BN: Otvoren Svjetski kup harmonike, prvi put u Srpskoj

Svjetski kup harmonike, koji se prvi put organizuje u Republici Srpskoj, počeo je večeras u Bijeljini. Ovaj svjetski događaj do 9. septembra okupiće u Bijeljini i Ugljeviku učesnike iz 30 zemalja svijeta. Organizatori su Svjetska konfederacija akordeonista, udruženje umjetnika "Artist" Bijeljina i Muzička škola "Kornelije Stanković" Ugljevik.

Republika Srpska 05.09.2023 | 22:33
BN: Otvoren Svjetski kup harmonike, prvi put u Srpskoj

Najveća smotra harmonike po prvi put u istoriji stigla je u Republiku Srpsku. U Bijeljini su zasvirali umjetnici na harmonici iz 30 svjetskih zemalja među kojima su Kina, Rusija, SAD i Novi Zeland, Ukrajina, Kazahstan, Portugalija, Mađarska i iz zemalja regiona. 

Organizator 76. Svjetskog kupa harmonike prof. Slaviša Perić, kaže da manifestiacija okuplja takmičare i u juniorksim i u seniorksim kategorijama. 

“Svaka zemlja je kvalifikovala i odabrala svoje najbolje kandidate kako bi je predstavljali u finalu Svjetskog kupa i zaista je velika konkurencija. Imamo mnogo takmčara iz Kine, Ukrajine, čak iz Čilea”, rekao je.

U takmičenju učestvuje i pet kandidata iz Bosne i Hercegovine. Obično su takmičari sa Balkana najjači u konkureniciji, kaže profesor harmonike Aleksandar Salivano iz Rusije.

“Mi biramo najbolje od najboljih sa svih merdijana iz Evrope, Azije. Uvijek su takmičari sa ovih prostora među najboljima. Uvijek zauzimaju najbolja mjesta i teško ih je pobijediti.”

Predsjednik Svjetske asocijacije akordeonista Mirko Paterini zadovoljan je organizacijom. Naglasio je da je više od 100 takmičara iz cijelog svijeta sa svojim porodicama stiglo u Semberiju. 

“Hvala institucijama i lokalnim vlastima koje su podržale ovaj Kup mundijal i želim svu sreću svim učesnicima”, poručio je Paterini. 

Kup mundijal osnovan je davne 1935. godine. Organizacijom ovog prestižnog događaja koji traje do 9. septembra, Bijeljina će ostati zapamćena kao domaćin svjetske smotre harmonikaša, što će obogatiti kulturnu istoriju ovoga grada. 

(BN) Foto: BN

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Bravo

06.09.2023 00:19

Za Perica i izdvojeno vrijeme da se ovakva manifestacija organizuje u Bijeljini 👍

ODGOVORITE
Name

D.

06.09.2023 09:38

Konacno neka lijepa vijest.

ODGOVORITE
Name

Svaka cast

06.09.2023 10:07

Za svaku pohvalu!

ODGOVORITE