Vučić: Srbija poštuje suverenitet Ukrajine

"Razgovarali smo i o budućoj saradnji i o onome što možemo da radimo zajedno. Objasnio sam mu situaciju u vezi KiM i mislim da neće biti promene stavova Ukrajine što se tiče našeg teritorijalnog integriteta", rekao je Vučić.

Srbija 22.08.2023 | 09:30
Vučić: Srbija poštuje suverenitet Ukrajine

- Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da je razgovarao sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim i rekao mu da Srbija poštuje teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine i da će nastaviti to da čini i u budućnosti.

"Imao sam otvoren razgovor sa Zelenskim, on je pitao kako ljudi u Srbiji misle i zašto je to tako. Ponovio sam da Srbija poštuje teritorijalni integritet Ukrajine, za razliku od nekih koji poštuju teritorijalni integritet Ukrajine, ali ne i Srbije", rekao je Vučić na konferenciji za medije u Atini, posle sastanka sa evropskim čelnicima i sastanka u  "u četiri oka" sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim

Dodao je da je sa Zelenskim razgovarao i o bilateralnoj saradnji.

"Razgovarali smo i o budućoj saradnji i o onome što možemo da radimo zajedno. Objasnio sam mu situaciju u vezi KiM i mislim da neće biti promene stavova Ukrajine što se tiče našeg teritorijalnog integriteta", rekao je Vučić.

Istakao je da je razgovarao i sa predsednikom Vlade Severne Makedonije Dimitrom Kovačevskim koji je, kako je dodao, negodovao zbog posete premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija Tetovu, van protokola, kada su isticane zastave "Velike Albanije".  

"Zato sam sinoć razgovarao sa Kovačevskim i zato sam rekao da su Makedonci naša braća. On je oštro govorio protiv Kurtija, a to je mnoge iznenadilo i nije im se svidelo", rekao je Vučić. 

Nisam se saglasio sa liderima ZB o efikasnijoj primeni sankcija Rusiji

- Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da se na jučerašnjem neformalnom sastanku lidera zemalja Zapadnog Balkana nije saglasio sa onim delom Deklaracije koji govori o "nešto efikasnijoj primeni sankcija Rusiji". 

"Ne mogu da citiram, ali čitav jedan pasus je o tome i bio je još jedan, govorio sam o tome, ali to ću vam pročitati precizno - ali to je bio razgovor nas domaćina i svih ostalih kako to ide u krug, ide prva verzija, pa međuverzija, pa treća verzija i tako dalje. Nije to jednostavno ni uvek lako, ali gledate koliko možete da zaštitite interese svoje zemlje. To je to što je važno", rekao je predsednik u obraćanju medijima nakon današnjeg sastanka sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim. 

Predsednik je rekao da predstoji "vruća jesen" i da situacija u Ukrajini nije laka i jednostavna, da ništa ne ide brzo niti će se brzo rešavati i, kako je rekao, predstoji još mnogo problema. 

(Tanjug) Foto: Tanjug 

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

SAVO

22.08.2023 11:02

KOLIKO ZNAMO UKRAJINA NIJE PRIZNALA KOSOVO....

ODGOVORITE
Name

Maka set

22.08.2023 12:05

Je li isto kao i suverenitet i integritet Bosne? Riječi lažova manje vrijede od zahodskog papire, od to papire bar neke koristi

ODGOVORITE
Name

Glavomet

22.08.2023 12:50

Samo Dodik Lukasenko i Kim Jong-un protiv suverene Ukraine ,cak i Kinezi okrecu ledja Rusima ..

ODGOVORITE
Name

Realista

22.08.2023 21:51

Kinezi povećavaju robnu razmjenu sa Rusijom tako da ne znam odakle ti informacije, možda zapadnih medija?

Name

Rašo

22.08.2023 15:34

Pitanje sankcija Rusiji i nije bilo na dnevnom redu, tako da se niko nije ni trebao izjašnjavati o sankcijama.

ODGOVORITE