Од малина у РС више нико нема зараде

Малинари у Републици Српској потпуно су обесхрабрени због проблема који се понављају из сезоне у сезону, прије свега са неизвјесношћу о откупу цијене воћа, која је и на прагу јесени права мистерија због чега су поједини произвођачи одустали од бербе касних сорти, препустивши род птицама.

Република Српска 12.09.2023 | 07:50
Од малина у РС више нико нема зараде

Произвођачи јагодичастог воћа у Српској при крају су још једног циклуса у којем ће по свему судећи сабирати губитке. Малине су одавно предали хладњачарима, а да појма немају колико ће и када добити новац за свој труд због чега су ово воће престали називати црвеним златом.

Предсједник Управног одбора Удружења “Виламет”, које окупља произвођаче јагодичастог воћа у регији Бирач, Иван Стојановић каже за “Глас” да је ова година катастрофална.

- Још има произвођача који нису наплатили ни прошлогодишњи род, многи су због тога и на суду. Званичне откупне цијене за ову сезону нема, хладњачари плаћају аконтативно колико ко може. Очекује се да нам исплате по три марке по килограму, а само смо бераче плаћали 1,5 КМ, а гдје су остали трошкови. Због нерентабилности и лоше цијене одустаје се од бербе јесењих сорти. Први сам ја одустао јер ми се не исплати брати и плаћати раднике. Понудио сам комшијама и родбини да наберу себи за сок и слатко, остало ће птице појести - прича Стојановић.

Он се пита занима ли иког на који начин ће произвођачи наставити да раде.

- Исцрпљене су све могућности да ова производња напредује, а имамо одличне ресурсе. Систем за наводњавање у који је уложено осам милиона марака, расадник, расхладни капацитети и сад се то све брише гумицом. Тешко је одустати, али тешко је и наставити радити јер тонемо у минус - наводи Стојановић.

Додаје да се произвођачи на разне начине сналазе да исплате нагомилане обавезе.

- Све морамо исплатити одмах. Прво апотеке за репроматеријал, потом раднике, као и обавезе држави, а нама хладњачари плате колико хоће и кад хоће. Само ми чекамо па смо принуђени дизати кредите и позајмице од микрокредитних банака, а неко добије и аконтацију од хладњачара - додао је Стојановић.

Да је ситуација тешка и неизвјесна прича и власник хладњаче “Агро др” из Братунца Петко Ранкић, који каже да још нема тржиште за откупљених око 1.000 тона малина и купина. 

- Роба стоји у хладњачи, нисам продао ништа јер чекам цијену. Оно што нуде купци из Европе тренутно је премало, никада није било горе. Превише је малина из других земаља. Украјина нам је лани пореметила тржиште, а ево и ове године. Чујем да извозе по 0,60 евра по килограму. У Србији је остало око 30 одсто прошлогодишњих малина непродатих. Ја сам ишао и у минус само да се ријешим количина, око три милиона сам лани био у губитку - прича Ранкић.

Истиче да откупна цијена малина које настоји извести на ино-тржиште не би смјела бити испод пет евра по килограму.

- То је износ којим би покрили трошкове и колико-толико амортизовали губитак од лани, али тешко да ћемо добити толико. Преговарамо са старим купцима из западне Европе, Скандинавије али тешко иде. Купаца нема ни за купину, Њемачка нуди 1,3 евра по килограму, што је никаква цијена - додаје Ранкић и наводи да је тек малом дијелу произвођача исплатио аконтацију од двије марке по килограму, док остали чекају да прода робу.

(Глас Српске)

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

Т3884912

12.09.2023 08:17

Све то захваљујући додику и његовом ортаку миловановићу, наше пропада а он увози тудје

ОДГОВОРИТЕ
Name

Оли

12.09.2023 08:31

Све домаће да се затре да би се увозило туђе смеће да би неко ставио коју марку у дзеп.Ма треба појединце уза зид ко своју кућу раскућава🤬

ОДГОВОРИТЕ
Name

Малинар потпредсједник нсрс

12.09.2023 08:33

Петко Ранкицу, ста казе син, јел боље слузбени ауто са блинкерима или мерцедес од 100.000 КМ? Исплати људима паре и престани висе да лазес и и крадес. А ти иване стојановицу објасни људима како си извукао паре за своје малине а остале си оставио на цједилу, све то уз један мали услов - да виламет претворис у политицку партију цији си ти телал на фацебооку, олосу један.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пањик

12.09.2023 08:43

ВАЗНО ЈЕ ТРЗИСТЕ РАКИЈЕ, ДЕДА .МИЛОРАДА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Раде

12.09.2023 08:46

Не само од малина, него од рада бема користи. У РС криминал је награђен.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Одговор

12.09.2023 08:50

Одавно висе никога не занимају тудхи проблеми. Једино је битно ко це и колило да се угради у тендере, то је једино питање које је битно😊

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па

12.09.2023 09:19

Ја ово никад не контам. Ја се бавим производњом нецега, сам пласирам свој производ на трзисте, по цијени коју је неко спреман платити. Истовремено, ту ми цијену нико никако не гарантује, као ни то да це мој производ бити купљен. Ако не иде, кљуц у браву и други посао. Ста је фазон са пољопривредницима? Засто оцекују да њима неко титра?

ОДГОВОРИТЕ
Name

#@

12.09.2023 09:33

Битноје да се ради, стаце вам зарада..

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДрМр

12.09.2023 10:01

Није тачно! Нека се угледају на ФИКРУ МАЛИНАРА, увозе респираторе, маске, кикирики... договор кућу гради, ха yа 😂

ОДГОВОРИТЕ
Name

Свашта

12.09.2023 10:04

Не разумем ове воћаре, када је у питању тржиште дроге, нај мању зараду имају они који је сију, обрађују и производе, принцип је исти, "они" не знају другачије ! Према томе и у том погледу, почните радити искључиво за себе , маните се "државе" !

ОДГОВОРИТЕ
Name

милан

12.09.2023 10:44

казе 3 милиона у минусу,а није ни 300000 ево па сами видите ,а има пара за нову зграду да направи. хттпс://www.цомпанywалл.ба/фирма/агро-др-доо-братунац/ММQфБ4Ц

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мики

12.09.2023 10:56

Рјешење је дјелимична оријентација у извоз свјеже малине, у пластичним плитицама по 200гр. Та малина у малопродаји у ЕУ кошта 11-15 €/кг. Смрзнута је била некад 5-7€/кг, сад је нешто скупља. 30% рода у еxтра класи извести свјеже, остатак смрзнуто или ићи у полу-прераду-воћни концентрат и сл. Контактирати велике произвођаче воћних концентрата. Етоприликд да се два минист.пољ. Србије и РС заједно ангажују са привредним.коморама. Малина се и даље увелико конзумира и тражи на тржишту ЕУ. Проблем је што се малина за смрзавање у Пољској бере машински-тресачима са вентилаторима. Доста јефтиније од ручне бербе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ево решења

12.09.2023 12:49

Нека ранкићев син прода ранге ровер од 200.000 КМ који је стекао крвавим радом, и да таји паре да исплати малинаре, јер тата је изгледа све паре спуцао на нову зграду поред аутобуске у братунцу.

ОДГОВОРИТЕ