Vučić: Mađarska odlično razumije situaciju na KiM

"Imaćemo razumevanje i bolje i veće nego pre 20, 25 godina i taj trend međusobnog razumevanja će se nastaviti, jer se ponašamo kao iskreni i bliski prijatelji", rekao je Vučić na konferenciji za novinare odgovarajući na pitanje da li je tokom susreta koje je imao u Budimpešti bilo reči i o situaciji na Kosovu i Metohiji.

Srbija 20.08.2023 | 12:22
Vučić: Mađarska odlično razumije situaciju na KiM

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da je sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom razgovarao i o situaciji na Kosovu i Metohiji i ocenio da Mađarska odlično razume situaciju na KiM.

"Imaćemo razumevanje i bolje i veće nego pre 20, 25 godina i taj trend međusobnog razumevanja će se nastaviti, jer se ponašamo kao iskreni i bliski prijatelji", rekao je Vučić na konferenciji za novinare odgovarajući na pitanje da li je tokom susreta koje je imao u Budimpešti bilo reči i o situaciji na Kosovu i Metohiji.

On je dodao da srspki i mađarski narod osećaju bliskost na svakom mestu i na svakom koraku.

Vučić  je rekao da je sa mađarskom delegacijom razgovarao o brojnim projektima, kao i da je sa premijerom Viktorom Orbanom dogovorio kako da dve zemlje u slučaju opasnosti po energetsku bezbednost politički reaguju i zaštite interese dve zemlje.

Vučić je rekao novinarima da je imao važne sastanke sa mađarskim zvaničnicima i da je zamolio mađarsku stranu da ubrza radove na brzoj pruzi do Budimpešte na njihovoj teritoriji.

 "Mi ćemo naš deo završiti i pre vremena ili tačno, zamolio sam Orbana da mađarska strana sa kineskim izvođačima ubrza taj deo da bismo za samo dve godine mogli da idemo od Beograda do Budimpešte za dva sata i 40 minuta", rekao je Vučić.

 Kazao je da su razgovarali i o smeštajnim kapacitetima za gas za Srbiju u Mađarskoj i zahvalio na pomoći.

 "Razgovarali smo i o mogućim opasnostima za energetsku bezbednost i dogovorili se kako da politički reagujemo i kako da suštinski zaštitimo interese našim zemljama", rekao je Vučić.

 Predsednik Srbije je rekao da Mađarska na fantastičan način gradi svoje sportske kapacitete i preuzima organizaciju međunarodnih sportskih događaja, od vodenih sportova do mnogih drugih.

 "Razmišljajući o Eskpu ponudili smo dodatnu saradnju sa Mađarskom i u širem Master planu, osim Nacionalnog fudbalskog stadiona, želimo da izgradimo onakav atlestski stadion, to je za našu budućnost dobro i za organizaciju velikih takmičenja. Postoji jedna problem, oko naših novih stadiona izgrađenih po UEFA standardima ko će da ih održava i kako ćemo da obezbeđujemo veliki broj događaja. I zato ćemo pronaći u  narednim mesecima neku od najvećih svetskih kompanija koju možemo da iznajmimo kako bi nam pomogla u stvaranju što većeg broja događaja", rekao je Vučić.

 Kazao je da se to odnosi i na stadione u Leskovcu, Loznici, Kragujevcu, Zaječaru i drugim gradovima, kao i u Beogradu.

 Ne smemo to da ostavljamo lokalnim samoupravama, naveo je Vučić i  istakao da ti stadioni moraju da se izdržavaju.

 "Zato sam rekao da do oktobra moramo da donesemo odluku da napravimo nešto što će biti poput najvećeg sportskog reona, ne samo u ovom delu Evrope, već možda i u celoj Evropi, gde će biti i atletski i nacionalni fudbalski stadion, kao za vodene sportove sve, od skakaonica do bazena za vaterpolo i plivanja", naveo je Vučić.

 Dodao je da su razgovrali o zajedničkog graničnom prelazu dve zemlje i da ćemo napraviti nešto što do sada nije viđeno.

 "Očekujemo podršku novčanu od EU, pokušaćemo da napravimo jednu kontrolu, za građane Srbije i Mađrske, nešto najveće što zahteva stotine miliona evra, ne samo proširenje, već što nije viđeno do sada. To ćemo ponuditi zajednički i našim prijateljima Rumunima da zajedno uradimo na tromeđi tri zemlje da uradimo zajednički još jedan takav prelaz. To je bio predlog mađarske strane, koji smo porihvatili. To je za Horgoš od izuzetnog značaja videćemo da uradimo i na ovom drugom mestu", naveo je Vučić.

 Kazao je da su razgovarali i o političkim temama, kao i oko evropskog puta i geopolitičke situacije.

 "Imaću susret posle ovog sastanka i sa Erdoganom, sinoć sam imao sa Katalin Novak, uskoro će biti i veliki demografski samit u Mađarskoj, zatim poseta predsednice Mađarske Srbije, i u međuvremenu ćemo imati nekoliko susreta sa Orbanom da i dalje radimo na zbližavanju. Razgovarao sam juče i sa Dodikom i sa Cvijanović. Danas očekujem i da razgovaram sa predsednicima tzv. sređenje azijskih republika, sa predsednicima Uzbekistana, Turkmenistana i Kirgistana, da i sa njima pokušamo da proširimo saradnju. Razgovarali smo danas sa čuvenim Takerom Karsonom poznatim komentorom i analitičarem koji je među najpopularnijim u svetu. Večeras ćemo imati večeru sa svim liderima i razgovraćemo sa njima i sutra idem u Atinu gde će biti susret sa liderima ZB, a ove druge stvari koje neki objavljuju ne mogu da potvrdim", naveo je Vučić.

(Tanjug) Foto: Tanjug

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Što jes jes

20.08.2023 12:52

Stvarno ulažu u sport, a imaju i rezultate!

ODGOVORITE
Name

Safet isovic

20.08.2023 18:29

Ma kakva ljudi madjarska Pogledajte samo Orbana uvijek u istom odijelo niko ga neuzima za ozbiljno a ova dva tupana otisli kod njega pa sad imamo tri lopova na istom mjestu Bože dragi pomozi vidi samo ko nam vodi državu u propast

ODGOVORITE
Name

BOB ROCK

21.08.2023 07:36

Imaju, imaju

ODGOVORITE