Premijer tvrdi da nema poskupljenja struje u Srpskoj

Ipak, ono što je najviše zanimalo privrednike da li će doći do novog poskupljenja struje za poslovnu zajednicu u Republici Srpskoj. I dok stižu obećanja od premijera da neće, direktor Elektroprivrede Srpske nabavlja električni automobil od 234 hiljade maraka.

Republika Srpska 07.09.2023 | 16:25
Premijer tvrdi da nema poskupljenja struje u Srpskoj

U Banjaluci je održan "Banjaluka energetski forum - uštedimo energiju", na kojem su predstavljeni načini finansiranja izgradnje solarnih panela u kompaniji i nova tehnološka rješenja u oblasti solarne energije, u organizaciji Unije poslodavaca Republike Srpske.

Ipak, ono što je najviše zanimalo privrednike da li će doći do novog poskupljenja struje za poslovnu zajednicu u Republici Srpskoj. I dok stižu obećanja od premijera da neće, direktor Elektroprivrede Srpske nabavlja električni automobil od 234 hiljade maraka.

Bez rada na energetskoj efikasnosti, promjeni tehnologije i uvođenju nove opreme, biznis poslodavaca u Republici Srpskoj neće imati budućnost, rekao je predsjednik Unije udruženja poslodavaca Srpske na održanom energetskom forumu u Banjaluci.

Saša Trivić je naveo da je najveći problem energetska neefikasnost privrede, te da sada, kada se prilazi tržišnim cijenama električne energije, preduzeća iz Srpske postaju nekonkurentna.

A dok se ne izbore na tržištu, oči privrednika su uprte u predstavnike vlasti s nadom da neće doći do novog poskupljenja struje u narednoj godini.

 "Jedno od pitanja je bilo i poskupljenje električne energije. Prošle godine smo imali dogovor sa Vladom o poskupljenju energije za iduću godinu, ali s ministrom imamo neku drugu priču, on će zastupati neki drugi stav. Tako da ostaje da vidimo šta će biti", poručuje Saša Trivić.

"Imamo dogovor o ovom pitanju, a u pregovore je uključen i premijer Slovenije Robert Golob, koji je iz energetskog sektora došao na ovu poziciju. Riješićemo ovo pitanje na zadovoljstvo obje strane i time će biti okončan abritražni postupak iz Beograda", rekao je novinarima Radovan Višković.

On je istakao da čim bude okončana arbitraža u Beogradu, onda neće biti potrebe za postupkom u Vašingtonu ili bilo gdje drugo.

Dok se privrednici bore da opstanu na tržištu, Elektroprivreda Republike Srpske, odnosno Vlada kao njen vlasnik smišlja kako da isplati Sloveniji 131 milion maraka, nakod odluke Arbitražnog tribunala u Beogradu, kojom je Rudnik i Termoelektrana Ugljevik izgubila spor protiv Holdinga slovenačnih hidroelektrana. Pritom Višković ima zadatak i da zaustavi drugi arbitražni spor u Vašingtonu koju slovenačka elektroprivreda vodi protiv Rite Ugljevika.

Dok Radovan Višković pregovara sa Elektroprivredom Slovenije kako bi usporio finansijski udarac na Elektroprivredu Srpske, njen direktor Luka Petrović potpisuje direktne sporazume sa određenim firmama kako bi se izgradili objekti za separaciju uglja u Termoelektrani Gacko, vrijednosti nevjerovatnih 82 miliona maraka. I u tome ne vidi ništa sporno.

 "Radi znanja i radi prenošenja tačne informacije, Termoelektrana Gacko da ne pristupa gradnji ovih postrojenja, ona bi se morala zatvoriti. Ne bi bilo uslova za korišćenje, mi imamo problema sa iskopom uglja. I mi smo morali pristupiti hitnoj nabavci koja je dozvoljena Zakonom o javnim nabavkama, a pogotovo kada je u pitanje stabilnost energetskog sistema. Jer bi bilo ugrožena i finansijska", poručuje Luka Petrović, direktor Elektroprivrede RS. 

A dok traju svi sporovi i dok se privreda bori da postane konkurentna na svjetskom tržištu, Luka Petrović najavljuje da bi Republika Srpska ipak mogla biti broj jedan u jednom – korišćenju električnih automobila. Možda je baš zato Elektroprivreda Republike Srpske odlučila da se počasti električnim vozilom od čak 234 hiljade maraka, a zatražili su i da na raspolaganju imaju profesionalnog vozača Tesla automobila.

"Ako ne treba da kupi Elektroprivreda, onda ne znam ko treba da kupi. Čuli ste danas, do 2035. uopšte se neće proizvoditi automobili na dizel, nego električni. Evo zašto mi ne bi bili prvi?", kaže Petrović.

 Pored električnog vozila, „Elektroprivreda“ kupuje još i tri putnička vozila od oko 246.000 maraka i četiri putnička automobila za 150.000 maraka, kao i jedno terensko od oko 48.000. Jer udobnost je na prvom mjestu.

(BN)  Foto:BN

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

Sretno

07.09.2023 16:35

Premijer? Kad se nepismeni docepaju fotelje... predajemo put od 30 do 130 miliona KM zaduženja na mjesečnom nivou. Sretan put u PROPAST.

ODGOVORITE
Name

Re

07.09.2023 18:05

Iz iskustva, sve govori ide cjena

Name

Borac

07.09.2023 16:44

Tako je slagao uoci izbora.

ODGOVORITE
Name

re

08.09.2023 08:34

I sad trebamo biti zadovoljni sto nema poskupljenja?

Name

Re

07.09.2023 16:53

Zar opet neku svoju groznu glupost provaljujete a najmanje penzije u okruženju još su iste.

ODGOVORITE
Name

Ma

07.09.2023 17:09

Ko ga je pitao za tu glupost. Kakvo povećanje? Poskupila je početkom godine

ODGOVORITE
Name

Ilija

07.09.2023 17:09

Laže.

ODGOVORITE
Name

Elem

07.09.2023 17:30

Tako ste govorili prije izbora da nece struja poskupiti, elem prosli izbori, elem brze bolje struju gore, i to 15 posto, elem tako ce biti do izbora 2024, posle izbora ako dobiju vlast opet poskupljenje, nznm ko im vjeruje

ODGOVORITE
Name

Mirkan

07.09.2023 18:45

Čemu vika,čemu dreka ako neće poskupiti ili pojeftiniti. Novost treba da bude ili jedno ili drugo a ne ako ostaje ista cijena. Možda i ostane ista cijena kilovata ali računi dođu uvećani dvadesetak posto. To je još veće zlo jer ta razlika u računu ne ide Elektroprivredi RS već Bog zna gdje.

ODGOVORITE
Name

Radovan to sam ja

07.09.2023 18:58

Struja neće poskupiti u Srpskoj, ne, ne, jok. Možda će u Banjaluci, ili u Trebinju, ili u Fočoj, ali u Srpskoj JOK!

ODGOVORITE
Name

Cuj, cuj

07.09.2023 21:12

Pa toliko ste piskupili da nebi trebali poskupiti nikad vise, ma skonto je narod vasu laz, u RS se zna sta ko ruca, a de neskonta vasu manipulaciju ,jedno pricate drugo radite

Name

slovenac

07.09.2023 21:54

Pa mora poskupit treba slovencima platit a jeste i nasli koga pitati on nezna nista

ODGOVORITE