Народна скупштина Српске мјесто за пијачно цјенкање

- У уторак ће бити одржана дуго најављивана сједница Представничког дома ПС БиХ на којој ће посланици СНСД-а и њихових сателитских партија, заједно са политичким партијама из ФБиХ, усвојити три закона из 14 приоритета из Мишљења Европске комисије.

Република Српска 20.08.2023 | 15:21
Народна скупштина Српске мјесто за пијачно цјенкање

Ниједан од тих закона није закон о замјени страних судија домаћим судијама у Уставном суду БиХ, нити је то Закон о Уставном суду БиХ. За те законе ћемо добити радну групу, баш као што смо и 2012. године добили структурални дијалог о реформи правосуђа који је одавно заборављен и није дао ниједан резултат, истакла је Александра Пандуревић - чланица Главног одбора СДС.

„Салто мортале предсједника Републике Српске Милорада Додика није ништа друго него издаја и удар на Народну скупштину. Онај који позива на одбрану институција, брутално гази најважнију од њих, урушавајући повјерење у законодавца и дигнитет Народне скупштине. По његовог логици, сваки грађанин Републике Српске има право да каже: ''Шта ме брига за закон, нећу га поштовати!''. Непоштовање закодонавца је анархија и она креће из Банског двора.“, порука је Пандуревићеве. 

Она је подсјетила да је управо на приједлог СНСД-а, УС, ДЕМОС-а и ДНС-а, 27.јуна 2023.године, двотрећинском већином усвојен је сљедећи закључак: 

''Народна скупштина Република Српска захтијева да се у оквиру 14 приоритета испостављених од стране ЕУ приоритетно и хитно треба рјешавати питање реформе Уставног суда БиХ односно одласка страних судија, и да се у оквиру те реформе усвоји Закон о Уставном суду БиХ. Поред питања реформе Уставног суда БиХ приоритет треба да буде и питање затварања ОХР-а. Народна скупштина Републике Српске тражи од свих својих изабраних представника да не учествују у разговорима о рјешавању било којег од осталих приоритета ЕУ док се ова два раније наведена приоритета не ријеше''.

„Дакле, Народна скупштина је обавезала СВЕ СВОЈЕ ИЗАБРАНЕ ПРЕДСТАВНИКЕ, што укључује и предсједника Републике, да не учествује у разговорима о рјешавању било којег од приоритета ЕУ док се не ријеши питање Уставног суда БиХ. Руку на срце, став је поштовао читав мјесец дана, а онда је сјео са партнерима из Тројке и дао им на тацни три закона. Ниједна лаж не може вјечно трајати. Све лажи буду огољене, прије или касније“, нагласила је чланица Главног одбора СДС. 

Она каже да управо ова ситуација је оголила старе лажи СНСД-а и сада се надвила над њима да их носе као бреме. 

„Наиме, у фебруару 2016. године, сви српски посланици из Републике Српске (СНСД, СДС, ПДП, ДНС) заједно су потписали и у Представнички дом упутили Закон о Уставном суду БиХ. Тај закон је рјешавао питање одласка страних судија, али и уређивао гласање судија по уставним питањима на начин да је за сваку одлуку о оцјени уставности законских аката неопходан по глас макар једног судије из реда сваког од конститутивних народа“, казала је она и додала: 

„Такође, водило се рачуна да већина за усвајање одлука мора имати и један глас из сваког ентитета. Са становишта интереса Републике Српске био је то одличан закон. Нажалост, закон није имао подршку ниједне партије из ФБиХ, па чак ни ХДЗ-а, и зато је пао. Тадашње руководство Представничког дома ипак је договорило, на инсистирање СДС, да предложи да се усвоји закључак о формирању радне групе која би се позабавила питањем замјене страних судија.

Дио партија из ФБиХ пристао је да ту тему ставимо на сто. Погодите ко је био против? Управо СНСД!

Тврдили су тада да то није добро, да смо ми из СДС издали договор из Бањалуке, да смо прво морали заједно са њима сјести и договорити даље кораке, да се иза закључка крију опасне намјере, те позивали на јединство да рјешење тражимо унутар Републике Српске. Потом су преузели власт на нивоу БиХ и тему Закона о Уставном суду БиХ ставили у фиоку гдје очито и даље намјеравају да је држе. Тројка је добила три европска закона да би именовали Срђана Амиџића за министра.

Народна скупштина, по ко зна који пут, само је мјесто за пијачно ценкање. Мијењамо тројицу страних судија за министра финансија“, закључила је Пандуревићева.

(БН) Фото: ДЕЈАН БОЖИЋ / РИНГИЕР

 

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

???????

20.08.2023 15:55

Мислиш да су наши способни радити по правилима па да кад би отишле стране судије???Жено зар не видис шта раде партиско подобне судије тј. они које су лицно владајуће странке изабрале и раде и корис својих шефова и блиских .Мислиш да би требао потковани замјенити неког од страних судија и да би дијелијо правду и радијо на корупцији крадји лоповлуку у дрзави. Видис ли колико је црнолистаса на високим функцијама којим је у интересу да оду стране судије па да ради још висе у своју корист.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

20.08.2023 22:11

И ја не вјерујем домацим судијама и тузиоцима јер или су корумпирани и у талу са криминалцима или су у мисјим рупама и просипају правду по сирутињи. Па мајку му, оптузите и пресудите бар једног милионера из политике, да видимо да то неко мозе утадити у БиХ. Са овако примитивним властима, пласи ме да странци оду.

Name

Ре

21.08.2023 09:44

Стране студије би саме требало да суде јер домаће су страначки послушници.

Name

борац

20.08.2023 17:13

Не цуди се Додик је стари пијацар .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Небојша

20.08.2023 23:20

Ко и ти борац

Name

Миркан

20.08.2023 21:41

Колико времена треба овом народу да схвати да Милорад Додик и његови сателити гледају СВОЈА ПОСЛА и свој лични интерес и да им је до Републике Српске стало онолико колико је од ње остало и шта могу од ње још да уновче. Лично познајем многе функционере и 90% њих има или станове или куће по Србији и Црној Гори и овдје су на привременом раду док се све ово не уруши.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДрМр

20.08.2023 22:02

Престаните Додика називати предсједником Републике!! Бурле може бити само главни Баја у његовој секти и подгузним мухама, никако нама градјанима!! Никад али НИКАД нећу признати његову КРАДЈУ !!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фочак Р. К.

21.08.2023 08:04

Па кад пијачар води државу, онда је држава пијаца.

ОДГОВОРИТЕ