Evo kako je PDP uklanjao strance iz institucija BiH

"U moru teških političkih tema, u prvom redu vezano za nepoštovanje zaključaka Narodne skupštine Republike Srpske, nisam do sada komentarisao čitavu sagu oko podizanja spomenika kralju Tvrtku Кotromaniću u Sarajevu. Međutim, i to je prilika da razjasnimo ko, šta i kako radi u ovoj zemlji i stvari nazovemo pravim imenom.", napisao je Branislav Borenović, predsjednik PDP-a na fajsbuku.

Republika Srpska 05.09.2023 | 17:25
Evo kako je PDP uklanjao strance iz institucija BiH

U zajedničkim institucijama BiH, konkretnije u Predsjedništvu BiH, napisao je Borenović, nekada su sjedili pametni, mudri i vrlo oštroumni Srbi koji su bili spremni na situacije kada, kako kaže, u skladu sa učenjem sarajevske istorijske škole, bošnjački političari prisvajaju srpsko kulturno i istorijsko nasljeđe, što nije slučaj samo, naglašava, u interpretaciji toga ko je i čiji je bio kralj Tvrtko, nego i sa drugim pokušajima revizije istorije. 

"Za vrijeme mandata Mladena Ivanića donesena je odluka kojom su strani članovi, u konkretnom slučaju Turkinja Zejnep Ahunbej i Britanac Martin Čeri, razriješeni dužnosti, čime su praktično i budući strani članovi Кomisije uklonjeni iz tog tijela. Mudrošću i političkom vještinom Ivanić je izdejstvovao da tu odluku potpiše tadašnji predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, a tokom ostatka mandata da se razmatranje povratka stranih članova više ne stavi na dnevni red, iako je Izetbegović pokušavao", podsjeća predsjednik PDP-a.

Borenović takođe podsjeća da je, povrh svega, tada donesena i odluka da Кomisija za očuvanje nacionalnih spomenika odluke može da donosi samo konsenzusom, tako da srpski član nikada ne može biti preglasan, što je, ističe predsjednik PDP-a, olakšalo posao svakom budućem srpskom članu Кomisije, te omogućilo da se ne da saglasnost za prisvajanje kulturnih dobara i izvrtanja istorijskih činjenica, što se u kontinuitetu pokušava uraditi. 

"Pojedinci u Sarajevu danas vjerovatno sa sjetom razmišljaju da su nekada u Кomisiji sjedili stranci i da su se odluke donosile drugačije, te da bi, sudeći po praksi, srpski član bio preglasan i oni bi imala svoju saglasnost, pa ne bi morali pod okriljem noći izvršiti desant sa postavljanjem spomenika. Mnogi vjerovatno žale što više ne mogu vršiti istorijsko nasilje kao kada su Čajničko jevanđelje proglasili bogumilskim ili što bez srpskog glasa ne mogu brisati imena nemanjićkih kraljeva i careva sa stećaka", naglasio je Borenović.

"Čitava ova situacija je samo opomena i podsjetnik da se politika ne vodi od danas do sutra, da politika nije prazna galama i dizanje kvazinacionalnih tenzija, nego da se može i treba nekada u tišini strateški razmišljati. Takođe, podsjetnik je da stranci mogu biti uklonjeni iz svake institucije BiH. Potrebno je samo mudrosti, staloženosti, istrajnosti i znanja. Za neke je to, nažalost, prezahtjevno", zaključuje Branislav Borenović, predajednik PDP-a.

(BN)

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

VRS

05.09.2023 18:26

Bravo ratni prijatelju. Sad ce botovi poceti lajati a u cetvrtak se boje naroda

ODGOVORITE
Name

Nenad-Nostradamus

05.09.2023 22:01

Navijam za opoziciju,ali nikako da shvati da se na vlast dolazi na tenkovima Natoa, odnosno Sfora,pomocu stranaca.Tako se vlast i osvaja i cuva.

Name

Re

06.09.2023 11:29

Mogu misliti gdje ste vas dvojica ratovali.

Name

Reee

05.09.2023 18:27

Simbioza Banjalucka

ODGOVORITE
Name

CICO

05.09.2023 18:36

E nek si sve sasuo u BRK

ODGOVORITE
Name

điđi miđi

05.09.2023 18:52

Samo priča, priča, bla, bla, bla... Pozovi nas na ulicu, ti nas povedi, svi ćemo izaći koji nismo za ovaj režim. Ali nemaš ti organ za to! Najlakše je palamuditi, i tako doveka...

ODGOVORITE
Name

re điđi miđi

05.09.2023 19:27

Samo na ulice i to blokada zgrade vlade.Nema ništa od priče nego narod na ulice Borenoviću dok nas još ima.

Name

Nenad

05.09.2023 20:12

Bravo! Tako je kad se pametno radi

ODGOVORITE
Name

Dara

05.09.2023 21:50

Nema tu pameti, samo borba za fotelje. Pametno ce biti samo ako se svi ljudi u BiH ujedine, i svrgnu svi svoje, jer svi zavadjaju narod i bore se samo za sebe.

Name

Drito

05.09.2023 20:12

Jel se narod poceo vracati sa mrskog zapada zbog tolike pameti? I slijepci vide da stanovnistvo bjezi zbog politike, a pravne drzave ni na vidiku. Umjesto da gradite drzavu vas najveci uspjeh je blokada vlastite drzave. I jos se ponosite. Fuj

ODGOVORITE
Name

Profesor Njemackog

05.09.2023 20:16

Pa Cajnicko jevandjelje jeste bogumilsko.

ODGOVORITE
Name

Goran

05.09.2023 20:42

Vizionarski je i držati Draškića u stranci?

ODGOVORITE