Пресуда: Прекршено активно бирачко право Ковачевића

Европски суд за људска права данас је објавио сажетак пресуде у предмету Славен Ковачевић против Босне и Херцеговине у којој је утврдио да је активно бирачко право Ковачевића прекршено.

Босна и Херцеговина 29.08.2023 | 12:13
Пресуда: Прекршено активно бирачко право Ковачевића

У данашњој пресуди Савјета  Европски суд за људска права је, са шест гласова за и једним против, оцијенио да је Босна и Херцеговина прекршила члан 1. Протокола бр. 12 (општа забрана диксриминације) Европске конвенције о људским правима у погледу Ковачевићеве незаступљености у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ и Предсједништву БиХ.

Суд је утврдио да је тренутни политички систем етничку заступљеност учинио релевантнијом од политичких, економских, социјалних, филозофских и других разматрања и на тај начин појачао етничке подјеле у земљи и нарушио демократски карактер избора. Конститутивни народи, сматра Суд, чигледно уживају привилегован положај у садашњем систему.

Подносилац апелације се жалио да због комбинације територијалних и етничких услова који се примјењују на Дом народа Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине није могао гласати за кандидате по свом избору на посљедњим Општим изборима, који су одржани 2022. Слично, није могао гласати за кандидате по свом избору на посљедњим предсједничким изборима на државном нивоу 2022. године.

Пресуду је донијело вијеће од седам судија у сљедећем саставу: Габриеле Куцско-Стадлмаyер (Аустрија), предсједница Вијећа, Тим Еицке (Велика Британија), Фарис Вехабовић (Босна и Херцеговина), Лулиа Антоанелла Мотоц (Румунија), Армен Харутyунyан (Арменија), Ана Мариа Гуерра Мартинс (Португал) и Анне Лоуисе Борманн (Данска).

Суд је примијетио да је суштина апелантовог случаја да због аранжмана подјеле власти, Босна и Херцеговина није била истинска демократија, већ "етнократија" у којој је етничка припадност, а не држављанство, била кључ за осигурање моћи и ресурса и у којој су три доминантне етничке групе контролисале државне институције како би оствариле своје интересе, док су сви остали били грађани другог реда.

"Суд је био свјестан хисторијског контекста, посебно да су аранжмани о подјели власти осмишљени да окончају брутални сукоб обиљежен геноцидом и 'етничким чишћењем'. Природа сукоба била је таква да је одобрење "конститутивних народа" било неопходно да би се осигурао мир.

Стога је било замисливо да би постојање другог дома, састављеног само од представника три главне етничке групе, било прихватљиво у посебном случају Босне и Херцеговине, да су овлаштења Дома народа била ограничена на: уско и строго дефинисани витални национални интереси 'конститутивних народа'", закључио је Суд.

Суд сматра да у њему треба да буду заступљени сви сегменти друштва.

"Како је било, садашњи аранжмани су етничка разматрања и/или представљање учинили релевантнијим од политичких, економских, социјалних, филозофских и других разматрања и/или представљања и на тај начин појачали етничке подјеле у земљи и поткопали демократски карактер избора", истакло је судско Вијеће.

Суд је нагласио да није видио разлог да одступи од своје претходне судске праксе, а посебно у прфедметима "Сејдић и Финци", "Зорнић" и "Пилав" у којима је утврдио дискриминацију особа које нису повезане с три главне етничке групе у БиХ, или оних који нису испунили комбинацију захтјева етничког поријекла и мјеста становања у погледу њиховог права да се кандидују за Дом народа и Предсједништво БиХ.

"Коначно, иако Конвенција није забранила државама чланицама да различито третирају групе како би исправиле "чињеничне неједнакости" међу њима, ниједан од "конститутивних народ" није био у позицији угрожене мањине која се борила за опстанак. Напротив, "конститутивни народи" су очигледно уживали привилегован положај у садашњем политичком систему", стоји у закључку Суда.

Из тог разлога Суд је сматрао да је дошло до повреде члана 1. Протокола бр. 12. Конвенције у вези са притужбом подносиоца представке у вези са саставом Дома народа Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине.

