Правдање судије из Градачца: Нисам знала да је насилник

Судија Лејла Н, која је одбила захтев полиције у Градачцу да монструму Нермину Сулејмановићу забрани прилаз Низами Хећимовић, а коју је он пре неколико дана брутално ликвидирао, поднела је пријаву Федералној управи полиције (ФУП) против МУП-а ТК и службеника Полицијске станице у Градачцу.

Босна и Херцеговина 18.08.2023 | 10:02
Правдање судије из Градачца: Нисам знала да је насилник

Отворила боловање

Судија је, и поред изјаве настрадале Хећимовић и службене белешке припадника МУП-а ТК, одбила захтев да се насилнику забрани прилазак невенчаној супрузи – коју је, да ствар буде гора, претукао јер му је сервирала неукусну храну – због, како је навела, недостатка доказа?! Међутим, након што је решење објављено у јавности, судија је отворила боловање, наводећи да се против ње води медијска хајка.

Ипак, у изјави коју је послала ФУП-у, а до које је дошао босански „Аваз“, навела је шта се дешавало претходних дана и због чега није могла да одреди мере забране приласка Низами.

Она тврди да је 7. августа била дежурна суткиња када је, нешто након поднева, дошао полицајац ПУ Градачац и на писарницу предао захтев за изрицање заштитних мера забране према Нермину Сулејмановићу због насиља у породици и наношења телесних повреда невенчаној супрузи Низами.

- Споменути захтев је убрзо дошао мени у рад те сам га ја због хитности одмах почела радити. Уз захтев за изрицање мере су, колико се сећам, достављене само службене белешке у којима је наведено да је Низама Хећимовић пријављивала насиље у породици од невенчаног супруга Нермина.

Да би Суд могао по захтеву полиције изрећи одређену заштитну меру, уз захтев се, сходно закону, морају приложити докази – медицинска документација, изјава оштећене, уколико не користи благодати закона, изјава пријављеног, затим изјаве других сведока, чланова породице, родбине, као и свих других сведока који би могли потврдити наводе из захтева полиције, као и било који други доказ који би могао то потврдити - навела је.

Осим тога, навела је, уколико се у захтеву спомињу и претње телефоном, докази и о тим претњама се морају приложити уз захтев полиције.

- Пре доношења решења по захтеву полиције ја сам у 14.30 сати позвала представника ПУ Градачац, полицајца Омића у своју канцеларију. Након што је дошао у моју канцеларију проведен је поступак у вези с изрицањем заштитних мера на начин како је то констатовано у записнику од 7. августа 2023. године, односно да ПУ Градачац остаје при свом захтеву за изрицање тражене мере обезбеђења.

У одсуству потребних доказа за доношење мера заштите која је тражена ја сам донела решење којим се одбацује захтев МУП-а ТК ПУ Градачац, које сам писмено сачинила - истакла је.

Блокирана зграда

Судија тврди да је, будући да је у образложењу решења навела да уз захтев није био достављен нити један доказ, очекивала да ће полиција, по пријему решења, подузети мере на прибављању доказа за изрицање мера, „што се у стварности није десило“.

- У петак, 11. августа, Специјална полиција је блокирала зграду Суда у Градачцу када сам сазнала да је Нермин Сулејмановић наводно убио своју невенчану супругу Низаму и још двоје људи.

Одмах сам схватила да је то човек за којег је од ПУ Градачац тражено изрицање мера заштите без приложених законом прописаних доказа, а да је једна од жртава његова невенчана супруга Низама, која је пријавила породично насиље.

На крају желим изјавити да сам ја своју одлуку донела на основу закона, односно расположивих доказа којих уопште није било уз захтев нити је полиција, након мог одбијања, предузела мере да се докази прибаве. Мени ништа није значило име Нермин Сулејмановић да бих посумњала да се радило о насилнику - закључила је.

Тврди да је злоупотребљено решење

- Примерак мог решења, с грешком у имену, који ми није враћен, након моје исправке решења је злоупотребљен од полиције и објављен у медијима како би се умањила одговорност полиције и указало на Суд, односно мене, да сам површно поступила у случају и направила такву грешку, алудирајући на мој немар наспрам породичног насиља, односно насиља над женама - навела је.

Прихватили 16 мера против 9 особа, Низаму одбили

Да је неоснована овако донесена одлука Суда, доказује и чињеница да је ПУ Градачац од 1. 1. 2023. до 31. 7. 2023. године, поступајући по запримљеним пријавама насиља у породици, Општинском суду у Градачцу поднела укупно пет захтева за изрицање 16 заштитних мера према девет особа који су од Суда прихваћени и све предложене заштитне мере су изречене - навели су из Управе полиције МУП-а ТК.

