Jurić: Treba raditi na osnaživanju porodice

Centar za nestalu i zlostavljanu djecu u Srbiji u narednom periodu radiće na osnaživanju porodica čiji su članovi nestali ili zlostavljani, kao i uvođenju sistema Amber Alert na kojem se radi od 2015. godine.

Republika Srpska 29.08.2023 | 14:41
Jurić: Treba raditi na osnaživanju porodice

- Uoči Dana nestalih koji se obilježava 30. avgusta, situacija u Srbiji i dalje zabrinjavajuća. Godišnje nestane između  1.300 i 1.500 punoljetnih i sličan broj maloljetnih lica. Jedan dio nestalih se pronađe, ali, nažalost, dosta njih se nikada ne pronađe. Ovo je izjavio Igor Jurić, direktor Centra za nestalu i zlostavljanu djecu u Srbiji, gostujući u Jutarnjem programu BN TV.

"U Srbiji tokom prošle godine nije pronađeno petoro djece i 70 odraslih osoba, što je zabrinjavajuće", kaže Jurić koji je i sam preživio tragediju kada je nestala njegova tada 15-godišnja kćerka Tijana.

“Svako ko izgubi dijete, a to vi, nažalost, u BiH najbolje znate, doživljava tragediju na svoj – poseban način. Srećan sam što sam uspio da se izborim sa tom tugom i da je liječim na jedan prihvatljiv način. Ja sam izuzetno zahvalan svojoj Tijani što sam dobio tu priliku, malo ljudi dobije tu priliku da mijenja zakone, da mijenjaju neke stvari u svojoj državi. Ja sam zahvaljujući Tijani uspio i neizmjerno sam joj zahvalan na tome”, kaže Jurić.

Centar za nestalu i zlostavljanu djecu u Srbiji u narednom periodu radiće na osnaživanju porodica čiji su članovi nestali ili zlostavljani, kao i uvođenju sistema Amber Alert na kojem se radi od 2015. godine.

“Sve ono što smo vidjeli kao modele, načine potrage ili nešto slično, nije bilo dovoljno efikasno kao ovaj sistem koji je 1996. godine počeo da funkcioniše u Americi nakon otmice male Amber Hagerman. Moram da kažem da smo prije nekih tri mjeseca bili u Americi gdje su bili predstavnici Republike Srpske sa nadom da će, nakon Srbije koja će ovaj sistem uvesti zvanično do kraja ove godine, i Republike Srpske i BiH imati isti model, jer čini mi se da kada se region spoji po pitanju potrage za jednim nestalim djetetom to tek može da da ozbiljne rezultate i zato je moja želja da pričam o tome koliko je značajno da se svi udružimo o ovom pitanju ,istakao je Jurić.

"Nedavna tragedija u OŠ 'Ribnikar' u Beogradu oslikava sve ono što smo, kao društvo, uradili prethodnih godina", kaže Jurić.

“To je rezultat nerada, odnosno pogrešnog rada svih nas u cijelom društvu. Nekako je moralo da se desi nešto da mi shvatimo koliko zapravo griješimo u odgajanju djeteta, u onome kako ih mi edukujemo, u onome što im mi pružamo kao alternativu ili ne pružamo. Jednostavno je to jedan užasan rezultat svega toga”, rekao je Jurić.

"Kako  bi se porodično nasilje, vršnjačko nasilje i nestanci djece preduprijedili moramo raditi sa djecom. Ne može se roditi loše dijete, samo je pitanje kako ćemo ga vaspitati. Zajedničko svim počiniocima zločina je što su i sami bili  zlostavljani u porodici. Zato je važno da se taj lanac prekine", poručio je Jurić u Jutarnjem programu BN TV.

(BN) Foto: BN

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

benito

29.08.2023 17:09

Ja vjerujem u onu “drustveno bice odreduje drustvenu svijest”!

ODGOVORITE