Бореновић изненађен позивом за хитну сједницу

- Изненађен сам позивом за хитну сједницу ПД ПС БиХ на тему напада на повратнике у Републици Српској, јер не видим разлог за хитност те сједнице, а посебно ме негативно изненадило што посланици у парламенту на нивоу БиХ, на чији захтјев је сазвана сједница, не виде потребу да се разговара о нападима на друге народе, у првом реду Србе, у ФБиХ. 

Босна и Херцеговина 14.09.2023 | 17:00
Бореновић изненађен позивом за хитну сједницу

Ово је рекао је ово Бранислав Бореновић, предсједник ПДП и посланик у ПД ПС БиХ, поводом хитне сједнице овог дома са једном тачком дневног реда “Учестали напади на повратнике на подручју ентитета Република Српска и Приједлог мјера и активности на побољшању сигурности повратника на територији Босне и Херцеговине”.

Бореновић истиче да сваки човјек у сваком дијелу БиХ, њихова имовина, споменици културе и вјерски објекти морају бити заштићени, али да је то у надлежности министарстава унутрашњих послова, а не Парламента БиХ. 

- Оно што ме не изненађује јесте да колеге које су сазвале сједницу траже наметање закона, што је одраз немоћи, јер су навикли да отворена питања рјешавају страним интервенционизмом, а не бар покушајем унутрашњег договора. Нажалост, и то показује колико им је стало до суверености БиХ у коју се куну – рекао је Бореновић. 

Подсјетио је да су Срби у ФБиХ мета честих напада, те да је лично покренуо иницијативе у циљу заштите. 

- Моја иницијатива о заштити ћирилице, односно строжијем кажњавању прецртавања саобраћајних знакова са ћириличним натписима у ФБиХ, остала је негдје у Савјету министара, који је наводно формирао неку радну групу и очигледно стао на томе. Али је чињеница да је ћирилично писмо на саобраћајним знаковима у дијеловима ФБиХ прецртано, док се у Републици Српској поштују оба писма и нема таквих случајева.

Објекти Српске православне цркве су под сталним нападима, а починиоци ријетко буду откривени. Познато је да је само ове године било десетине напада на Србе у ФБиХ. На крају, када видимо колико је било Срба на том подручју, а колико је сада и с друге стране, колико је повратника Бошњака и Хрвата у Републику Српску, јасно је каква је општа клима у једном, а каква у другом дијелу БиХ, и то већ 30 година.

Овакве иницијативе нису плод бриге за народ, него чисто политичке и, нажалост, не могу допринијети бољем разумијевању и положају било кога – закључио је Бореновић. 

(БН) Фото: Агенције

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Бањалука

14.09.2023 17:11

Тако је Борене,само напред у застити права насих људи у цијелој Босни и Херцеговини!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милена Дрвар

14.09.2023 17:24

Боли ниих брига за нас Бореновицу. Исти су и Додик и ови у Сарајеву.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цеца

14.09.2023 17:24

Само праве сукобе. Подршка вама Бореновићу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

+

14.09.2023 17:28

У праву си Бореновићу. Упоредио си бројно и то је довољно, да се зна. Како је гдје. Праве политичко питање, јер никао да брине од чега да Народ живи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хенри

14.09.2023 17:32

Касно си се сјетио прицати о правди, продата наказо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Д

14.09.2023 17:39

Слажем се у потпиности са изјавом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Риђан

14.09.2023 17:43

Мој Бране, иако нисам баш наклоњен твојим ставовима, можда и неоправдано, али гледајући из даљине мислим да Вам није јасно с ким имате посла. Не зна се ко је од њих више подмуклији, није битно која су странка. Док се ви међусобно свађате и омаловажавати, он наизмјенично нападају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

кк

14.09.2023 17:45

Има Додика колико хоћеш.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Крис

14.09.2023 21:50

Има , јер је тип успио заразит скоро цијелу Рс и тај вирус бит це теско излијецити јер су се срби аклиматизирали на тај болесни вирус.

Name

Рајко

14.09.2023 17:47

Политицари и политика завађају народ, кад нема егзистенције они нас напуцавају једни на друге. Како у њемацкој и другим западним земљама нема напда једни на друге, тамо смо сви земе, зато сто се тамо ради и сви су егзистенционално збринути. Не хране се национализмом

ОДГОВОРИТЕ
Name

Флорy

14.09.2023 22:12

Када цемо преци на привредне активности да имамо плате?

ОДГОВОРИТЕ