Вучић: Мађарска одлично разумије ситуацију на КиМ

"Имаћемо разумевање и боље и веће него пре 20, 25 година и тај тренд међусобног разумевања ће се наставити, јер се понашамо као искрени и блиски пријатељи", рекао је Вучић на конференцији за новинаре одговарајући на питање да ли је током сусрета које је имао у Будимпешти било речи и о ситуацији на Косову и Метохији.

Србија 20.08.2023 | 12:22
Вучић: Мађарска одлично разумије ситуацију на КиМ

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да је са мађарским премијером Виктором Орбаном разговарао и о ситуацији на Косову и Метохији и оценио да Мађарска одлично разуме ситуацију на КиМ.

"Имаћемо разумевање и боље и веће него пре 20, 25 година и тај тренд међусобног разумевања ће се наставити, јер се понашамо као искрени и блиски пријатељи", рекао је Вучић на конференцији за новинаре одговарајући на питање да ли је током сусрета које је имао у Будимпешти било речи и о ситуацији на Косову и Метохији.

Он је додао да срспки и мађарски народ осећају блискост на сваком месту и на сваком кораку.

Вучић  је рекао да је са мађарском делегацијом разговарао о бројним пројектима, као и да је са премијером Виктором Орбаном договорио како да две земље у случају опасности по енергетску безбедност политички реагују и заштите интересе две земље.

Вучић је рекао новинарима да је имао важне састанке са мађарским званичницима и да је замолио мађарску страну да убрза радове на брзој прузи до Будимпеште на њиховој територији.

 "Ми ћемо наш део завршити и пре времена или тачно, замолио сам Орбана да мађарска страна са кинеским извођачима убрза тај део да бисмо за само две године могли да идемо од Београда до Будимпеште за два сата и 40 минута", рекао је Вучић.

 Казао је да су разговарали и о смештајним капацитетима за гас за Србију у Мађарској и захвалио на помоћи.

 "Разговарали смо и о могућим опасностима за енергетску безбедност и договорили се како да политички реагујемо и како да суштински заштитимо интересе нашим земљама", рекао је Вучић.

 Председник Србије је рекао да Мађарска на фантастичан начин гради своје спортске капацитете и преузима организацију међународних спортских догађаја, од водених спортова до многих других.

 "Размишљајући о Ескпу понудили смо додатну сарадњу са Мађарском и у ширем Мастер плану, осим Националног фудбалског стадиона, желимо да изградимо онакав атлестски стадион, то је за нашу будућност добро и за организацију великих такмичења. Постоји једна проблем, око наших нових стадиона изграђених по УЕФА стандардима ко ће да их одржава и како ћемо да обезбеђујемо велики број догађаја. И зато ћемо пронаћи у  наредним месецима неку од највећих светских компанија коју можемо да изнајмимо како би нам помогла у стварању што већег броја догађаја", рекао је Вучић.

 Казао је да се то односи и на стадионе у Лесковцу, Лозници, Крагујевцу, Зајечару и другим градовима, као и у Београду.

 Не смемо то да остављамо локалним самоуправама, навео је Вучић и  истакао да ти стадиони морају да се издржавају.

 "Зато сам рекао да до октобра морамо да донесемо одлуку да направимо нешто што ће бити попут највећег спортског реона, не само у овом делу Европе, већ можда и у целој Европи, где ће бити и атлетски и национални фудбалски стадион, као за водене спортове све, од скакаоница до базена за ватерполо и пливања", навео је Вучић.

 Додао је да су разговрали о заједничког граничном прелазу две земље и да ћемо направити нешто што до сада није виђено.

 "Очекујемо подршку новчану од ЕУ, покушаћемо да направимо једну контролу, за грађане Србије и Мађрске, нешто највеће што захтева стотине милиона евра, не само проширење, већ што није виђено до сада. То ћемо понудити заједнички и нашим пријатељима Румунима да заједно урадимо на тромеђи три земље да урадимо заједнички још један такав прелаз. То је био предлог мађарске стране, који смо порихватили. То је за Хоргош од изузетног значаја видећемо да урадимо и на овом другом месту", навео је Вучић.

 Казао је да су разговарали и о политичким темама, као и око европског пута и геополитичке ситуације.

 "Имаћу сусрет после овог састанка и са Ердоганом, синоћ сам имао са Каталин Новак, ускоро ће бити и велики демографски самит у Мађарској, затим посета председнице Мађарске Србије, и у међувремену ћемо имати неколико сусрета са Орбаном да и даље радимо на зближавању. Разговарао сам јуче и са Додиком и са Цвијановић. Данас очекујем и да разговарам са председницима тзв. сређење азијских република, са председницима Узбекистана, Туркменистана и Киргистана, да и са њима покушамо да проширимо сарадњу. Разговарали смо данас са чувеним Такером Карсоном познатим коментором и аналитичарем који је међу најпопуларнијим у свету. Вечерас ћемо имати вечеру са свим лидерима и разговраћемо са њима и сутра идем у Атину где ће бити сусрет са лидерима ЗБ, а ове друге ствари које неки објављују не могу да потврдим", навео је Вучић.

(Тањуг) Фото: Тањуг

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Што јес јес

20.08.2023 12:52

Стварно улажу у спорт, а имају и резултате!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сафет исовиц

20.08.2023 18:29

Ма каква људи мадјарска Погледајте само Орбана увијек у истом одијело нико га неузима за озбиљно а ова два тупана отисли код њега па сад имамо три лопова на истом мјесту Боже драги помози види само ко нам води државу у пропаст

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБ РОЦК

21.08.2023 07:36

Имају, имају

ОДГОВОРИТЕ