Јурић: Треба радити на оснаживању породице

Центар за несталу и злостављану дјецу у Србији у наредном периоду радиће на оснаживању породица чији су чланови нестали или злостављани, као и увођењу система Амбер Алерт на којем се ради од 2015. године.

Република Српска 29.08.2023 | 14:41
Јурић: Треба радити на оснаживању породице

- Уочи Дана несталих који се обиљежава 30. августа, ситуација у Србији и даље забрињавајућа. Годишње нестане између  1.300 и 1.500 пунољетних и сличан број малољетних лица. Један дио несталих се пронађе, али, нажалост, доста њих се никада не пронађе. Ово је изјавио Игор Јурић, директор Центра за несталу и злостављану дјецу у Србији, гостујући у Јутарњем програму БН ТВ.

"У Србији током прошле године није пронађено петоро дјеце и 70 одраслих особа, што је забрињавајуће", каже Јурић који је и сам преживио трагедију када је нестала његова тада 15-годишња кћерка Тијана.

“Свако ко изгуби дијете, а то ви, нажалост, у БиХ најбоље знате, доживљава трагедију на свој – посебан начин. Срећан сам што сам успио да се изборим са том тугом и да је лијечим на један прихватљив начин. Ја сам изузетно захвалан својој Тијани што сам добио ту прилику, мало људи добије ту прилику да мијења законе, да мијењају неке ствари у својој држави. Ја сам захваљујући Тијани успио и неизмјерно сам јој захвалан на томе”, каже Јурић.

Центар за несталу и злостављану дјецу у Србији у наредном периоду радиће на оснаживању породица чији су чланови нестали или злостављани, као и увођењу система Амбер Алерт на којем се ради од 2015. године.

“Све оно што смо видјели као моделе, начине потраге или нешто слично, није било довољно ефикасно као овај систем који је 1996. године почео да функционише у Америци након отмице мале Амбер Хагерман. Морам да кажем да смо прије неких три мјесеца били у Америци гдје су били представници Републике Српске са надом да ће, након Србије која ће овај систем увести званично до краја ове године, и Републике Српске и БиХ имати исти модел, јер чини ми се да када се регион споји по питању потраге за једним несталим дјететом то тек може да да озбиљне резултате и зато је моја жеља да причам о томе колико је значајно да се сви удружимо о овом питању ,истакао је Јурић.

"Недавна трагедија у ОШ 'Рибникар' у Београду осликава све оно што смо, као друштво, урадили претходних година", каже Јурић.

“То је резултат нерада, односно погрешног рада свих нас у цијелом друштву. Некако је морало да се деси нешто да ми схватимо колико заправо гријешимо у одгајању дјетета, у ономе како их ми едукујемо, у ономе што им ми пружамо као алтернативу или не пружамо. Једноставно је то један ужасан резултат свега тога”, рекао је Јурић.

"Како  би се породично насиље, вршњачко насиље и нестанци дјеце предуприједили морамо радити са дјецом. Не може се родити лоше дијете, само је питање како ћемо га васпитати. Заједничко свим починиоцима злочина је што су и сами били  злостављани у породици. Зато је важно да се тај ланац прекине", поручио је Јурић у Јутарњем програму БН ТВ.

(БН) Фото: БН

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

бенито

29.08.2023 17:09

Ја вјерујем у ону “друствено бице одредује друствену свијест”!

ОДГОВОРИТЕ