Вучић: Србија поштује суверенитет Украјине

"Разговарали смо и о будућој сарадњи и о ономе што можемо да радимо заједно. Објаснио сам му ситуацију у вези КиМ и мислим да неће бити промене ставова Украјине што се тиче нашег територијалног интегритета", рекао је Вучић.

Србија 22.08.2023 | 09:30
Вучић: Србија поштује суверенитет Украјине

- Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да је разговарао са украјинским председником Володимиром Зеленским и рекао му да Србија поштује територијални интегритет и суверенитет Украјине и да ће наставити то да чини и у будућности.

"Имао сам отворен разговор са Зеленским, он је питао како људи у Србији мисле и зашто је то тако. Поновио сам да Србија поштује територијални интегритет Украјине, за разлику од неких који поштују територијални интегритет Украјине, али не и Србије", рекао је Вучић на конференцији за медије у Атини, после састанка са европским челницима и састанка у  "у четири ока" са председником Украјине Володимиром Зеленским

Додао је да је са Зеленским разговарао и о билатералној сарадњи.

"Разговарали смо и о будућој сарадњи и о ономе што можемо да радимо заједно. Објаснио сам му ситуацију у вези КиМ и мислим да неће бити промене ставова Украјине што се тиче нашег територијалног интегритета", рекао је Вучић.

Истакао је да је разговарао и са председником Владе Северне Македоније Димитром Ковачевским који је, како је додао, негодовао због посете премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија Тетову, ван протокола, када су истицане заставе "Велике Албаније".  

"Зато сам синоћ разговарао са Ковачевским и зато сам рекао да су Македонци наша браћа. Он је оштро говорио против Куртија, а то је многе изненадило и није им се свидело", рекао је Вучић. 

Нисам се сагласио са лидерима ЗБ о ефикаснијој примени санкција Русији

- Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да се на јучерашњем неформалном састанку лидера земаља Западног Балкана није сагласио са оним делом Декларације који говори о "нешто ефикаснијој примени санкција Русији". 

"Не могу да цитирам, али читав један пасус је о томе и био је још један, говорио сам о томе, али то ћу вам прочитати прецизно - али то је био разговор нас домаћина и свих осталих како то иде у круг, иде прва верзија, па међуверзија, па трећа верзија и тако даље. Није то једноставно ни увек лако, али гледате колико можете да заштитите интересе своје земље. То је то што је важно", рекао је председник у обраћању медијима након данашњег састанка са председником Украјине Володимиром Зеленским. 

Председник је рекао да предстоји "врућа јесен" и да ситуација у Украјини није лака и једноставна, да ништа не иде брзо нити ће се брзо решавати и, како је рекао, предстоји још много проблема. 

(Тањуг) Фото: Тањуг 

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

САВО

22.08.2023 11:02

КОЛИКО ЗНАМО УКРАЈИНА НИЈЕ ПРИЗНАЛА КОСОВО....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мака сет

22.08.2023 12:05

Је ли исто као и суверенитет и интегритет Босне? Ријечи лажова мање вриједе од заходског папире, од то папире бар неке користи

ОДГОВОРИТЕ
Name

Главомет

22.08.2023 12:50

Само Додик Лукасенко и Ким Јонг-ун против суверене Украине ,цак и Кинези окрецу ледја Русима ..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реалиста

22.08.2023 21:51

Кинези повећавају робну размјену са Русијом тако да не знам одакле ти информације, можда западних медија?

Name

Рашо

22.08.2023 15:34

Питање санкција Русији и није било на дневном реду, тако да се нико није ни требао изјашњавати о санкцијама.

ОДГОВОРИТЕ