Ево како је ПДП уклањао странце из институција БиХ

"У мору тешких политичких тема, у првом реду везано за непоштовање закључака Народне скупштине Републике Српске, нисам до сада коментарисао читаву сагу око подизања споменика краљу Твртку Котроманићу у Сарајеву. Међутим, и то је прилика да разјаснимо ко, шта и како ради у овој земљи и ствари назовемо правим именом.", написао је Бранислав Бореновић, предсједник ПДП-а на фајсбуку.

Република Српска 05.09.2023 | 17:25
Ево како је ПДП уклањао странце из институција БиХ

У заједничким институцијама БиХ, конкретније у Предсједништву БиХ, написао је Бореновић, некада су сједили паметни, мудри и врло оштроумни Срби који су били спремни на ситуације када, како каже, у складу са учењем сарајевске историјске школе, бошњачки политичари присвајају српско културно и историјско насљеђе, што није случај само, наглашава, у интерпретацији тога ко је и чији је био краљ Твртко, него и са другим покушајима ревизије историје. 

"За вријеме мандата Младена Иванића донесена је одлука којом су страни чланови, у конкретном случају Туркиња Зејнеп Ахунбеј и Британац Мартин Чери, разријешени дужности, чиме су практично и будући страни чланови Комисије уклоњени из тог тијела. Мудрошћу и политичком вјештином Иванић је издејствовао да ту одлуку потпише тадашњи предсједавајући Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић, а током остатка мандата да се разматрање повратка страних чланова више не стави на дневни ред, иако је Изетбеговић покушавао", подсјећа предсједник ПДП-а.

Бореновић такође подсјећа да је, поврх свега, тада донесена и одлука да Комисија за очување националних споменика одлуке може да доноси само консензусом, тако да српски члан никада не може бити прегласан, што је, истиче предсједник ПДП-а, олакшало посао сваком будућем српском члану Комисије, те омогућило да се не да сагласност за присвајање културних добара и извртања историјских чињеница, што се у континуитету покушава урадити. 

"Појединци у Сарајеву данас вјероватно са сјетом размишљају да су некада у Комисији сједили странци и да су се одлуке доносиле другачије, те да би, судећи по пракси, српски члан био прегласан и они би имала своју сагласност, па не би морали под окриљем ноћи извршити десант са постављањем споменика. Многи вјероватно жале што више не могу вршити историјско насиље као када су Чајничко јеванђеље прогласили богумилским или што без српског гласа не могу брисати имена немањићких краљева и царева са стећака", нагласио је Бореновић.

"Читава ова ситуација је само опомена и подсјетник да се политика не води од данас до сутра, да политика није празна галама и дизање квазинационалних тензија, него да се може и треба некада у тишини стратешки размишљати. Такође, подсјетник је да странци могу бити уклоњени из сваке институције БиХ. Потребно је само мудрости, сталожености, истрајности и знања. За неке је то, нажалост, презахтјевно", закључује Бранислав Бореновић, предаједник ПДП-а.

(БН)

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

ВРС

05.09.2023 18:26

Браво ратни пријатељу. Сад це ботови поцети лајати а у цетвртак се боје народа

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ненад-Нострадамус

05.09.2023 22:01

Навијам за опозицију,али никако да схвати да се на власт долази на тенковима Натоа, односно Сфора,помоцу странаца.Тако се власт и осваја и цува.

Name

Ре

06.09.2023 11:29

Могу мислити гдје сте вас двојица ратовали.

Name

Реее

05.09.2023 18:27

Симбиоза Бањалуцка

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЦИЦО

05.09.2023 18:36

Е нек си све сасуо у БРК

ОДГОВОРИТЕ
Name

ђиђи миђи

05.09.2023 18:52

Само прича, прича, бла, бла, бла... Позови нас на улицу, ти нас поведи, сви ћемо изаћи који нисмо за овај режим. Али немаш ти орган за то! Најлакше је паламудити, и тако довека...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре ђиђи миђи

05.09.2023 19:27

Само на улице и то блокада зграде владе.Нема ништа од приче него народ на улице Бореновићу док нас још има.

Name

Ненад

05.09.2023 20:12

Браво! Тако је кад се паметно ради

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дара

05.09.2023 21:50

Нема ту памети, само борба за фотеље. Паметно це бити само ако се сви људи у БиХ уједине, и свргну сви своје, јер сви завадјају народ и боре се само за себе.

Name

Дрито

05.09.2023 20:12

Јел се народ поцео врацати са мрског запада због толике памети? И слијепци виде да становниство бјези због политике, а правне дрзаве ни на видику. Умјесто да градите дрзаву вас највеци успјех је блокада властите дрзаве. И јос се поносите. Фуј

ОДГОВОРИТЕ
Name

Професор Њемацког

05.09.2023 20:16

Па Цајницко јевандјеље јесте богумилско.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Горан

05.09.2023 20:42

Визионарски је и држати Драшкића у странци?

ОДГОВОРИТЕ