Премијер тврди да нема поскупљења струје у Српској

Ипак, оно што је највише занимало привреднике да ли ће доћи до новог поскупљења струје за пословну заједницу у Републици Српској. И док стижу обећања од премијера да неће, директор Електропривреде Српске набавља електрични аутомобил од 234 хиљаде марака.

Република Српска 07.09.2023 | 16:25
Премијер тврди да нема поскупљења струје у Српској

У Бањалуци је одржан "Бањалука енергетски форум - уштедимо енергију", на којем су представљени начини финансирања изградње соларних панела у компанији и нова технолошка рјешења у области соларне енергије, у организацији Уније послодаваца Републике Српске.

Ипак, оно што је највише занимало привреднике да ли ће доћи до новог поскупљења струје за пословну заједницу у Републици Српској. И док стижу обећања од премијера да неће, директор Електропривреде Српске набавља електрични аутомобил од 234 хиљаде марака.

Без рада на енергетској ефикасности, промјени технологије и увођењу нове опреме, бизнис послодаваца у Републици Српској неће имати будућност, рекао је предсједник Уније удружења послодаваца Српске на одржаном енергетском форуму у Бањалуци.

Саша Тривић је навео да је највећи проблем енергетска неефикасност привреде, те да сада, када се прилази тржишним цијенама електричне енергије, предузећа из Српске постају неконкурентна.

А док се не изборе на тржишту, очи привредника су упрте у представнике власти с надом да неће доћи до новог поскупљења струје у наредној години.

 "Једно од питања је било и поскупљење електричне енергије. Прошле године смо имали договор са Владом о поскупљењу енергије за идућу годину, али с министром имамо неку другу причу, он ће заступати неки други став. Тако да остаје да видимо шта ће бити", поручује Саша Тривић.

"Имамо договор о овом питању, а у преговоре је укључен и премијер Словеније Роберт Голоб, који је из енергетског сектора дошао на ову позицију. Ријешићемо ово питање на задовољство обје стране и тиме ће бити окончан абритражни поступак из Београда", рекао је новинарима Радован Вишковић.

Он је истакао да чим буде окончана арбитража у Београду, онда неће бити потребе за поступком у Вашингтону или било гдје друго.

Док се привредници боре да опстану на тржишту, Електропривреда Републике Српске, односно Влада као њен власник смишља како да исплати Словенији 131 милион марака, накод одлуке Арбитражног трибунала у Београду, којом је Рудник и Термоелектрана Угљевик изгубила спор против Холдинга словеначних хидроелектрана. Притом Вишковић има задатак и да заустави други арбитражни спор у Вашингтону коју словеначка електропривреда води против Рите Угљевика.

Док Радован Вишковић преговара са Електропривредом Словеније како би успорио финансијски ударац на Електропривреду Српске, њен директор Лука Петровић потписује директне споразуме са одређеним фирмама како би се изградили објекти за сепарацију угља у Термоелектрани Гацко, вриједности невјероватних 82 милиона марака. И у томе не види ништа спорно.

 "Ради знања и ради преношења тачне информације, Термоелектрана Гацко да не приступа градњи ових постројења, она би се морала затворити. Не би било услова за коришћење, ми имамо проблема са ископом угља. И ми смо морали приступити хитној набавци која је дозвољена Законом о јавним набавкама, а поготово када је у питање стабилност енергетског система. Јер би било угрожена и финансијска", поручује Лука Петровић, директор Електропривреде РС. 

А док трају сви спорови и док се привреда бори да постане конкурентна на свјетском тржишту, Лука Петровић најављује да би Република Српска ипак могла бити број један у једном – коришћењу електричних аутомобила. Можда је баш зато Електропривреда Републике Српске одлучила да се почасти електричним возилом од чак 234 хиљаде марака, а затражили су и да на располагању имају професионалног возача Тесла аутомобила.

"Ако не треба да купи Електропривреда, онда не знам ко треба да купи. Чули сте данас, до 2035. уопште се неће производити аутомобили на дизел, него електрични. Ево зашто ми не би били први?", каже Петровић.

 Поред електричног возила, „Електропривреда“ купује још и три путничка возила од око 246.000 марака и четири путничка аутомобила за 150.000 марака, као и једно теренско од око 48.000. Јер удобност је на првом мјесту.

(БН)  Фото:БН

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

Сретно

07.09.2023 16:35

Премијер? Кад се неписмени доцепају фотеље... предајемо пут од 30 до 130 милиона КМ задужења на мјесечном нивоу. Сретан пут у ПРОПАСТ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

07.09.2023 18:05

Из искуства, све говори иде цјена

Name

Борац

07.09.2023 16:44

Тако је слагао уоци избора.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

08.09.2023 08:34

И сад требамо бити задовољни сто нема поскупљења?

Name

Ре

07.09.2023 16:53

Зар опет неку своју грозну глупост проваљујете а најмање пензије у окружењу још су исте.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ма

07.09.2023 17:09

Ко га је питао за ту глупост. Какво повећање? Поскупила је почетком године

ОДГОВОРИТЕ
Name

Илија

07.09.2023 17:09

Лаже.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Елем

07.09.2023 17:30

Тако сте говорили прије избора да неце струја поскупити, елем просли избори, елем брзе боље струју горе, и то 15 посто, елем тако це бити до избора 2024, после избора ако добију власт опет поскупљење, нзнм ко им вјерује

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миркан

07.09.2023 18:45

Чему вика,чему дрека ако неће поскупити или појефтинити. Новост треба да буде или једно или друго а не ако остаје иста цијена. Можда и остане иста цијена киловата али рачуни дођу увећани двадесетак посто. То је још веће зло јер та разлика у рачуну не иде Електропривреди РС већ Бог зна гдје.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Радован то сам ја

07.09.2023 18:58

Струја неће поскупити у Српској, не, не, јок. Можда ће у Бањалуци, или у Требињу, или у Фочој, али у Српској ЈОК!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цуј, цуј

07.09.2023 21:12

Па толико сте пискупили да неби требали поскупити никад висе, ма сконто је народ васу лаз, у РС се зна ста ко руца, а де несконта васу манипулацију ,једно прицате друго радите

Name

словенац

07.09.2023 21:54

Па мора поскупит треба словенцима платит а јесте и насли кога питати он незна ниста

ОДГОВОРИТЕ