"Тканица од злата, игре и заната" - очување традиције

Манифестација „Тканица од злата, игре и заната“ свечано је отворена у Бијељини. Ријеч је о потпуно новој манифестацији, која има за циљ да скрене пажњу на значај очувања богате културне баштине наших простора, домаће хране и заната. 

Република Српска 05.09.2023 | 22:23
"Тканица од злата, игре и заната" - очување традиције

„Наздрављам теби, Србине брате, ујаче, зете, ратниче, свате… Земљу си ор‘о и пушку си носио, српство си бранио, туђина гонио. Нека те прати срећа и здравље, чувај нам, Србине, православље“. 

Овом здравицом за напредак и слогу, Љутомир Рундић отворио је манифестацију „Тканица од злата игре и заната“. Градски трг мирише на домаћу храну, одзвања звук народне музике, а све сија бојама народне ношње. То је слика која је најавила многобројне традиционалне догађаје у Бијељини.

„Манифестација „Тканица од злата, игре и заната“  трајаће од 5. до 23. септембра. То је потпуно нова манифестација, која има за циљ да скрене пажњу на значај очувања богате културне баштине наших простора, домаће хране и заната“, рекла је Цвија Крајишник, организатор манифестације.

Гости су стигли из свих дијелова Српске, али и Србије.

„Дошло је седам-осам удружења из Лознице. Сви су дошли са својим рукотворинама. Већ дуго година сарађујемо са Туристичком организацијом из Бијељине“, рекла је Славица Стошић из ТО Лозница.

Стари занати су наше нематеријално насљеђе, богатство које имамо, а лагано га губимо. Занатлије истичу да не треба одустајати од традиционалних послова.

„Проблем је дефицитарна радна снага, тај занат изумире. Желимо да апелујемо на младе да је бити фризер један прелијеп занат“, рекао је фризер Владимир Нинковић.

Грађани ће имати прилику да купују домаће производе и предмете ручне израде. А Туристичка организација припремила је богат програм сваког дана манифестације.

„Биће ту музичких концерата, вечери поезије, долазиће друштва из Лознице из Брчког, ту је и друштво из Бијељине“, најавио је Драган Тешећ из Туристичке организације Бијељине.

„Овом приликом позивам све суграђане да посјете градски трг. Наше удружење се потрудило да направи богат програм, са доста различитог садржаја“, рекао је  Радиша Петровић, савјетник градоначелника Бијељине.

 Манифестација „Тканица од злата игре и заната“ затвара се промоцијом традиционалног календара, те завршним такмичарским дијелом у категорији “Коло за медаљу“.

(БН) Фото: БН

Коментари / 0

Оставите коментар