"Ковачевић се пожалио да је на изборима за Предсједништво Босне и Херцеговине његов избор био ограничен на оне кандидате који су се изјаснили као Бошњаци и Хрвати. Само су становници Републике Српске имали право да гласају за оне кандидате који су се изјаснили као Срби. На крају, они који се нису изјаснили као припадници 'конститутивних народа' нису имали право да се кандидују на изборима за Предсједништво Босне и Херцеговине.

Тврдио је да је због те комбинације територијалних и етничких захтјева његово законско право гласа ограничено на дискриминаторски начин на основу мјеста његовог пребивалишта и на етничкој основи", наводи се.

Како је Суд утврдио да ова комбинација територијалних и етничких услова представља дискриминаторно поступање противно члану 1. Протокола бр. 12 у контексту права на учешће на изборима за Дом народа Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине, сматра да је исто важило и за право гласа на изборима за Предсједништво Босне и Херцеговине.

"Прво, подносилац пријаве није имао могућност гласања за кандидате који се нису изјаснили као припадници ни једног од 'конститутивних народа' (пошто такви кандидати нису ни имали право да се кандидују).
 
Надаље, будући да је становник Федерације, подносилац пријаве није имао право гласа за кандидате који су се изјаснили као Срби. Дакле, за разлику од особа из Федерације које су се изјасниле као Бошњаци и Хрвати и особа из Републике Српске које су се изјасниле као Срби, подносилац пријаве није био истински заступљен у колективном Предсједништву. Стога је различито третиран на основу мјеста становања и етничке припадности.
 
С тим у вези, Суд је примијетио да је Предсједништво било политичко тијело државе, а не ентитета. Његова политика и одлуке утицале су на све грађане Босне и Херцеговине, било да живе у Федерацији, Републици Српској или Брчко Дистрикту", наводи се.

Осим тога, Суд је закључио да се мир и дијалог најбоље одржава ефикасном политичком демократијом, чији је стуб могућност слободног остваривања права гласа.

"Дакле, нико не би требало да буде присиљен да гласа само по прописаним етничким линијама, без обзира на политички став. Чак и када би се одржао систем етничког представљања у неком облику, он би требао бити секундаран у односу на политичку представљеност, не би требао дискриминирати 'Остале и грађане Босне и Херцеговине' и требао би укључивати етничку заступљеност са цијеле територије државе", закључак је Европског суда.

(Клиx)  Фото:ЕПА-ЕФЕ

Коментари / 31

Оставите коментар
Name

Алан Форд

29.08.2023 12:27

То је демократија, сад или цемо како велики водја казе у савез са земљама, Бразил, Русија, Индија,Кина... или према ЕУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бањалучанин

29.08.2023 13:59

Можете као и до сада, лагано Градишка па ЕУ

Name

ре

29.08.2023 14:42

Тако је.

Name

ДС

29.08.2023 15:31

Тако је, ентитетско држављанство треба бити основа за гласање. Значи умјесто етничког дати предност територијалном принципу (тако је у Белгији), па у Дом народа да иде 6 из Републике Српске од којих најмање један из реда националних мањина, из Федерације 11 (уз једног из реда националних мањина), у предсједништво БиХ исто 1 из Републике Српске и 2 из Федерације БиХ (уз одговарајуће изборне јединице које ће заштитити и колективна и индивидуална права). Тако ће сви држављани БиХ који су истовремено држављани ентитета демократски бирати представнике. Или неки из Сарајева мисле да ће им нелегални Шмит и НАТО испоручити цијелу БиХ као изборну јединицу да прегласавају (ако уопште имају већину), а нису им то дали ни 1992-1995. када су доминирали планетом.

Name

Ре

29.08.2023 15:56

А ти Бањалуцанине мозес сад и то одма преко Дрине правац Кина или Русија.А ми цемо остати у БиХ у ЕУ.

Name

Амбасадор

29.08.2023 12:35

Свуда у нормалном свијету сваки пунољетни грађанин може да гласа за кога он жели. Једино у Босни и Херцеговини можеш да гласаш за онога којег су ти сервирали.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

29.08.2023 14:40

Један човјек један глас на мала врата, не долази у обзир... СДА политика...

Name

Драги

29.08.2023 14:42

Гласаш за оне који су кандидовани,а не сервирани. Можеш се кандидовати тамо гдје живиш.

Name

Идиоти!

29.08.2023 18:56

Мислите да Католици нису гкасали за Додика И Парвославци за Човића!? Као што мислите да нису они гласали за Комшића!?

