Izmjene zakona ugrožavaju naplatu javnih prihoda

Povećanje praga za ulazak u PDV sistem sa 50.000 na 100.000 KM je neupitno, ali nema ništa od pomjeranja roka za podnošenja PDV prijava sa 10. dana u mjesecu za kraj mjeseca.

Bosna i Hercegovina 21.08.2023 | 08:29
Izmjene zakona ugrožavaju naplatu javnih prihoda

Takav ishod izmjena Zakona o PDV BiH treba očekivati na idućoj sjednici Predstavničkog doma BiH nakon što je stiglo mišljenje Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, institucije koja prikuplja 80 odsto novca za budžete na svim nivoima BiH.

Prijedlog izmjena Zakona o PDV, na inicijativu poslanika SDS-a Mladena Bosića i Darka Babalja, usvojen je u prvom čitanju na protekloj sjednici. Kako je rečeno, na taj način pomaže se privredi, naročito malim preduzetnicima.

– Postojeće zakonsko rješenje ne ostavlja dovoljno vremena poreskim obveznicima za podnošenje predmetnih prijava, a radnici u knjigovodstvu su stavljeni pod veliki pritisak zbog tako kratkog roka. Razlog za povećanje granice za registraciju poreskih obveznika sa 50.000 KM na 100.000 KM je očigledna potreba s obzirom na inflatorna kretanja i povećanje cijena roba i usluga u proteklom vremenskom periodu, kao i u predviđanju ekonomskih kretanja za naredni period – naveli su u obrazloženju.

Tada je usvojen i zaključak kojim se UIO poziva da dostavi mišljenje na ovaj i svaki drugi pokušaj mijenjanja zakona o PDV.  I stigao je.

Piše da predlagači zakona nisu konsultovali Upravni odbor UIO, a da je, prema Zakonu o sistemu indirektnog oporezivanja, jedino UO UIO nadležan da pokrene izmjene propisa o indirektnim porezima.

Ali, i da se to zanemari, UIO u mišljenju ističe ostale zamjerke zbog kojih ovakav zakon nije prihvatljiv sa stanovišta fiskalne održivosti i makroekonomske stabilnosti BiH.

– Pomjeranje roka za naplatu prihoda, uz istovremenu nespornu obavezu UIO u vezi sa povratom PDV-a obveznicima, znači da bi stabilnost i blagovremenost naplate javnih prihoda mogla biti ugrožena. Prijedlogom da se rok za podnošenje prijava sa 10. u mjesecu pomjeri za kraj mjeseca zanemaruje se činjenica da se na taj način pomjera i rok za plaćanje PDV-a.

Usvajanjem ovog prijedloga došlo bi do značajnog pomjeranja (odgode) u naplati javnih prihoda, a kako odredba koja se odnosi na povrat PDV-a obveznicima ostaje nepromijenjena, povrat PDV-a i dalje bi bio 30 dana od dana podnošenja prijave. Kako podaci pokazuju, ovi obveznici podnose prijave za povrat i prije 10. u mjesecu, te time i dobijaju povrat ranije. Ovakav disbalans bi mogao dovesti do otežanog izvršenja zakonske obaveze povrata PDV-a obveznicima – navodi se u mišljenju UIO koga potpisuje direktor Zoran Tegeltija.

(Srpskainfo) Foto: UIO

 

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

Blbl

21.08.2023 08:53

Ovi vise nisu normalni.Oni nebi nista dali narodu.

ODGOVORITE
Name

re

21.08.2023 12:35

Burlini kriminalci stalno neke nove zakone namećete narodu da ušutkate gladni narod što sve pokradoste u RS.

Name

Uprava

21.08.2023 09:02

Kakva ste bi organizovana banda,sve radite sinhronizovano. Čekajući da vaši stručnjaci sa kupljenim diplomama nešto predlože,ostadosmo u kanenom dobu.

ODGOVORITE
Name

Licimuri

21.08.2023 09:22

Tako vam i ukidanje akciza ugrožava punjenje budžeta! Nesposobnjakovići!

ODGOVORITE
Name

МГ

21.08.2023 09:26

Само Тегелтију пусти гдје има пара, и пустош је загарантована!

ODGOVORITE
Name

Beli

21.08.2023 09:29

E da vidimo covjek je uso u rudnik zlata, Sve sto se dogadja u BIH je zlatna groznica ostalo su sve nijanse,,,, e moj narode !

ODGOVORITE
Name

šoić

21.08.2023 10:29

VIDI SE DA STE BOLJI ENTITET AKO PRODUŽE ROK NEMA PLATA BOTOVIMA

ODGOVORITE
Name

Realista

21.08.2023 11:56

Pa normalno kad rate kredita dolaze 11og.

ODGOVORITE
Name

Dejvid

21.08.2023 12:35

Cinjenice su da je federacija bih naprednija od rep srpske u svakom pogledu. Krade se i u fbih ali fbih je daleko bolji dio BiH. Entitet rep srpska je zaostala i svakom pogledu, ne zna se ni ko pije a zna se ko placa. Narod najsiromasniji na planeti Narod Milorada Dodika cija svita oko njega voza najskuplje limuzine na svijetu. Da li vas je sram Milorade, Cvijanovicko, Tegeltijo, Spiro, Radmane, Majkicko i ostala bagro nezajazljiva. Vi niste ljudi.

ODGOVORITE
Name

Aaaaa

21.08.2023 14:50

Zlocinacko kriminalna isnstitucija nastavlja sa pljackanjem naroda.Mogu slobodno da kradu milijarde kad su zasticeni kao međedi sto se vidi po bivsem direktoru koji je bio glavni kapo za organizovane kri minalne radnje i protiv njega nema nikakvih krivicnih prijava.

ODGOVORITE
Name

Dragangr

21.08.2023 18:26

Evo ti prijedlog, pomjerite svaki mjesec za 3 dana, za 6 mjeseci cete doci do kraja mjeseca. Poslao ti ga je neuki seljak,...Samo da hocete nasli bi nacin, nego vas boli patka za narod. Bagro....

ODGOVORITE
Name

Gtdrmr

22.08.2023 00:02

E ove olupine, voleo bih da neko pokrene proveru njegovog doktorsta bils bi to dabra zajebancija.

ODGOVORITE