"Tkanica od zlata, igre i zanata" - očuvanje tradicije

Manifestacija „Tkanica od zlata, igre i zanata“ svečano je otvorena u Bijeljini. Riječ je o potpuno novoj manifestaciji, koja ima za cilj da skrene pažnju na značaj očuvanja bogate kulturne baštine naših prostora, domaće hrane i zanata. 

Republika Srpska 05.09.2023 | 22:23
"Tkanica od zlata, igre i zanata" - očuvanje tradicije

„Nazdravljam tebi, Srbine brate, ujače, zete, ratniče, svate… Zemlju si or‘o i pušku si nosio, srpstvo si branio, tuđina gonio. Neka te prati sreća i zdravlje, čuvaj nam, Srbine, pravoslavlje“. 

Ovom zdravicom za napredak i slogu, Ljutomir Rundić otvorio je manifestaciju „Tkanica od zlata igre i zanata“. Gradski trg miriše na domaću hranu, odzvanja zvuk narodne muzike, a sve sija bojama narodne nošnje. To je slika koja je najavila mnogobrojne tradicionalne događaje u Bijeljini.

„Manifestacija „Tkanica od zlata, igre i zanata“  trajaće od 5. do 23. septembra. To je potpuno nova manifestacija, koja ima za cilj da skrene pažnju na značaj očuvanja bogate kulturne baštine naših prostora, domaće hrane i zanata“, rekla je Cvija Krajišnik, organizator manifestacije.

Gosti su stigli iz svih dijelova Srpske, ali i Srbije.

„Došlo je sedam-osam udruženja iz Loznice. Svi su došli sa svojim rukotvorinama. Već dugo godina sarađujemo sa Turističkom organizacijom iz Bijeljine“, rekla je Slavica Stošić iz TO Loznica.

Stari zanati su naše nematerijalno nasljeđe, bogatstvo koje imamo, a lagano ga gubimo. Zanatlije ističu da ne treba odustajati od tradicionalnih poslova.

„Problem je deficitarna radna snaga, taj zanat izumire. Želimo da apelujemo na mlade da je biti frizer jedan prelijep zanat“, rekao je frizer Vladimir Ninković.

Građani će imati priliku da kupuju domaće proizvode i predmete ručne izrade. A Turistička organizacija pripremila je bogat program svakog dana manifestacije.

„Biće tu muzičkih koncerata, večeri poezije, dolaziće društva iz Loznice iz Brčkog, tu je i društvo iz Bijeljine“, najavio je Dragan Tešeć iz Turističke organizacije Bijeljine.

„Ovom prilikom pozivam sve sugrađane da posjete gradski trg. Naše udruženje se potrudilo da napravi bogat program, sa dosta različitog sadržaja“, rekao je  Radiša Petrović, savjetnik gradonačelnika Bijeljine.

 Manifestacija „Tkanica od zlata igre i zanata“ zatvara se promocijom tradicionalnog kalendara, te završnim takmičarskim dijelom u kategoriji “Kolo za medalju“.

(BN) Foto: BN

Komentari / 0

Ostavite komentar