Измјене закона угрожавају наплату јавних прихода

Повећање прага за улазак у ПДВ систем са 50.000 на 100.000 КМ је неупитно, али нема ништа од помјерања рока за подношења ПДВ пријава са 10. дана у мјесецу за крај мјесеца.

Босна и Херцеговина 21.08.2023 | 08:29
Измјене закона угрожавају наплату јавних прихода

Такав исход измјена Закона о ПДВ БиХ треба очекивати на идућој сједници Представничког дома БиХ након што је стигло мишљење Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ, институције која прикупља 80 одсто новца за буџете на свим нивоима БиХ.

Приједлог измјена Закона о ПДВ, на иницијативу посланика СДС-а Младена Босића и Дарка Бабаља, усвојен је у првом читању на протеклој сједници. Како је речено, на тај начин помаже се привреди, нарочито малим предузетницима.

– Постојеће законско рјешење не оставља довољно времена пореским обвезницима за подношење предметних пријава, а радници у књиговодству су стављени под велики притисак због тако кратког рока. Разлог за повећање границе за регистрацију пореских обвезника са 50.000 КМ на 100.000 КМ је очигледна потреба с обзиром на инфлаторна кретања и повећање цијена роба и услуга у протеклом временском периоду, као и у предвиђању економских кретања за наредни период – навели су у образложењу.

Тада је усвојен и закључак којим се УИО позива да достави мишљење на овај и сваки други покушај мијењања закона о ПДВ.  И стигао је.

Пише да предлагачи закона нису консултовали Управни одбор УИО, а да је, према Закону о систему индиректног опорезивања, једино УО УИО надлежан да покрене измјене прописа о индиректним порезима.

Али, и да се то занемари, УИО у мишљењу истиче остале замјерке због којих овакав закон није прихватљив са становишта фискалне одрживости и макроекономске стабилности БиХ.

– Помјерање рока за наплату прихода, уз истовремену неспорну обавезу УИО у вези са повратом ПДВ-а обвезницима, значи да би стабилност и благовременост наплате јавних прихода могла бити угрожена. Приједлогом да се рок за подношење пријава са 10. у мјесецу помјери за крај мјесеца занемарује се чињеница да се на тај начин помјера и рок за плаћање ПДВ-а.

Усвајањем овог приједлога дошло би до значајног помјерања (одгоде) у наплати јавних прихода, а како одредба која се односи на поврат ПДВ-а обвезницима остаје непромијењена, поврат ПДВ-а и даље би био 30 дана од дана подношења пријаве. Како подаци показују, ови обвезници подносе пријаве за поврат и прије 10. у мјесецу, те тиме и добијају поврат раније. Овакав дисбаланс би могао довести до отежаног извршења законске обавезе поврата ПДВ-а обвезницима – наводи се у мишљењу УИО кога потписује директор Зоран Тегелтија.

(<стронг>Српскаинфо) Фото: УИО

 

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

Блбл

21.08.2023 08:53

Ови висе нису нормални.Они неби ниста дали народу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

21.08.2023 12:35

Бурлини криминалци стално неке нове законе намећете народу да ушуткате гладни народ што све покрадосте у РС.

Name

Управа

21.08.2023 09:02

Каква сте би организована банда,све радите синхронизовано. Чекајући да ваши стручњаци са купљеним дипломама нешто предложе,остадосмо у каненом добу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лицимури

21.08.2023 09:22

Тако вам и укидање акциза угрожава пуњење буџета! Неспособњаковићи!

ОДГОВОРИТЕ
Name

МГ

21.08.2023 09:26

Само Тегелтију пусти гдје има пара, и пустош је загарантована!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бели

21.08.2023 09:29

Е да видимо цовјек је усо у рудник злата, Све сто се догадја у БИХ је златна грозница остало су све нијансе,,,, е мој народе !

ОДГОВОРИТЕ
Name

шоић

21.08.2023 10:29

ВИДИ СЕ ДА СТЕ БОЉИ ЕНТИТЕТ АКО ПРОДУЖЕ РОК НЕМА ПЛАТА БОТОВИМА

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реалиста

21.08.2023 11:56

Па нормално кад рате кредита долазе 11ог.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дејвид

21.08.2023 12:35

Цињенице су да је федерација бих напреднија од реп српске у сваком погледу. Краде се и у фбих али фбих је далеко бољи дио БиХ. Ентитет реп српска је заостала и сваком погледу, не зна се ни ко пије а зна се ко плаца. Народ најсиромаснији на планети Народ Милорада Додика ција свита око њега воза најскупље лимузине на свијету. Да ли вас је срам Милораде, Цвијановицко, Тегелтијо, Спиро, Радмане, Мајкицко и остала багро незајазљива. Ви нисте људи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ааааа

21.08.2023 14:50

Злоцинацко криминална иснституција наставља са пљацкањем народа.Могу слободно да краду милијарде кад су застицени као међеди сто се види по бивсем директору који је био главни капо за организоване кри миналне радње и против њега нема никаквих кривицних пријава.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драгангр

21.08.2023 18:26

Ево ти приједлог, помјерите сваки мјесец за 3 дана, за 6 мјесеци цете доци до краја мјесеца. Послао ти га је неуки сељак,...Само да хоцете насли би нацин, него вас боли патка за народ. Багро....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гтдрмр

22.08.2023 00:02

Е ове олупине, волео бих да неко покрене проверу његовог докторста билс би то дабра зајебанција.

ОДГОВОРИТЕ