Name

Роки

29.08.2023 12:42

Незнам шта реци Ако желимо бити цивилизовани и упражњавати људске и демократске вриједности ова пресуда је исправна. Држављанство мора одлучивати дали неко може гласати а не вјерска припадност.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

29.08.2023 14:32

Та пресуда је у супротности са уставим уређењем БиХ! Устав БиХ је успоставио мир у БиХ! Задирање у Устав БиХ је задирање у мир у БиХ! То је јасно као дан и малом дјетету!

Name

Цаллахан

29.08.2023 15:56

Па нек се вец једно и у мир задире. Не мозе овако 30 година вуцарања. 53% становниства хоце напријед осталих 47 назад. Нек се ријеси једном заувијек

Name

РеРоки

29.08.2023 18:22

Тачно је да желимо живети и живимо цивилизовано али не желимо да будемо увек прегласани а онда да живимо по шеријату него по својим православни обичајима у својој православној Р. епублици Србској

Name

Само у БиХ

29.08.2023 12:43

Док странци из ЕУ годинама одлучују о нашој судбини у уставном суду БиХ, што је највеће кршење људских права, европски суд за људска права паметује око повреде људских права. Па то је могуће само у банана држави БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

И шта сад

29.08.2023 12:45

Због његове угрожености у Федерацији треба да трпи Р Српска и сав српски народ у Р Српској. Ма немој? Уосталом чим је он савјетник Комшића и те како је и имао и гласао за кога је и хтјео.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

29.08.2023 13:00

Ста и ста сад,ти изгледа ниси разумио пресуду,која це се морати постовати и спроводити.

Name

Ре

29.08.2023 13:03

Иста је ситуација и код нас. Због националности, право ти је ограничено.

Name

Алан Форд

29.08.2023 13:45

Не вјерујем да ово пусес у 2023 години. Отидји мало до берлина, мадрда, париза да видим дуњалук како функционисе.

Name

Ре

29.08.2023 13:51

Није, него због РС трпе сви у БиХ.

Name

Ре И ста сад

29.08.2023 13:55

Назад у други разред основне сколе. Науци исправно писати, па те мозда неко прихвати озбиљно. Него, какав је био сендвиц?

Name

Ре 13 51

29.08.2023 21:20

Није тацно, бас обрнуто .Једино сто исправно функционисе у БиХ је Република Српска . Камен спотицања у БиХ је уставно уредјење Федерације БиХ .

Name

Само

29.08.2023 12:45

код ових националиста се гласа за нацију. Нико не пита за програм партија , средњи вијек

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

29.08.2023 13:04

Зато нам и јесте овако.

Name

обицни градјанин

29.08.2023 13:25

Бас тако. Ниста нормално ни европски и демократски а ко праве се да Хоце у ЕУ. Подрска Славену. Видили Ово Схмит? Каква је црна демократија и једнако право за свију.

Name

Боби

29.08.2023 13:52

У нормалним свикету је нација дрзављанство. Сам8 код нас има нација ко у амер7цким трансгендерима.

Name

Милан

29.08.2023 14:03

Та пресуда је супротна уставном уређењу БиХ јер подрива темеље ове земље која је успостављена на равноправности и равнотежи између три народа! Очито да је добро потплаћено да се донесе!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Упсс

29.08.2023 15:17

Процитај и проуци мало Устав БиХ. Али детаљно.

Name

Прле

29.08.2023 15:33

Није пресуда супротна уставу него је уставно уређење БиХ супротно уставним уредјењима и људским правима цивилизираних земаља!

Name

????

29.08.2023 18:01

У БиХ не живе само три народа. Шта би ти са другим народима у БиХ???

Name

Павле

29.08.2023 14:30

Свако има право да гласа за кога хоце није битно које је вјере или нације.То је демократија.Код нас Хусо гласа за Хусу,Иво гласа за Иву и Ненад гласа за Ненада.А гдје су остали сто су другсцији од ових.То само има у Босанским Торовима.Ово нема ни у Тунгузији.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДА ДА

29.08.2023 14:37

У Еуропу се мозе уци само цист и без дискриминација,мислим да то БиХ неце никад бити,јер овакво стање одговара онима који је воде.

ОДГОВОРИТЕ