Borenović iznenađen pozivom za hitnu sjednicu

- Iznenađen sam pozivom za hitnu sjednicu PD PS BiH na temu napada na povratnike u Republici Srpskoj, jer ne vidim razlog za hitnost te sjednice, a posebno me negativno iznenadilo što poslanici u parlamentu na nivou BiH, na čiji zahtjev je sazvana sjednica, ne vide potrebu da se razgovara o napadima na druge narode, u prvom redu Srbe, u FBiH. 

Bosna i Hercegovina 14.09.2023 | 17:00
Borenović iznenađen pozivom za hitnu sjednicu

Ovo je rekao je ovo Branislav Borenović, predsjednik PDP i poslanik u PD PS BiH, povodom hitne sjednice ovog doma sa jednom tačkom dnevnog reda “Učestali napadi na povratnike na području entiteta Republika Srpska i Prijedlog mjera i aktivnosti na poboljšanju sigurnosti povratnika na teritoriji Bosne i Hercegovine”.

Borenović ističe da svaki čovjek u svakom dijelu BiH, njihova imovina, spomenici kulture i vjerski objekti moraju biti zaštićeni, ali da je to u nadležnosti ministarstava unutrašnjih poslova, a ne Parlamenta BiH. 

- Ono što me ne iznenađuje jeste da kolege koje su sazvale sjednicu traže nametanje zakona, što je odraz nemoći, jer su navikli da otvorena pitanja rješavaju stranim intervencionizmom, a ne bar pokušajem unutrašnjeg dogovora. Nažalost, i to pokazuje koliko im je stalo do suverenosti BiH u koju se kunu – rekao je Borenović. 

Podsjetio je da su Srbi u FBiH meta čestih napada, te da je lično pokrenuo inicijative u cilju zaštite. 

- Moja inicijativa o zaštiti ćirilice, odnosno strožijem kažnjavanju precrtavanja saobraćajnih znakova sa ćiriličnim natpisima u FBiH, ostala je negdje u Savjetu ministara, koji je navodno formirao neku radnu grupu i očigledno stao na tome. Ali je činjenica da je ćirilično pismo na saobraćajnim znakovima u dijelovima FBiH precrtano, dok se u Republici Srpskoj poštuju oba pisma i nema takvih slučajeva.

Objekti Srpske pravoslavne crkve su pod stalnim napadima, a počinioci rijetko budu otkriveni. Poznato je da je samo ove godine bilo desetine napada na Srbe u FBiH. Na kraju, kada vidimo koliko je bilo Srba na tom području, a koliko je sada i s druge strane, koliko je povratnika Bošnjaka i Hrvata u Republiku Srpsku, jasno je kakva je opšta klima u jednom, a kakva u drugom dijelu BiH, i to već 30 godina.

Ovakve inicijative nisu plod brige za narod, nego čisto političke i, nažalost, ne mogu doprinijeti boljem razumijevanju i položaju bilo koga – zaključio je Borenović. 

(BN) Foto: Agencije

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

Banjaluka

14.09.2023 17:11

Tako je Borene,samo napred u zastiti prava nasih ljudi u cijeloj Bosni i Hercegovini!

ODGOVORITE
Name

Milena Drvar

14.09.2023 17:24

Boli niih briga za nas Borenovicu. Isti su i Dodik i ovi u Sarajevu.

ODGOVORITE
Name

Цеца

14.09.2023 17:24

Само праве сукобе. Подршка вама Бореновићу.

ODGOVORITE
Name

+

14.09.2023 17:28

U pravu si Borenoviću. Uporedio si brojno i to je dovoljno, da se zna. Kako je gdje. Prave političko pitanje, jer nikao da brine od čega da Narod živi.

ODGOVORITE
Name

Henri

14.09.2023 17:32

Kasno si se sjetio pricati o pravdi, prodata nakazo.

ODGOVORITE
Name

D

14.09.2023 17:39

Слажем се у потпиности са изјавом.

ODGOVORITE
Name

Riđan

14.09.2023 17:43

Moj Brane, iako nisam baš naklonjen tvojim stavovima, možda i neopravdano, ali gledajući iz daljine mislim da Vam nije jasno s kim imate posla. Ne zna se ko je od njih više podmukliji, nije bitno koja su stranka. Dok se vi međusobno svađate i omalovažavati, on naizmjenično napadaju.

ODGOVORITE
Name

kk

14.09.2023 17:45

Ima Dodika koliko hoćeš.

ODGOVORITE
Name

Kris

14.09.2023 21:50

Ima , jer je tip uspio zarazit skoro cijelu Rs i taj virus bit ce tesko izlijeciti jer su se srbi aklimatizirali na taj bolesni virus.

Name

Rajko

14.09.2023 17:47

Politicari i politika zavađaju narod, kad nema egzistencije oni nas napucavaju jedni na druge. Kako u njemackoj i drugim zapadnim zemljama nema napda jedni na druge, tamo smo svi zeme, zato sto se tamo radi i svi su egzistencionalno zbrinuti. Ne hrane se nacionalizmom

ODGOVORITE
Name

Flory

14.09.2023 22:12

Kada cemo preci na privredne aktivnosti da imamo plate?

ODGOVORITE