava zabrinutost zbog činjenice da se u oba bh.entiteta – Federaciji BiH i Republici Srpskoj, vodi višegodišnja brutalna, primitivna i sigurnosno opasna politička i nacionalistička hajka protiv novinara/ki i urednika/ca ove dvije privatne televizije, pluralisitčki orijentisane i posvećene pravu građana na pristup različitim informacijama, mišljenjima i sadržajima od javnog značaja.

Pokušaj utišavanja N1 i BN televizije, te obeshrabrivanje i onemogućavanje njihovim movinarima da slobodno i dostojanstveno rade svoj posao, u suprotnosti su EU standardima slobode medija i izražavanja. Ovakvi postupci direktno krše uslove BiH za pristupanje Evropskoj uniji, uključujući i listu prioriteta koje država mora ispuniti da bi uopšte dobila priliku početi pregovarati o pridruživanju zajednici evropskih država.

Upravni odbor BH novinara poziva nadležne policijske i tužilačke organe da hitno istraže prijetnje kolegama i koleginicama N1 i BN televizije, te poduzmu zakonom propisane mjere kažnjavanja osoba koje ugrožavanju njihovu sigurnost i dovode u pitanje profesionalni integritet.

Istovremeno, BH novinari pozivaju predstavnike i institucije međunarodne zajednice u BiH da iskoriste svoja ovlašćenja i adekvatno reaguju prema javnim zvaničnicima u BiH koji ne poštuju medijske slobode niti poštuju prava i dostojanstvo medijskih radnika, saopšteno je iz Udruženja BH novinari.

(BN) Foto: Ilustracija

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Pero

14.09.2023 18:01

Pa kako kad su sve institucije pod njihovom kontrolom i postaje sve bezsmisleno. Ne smije mup, ne smije tuzilastvo i mogu raditi sto hoce. Dok se ne ukine ova diktatura nema nam perspektive. I ovi poltroni uzurpatora se poceli ponasati kao on. Nadobudno, osiono, bahato. Boze sacuvaj

ODGOVORITE
Name

//

14.09.2023 18:21

Novinari su jedino svijetlo,na kraju tunela. U pravu je Upravni odbor BN I Udruženje Novinara B i H. Uostalom Dodik je priznat od Cik-a i Šmita. Neka Narod zanemari laprdanja.

ODGOVORITE
Name

Dao

14.09.2023 18:28

Dao bi mile svo bogastvo samo da bi dosao u vlasnistvo ili da se cak i ugasi signal BN televizije ,jedine televizije bez koje bi mi normalni postali slijepi kod očiju i gluvi kod ušiju slušajuci i gledajući najveću fabriku laži koje se diktiraju iz vrha vlasti.

ODGOVORITE
Name

Mladen

14.09.2023 19:18

Staje sa tuzbom za klevetu,itd eto prilike da vas bar 50 podnesete,akoste imalo pametni svi ponaosobno podnesite,zatrpajte ssudove,

ODGOVORITE
Name

Džaba se buniti

14.09.2023 19:19

Narod hoće uslove kao u s. Koreji, kao unputinovoj mafijaškoj državi, kao kod talibana, kakvi novinari i slobodni mediji. Jel tako muroslave?

ODGOVORITE
Name

ch

15.09.2023 16:26

Novinare ne kaznjavati, ali ovim priucenim dusu uzeti treba.

ODGOVORITE