БН: Отворен Свјетски куп хармонике, први пут у Српској

Свјетски куп хармонике, који се први пут организује у Републици Српској, почео је вечерас у Бијељини. Овај свјетски догађај до 9. септембра окупиће у Бијељини и Угљевику учеснике из 30 земаља свијета. Организатори су Свјетска конфедерација акордеониста, удружење умјетника "Артист" Бијељина и Музичка школа "Корнелије Станковић" Угљевик.

Република Српска 05.09.2023 | 22:33
БН: Отворен Свјетски куп хармонике, први пут у Српској

Највећа смотра хармонике по први пут у историји стигла је у Републику Српску. У Бијељини су засвирали умјетници на хармоници из 30 свјетских земаља међу којима су Кина, Русија, САД и Нови Зеланд, Украјина, Казахстан, Португалија, Мађарска и из земаља региона. 

Организатор 76. Свјетског купа хармонике проф. Славиша Перић, каже да манифестиација окупља такмичаре и у јуниорксим и у сениорксим категоријама. 

“Свака земља је квалификовала и одабрала своје најбоље кандидате како би је представљали у финалу Свјетског купа и заиста је велика конкуренција. Имамо много такмчара из Кине, Украјине, чак из Чилеа”, рекао је.

У такмичењу учествује и пет кандидата из Босне и Херцеговине. Обично су такмичари са Балкана најјачи у конкуреницији, каже професор хармонике Александар Саливано из Русије.

“Ми бирамо најбоље од најбољих са свих мердијана из Европе, Азије. Увијек су такмичари са ових простора међу најбољима. Увијек заузимају најбоља мјеста и тешко их је побиједити.”

Предсједник Свјетске асоцијације акордеониста Мирко Патерини задовољан је организацијом. Нагласио је да је више од 100 такмичара из цијелог свијета са својим породицама стигло у Семберију. 

“Хвала институцијама и локалним властима које су подржале овај Куп мундијал и желим сву срећу свим учесницима”, поручио је Патерини. 

Куп мундијал основан је давне 1935. године. Организацијом овог престижног догађаја који траје до 9. септембра, Бијељина ће остати запамћена као домаћин свјетске смотре хармоникаша, што ће обогатити културну историју овога града. 

(БН) Фото: БН

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Браво

06.09.2023 00:19

За Перица и издвојено вријеме да се оваква манифестација организује у Бијељини 👍

ОДГОВОРИТЕ
Name

Д.

06.09.2023 09:38

Конацно нека лијепа вијест.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Свака цаст

06.09.2023 10:07

За сваку похвалу!

ОДГОВОРИТЕ