Навели су да је анализом наведених захтева утврђено да су све заштитне мере до сада изречене на основу истог обима доказа. Због контаката с троструким убицом Сулејмановићем суспендована полицајка Џенана С.

(Курир)

Коментари / 32

Оставите коментар
Name

Предатор

18.08.2023 10:16

Наивна ко француска собарица. Робијао у Зеници а није насилан. Са колико нула је убедио да је јагње умиљато

ОДГОВОРИТЕ
Name

Која гњида

18.08.2023 14:47

Треба је пљунути свако ко је види на улици

Name

реакција

19.08.2023 12:25

Она се заљубила у њега, свидио јој се, то је јаче од ње.

Name

Види

18.08.2023 10:22

Требала си се распитати, ако ништа по кафама бар, нешто би чула. Углавном сад би било лијепо од тебе да поднесеш оставку и да се проведе поступак за ово што се ниси распитала.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дибој

18.08.2023 13:20

Трта брале …. Сад се правда ксо да смо ми овце

Name

цути незналицо

18.08.2023 13:46

суд суди на основу доказа, а не сто цује на путу до пекаре.

Name

Обичан градјанин

19.08.2023 09:33

Да је причала са својом шефицом сазнала би да је бијо осудјиван и код шефице прије неколико година. Тако хладно прихватила пријаву од стране полиције ипак државне установе којој треба суд вјеровати и узети у обзир као један од највећих доказа а не тражити толико доказа сто треба дуже вријеме и чекати да се тако гнусним заврши живот једног живог људског бића. Гдје ће јој душа???

Name

Боки

18.08.2023 10:22

Требала си знати, а ниси зато сада треба да одговараш.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац

18.08.2023 10:30

Сада њу препустите насилнику,па да види како то изгледа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Немаш

18.08.2023 10:40

шта да знаш, радиш по пријави полиције и по ЗАКОНУ! Кад ће више неко од судија да добије отказ за примјер, КАД? Мајко мила!!! ОТКАЗ и кривична пријава за ову за примјер.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ниста није ко прије

18.08.2023 11:13

Градацац је веома велики град није га знала или ?

Name

Перо

18.08.2023 10:41

Па није Градацац Лондон. То је манне мјесто сви се знају, јос он онај градски кабадахија на мотору, свако га је морао знати. Цуј она није знала, то је одма знак да лазе и да несто скрива

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

19.08.2023 09:53

Истина Перо. Прва њена шефица казе да му је и она судила прије неколико година. Да се консултовала ако је неука са шефицом знала би ко је и какав је Нермин у том малом граду. На основу полицијске пријаве могла је нешто учинити с обзиром на вријеме сакупљања толике гомиле доказа да би се спасило хитно живот незаштићене жене од градског монструма . Убити троје људи због нестручности и немара не реагирањем судија је ужас.

Name

Мики

18.08.2023 11:03

Ма иди бегај,чуј није знала.Све си ти итекако знала,зато ове убијене људе носиш на души.Ако си иоле човек нема више мирног сна..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Судија

18.08.2023 11:38

Треба њу карати у главу глупу Вјероватно је и добила глупаца јадна.таква је дрзава,сва наивна.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Овако

18.08.2023 11:39

А шта и да је добио забрану приласка, то би промијенило ствар? Не би је нашао и урадио што је наумио? Прање свијести колективног друштва...

ОДГОВОРИТЕ
Name

МД

18.08.2023 14:34

Баш тако. Ко би и како нагледао спровођење те мјере. Па не ради се ту о добивању полицијске заштите, већ о забрани приласка оштећеној. Све би исто било. Убио је на кога је наишао, и баш би тај лудак поштивао неку судску мјеру.

Name

Т39842288

18.08.2023 12:14

Чуј није знала, ти си саучесник

ОДГОВОРИТЕ
Name

ББ

18.08.2023 12:34

Кратко јасно, лазе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Савјет за све

18.08.2023 12:41

Као да живи у Неw Yорк-у, а не у махали Градачац гдје се могу довикивати измедју себе. Нико не тражи заштиту ако је не треба. Чему вам те главе служе. Само за сисање и за сминкање. Јадни сте ви и ваше студирање. Прво би сте требали бити људи, па тек све остало. Међутим, данас је таквих јако мало. Нити их томе уче код куће, а ово накарадном друштво је заказало на свим инстанцама. Ста нам остаје него купити прње па у бијели свијет. Оставити ове стручњаке да се само о себи забаве.

ОДГОВОРИТЕ
Name

45

18.08.2023 12:49

Нисам знала била сам мала.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Арса

18.08.2023 12:53

Ако ниси знала а мислим да лагиш требала си питати председника суда која каже да га је осуђивати али мислим да ти хоћеш да шпорет љагу са свог имена а савест ти сигурно није чиста незнам јако спаваш са тим оптерећењем.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЕВО ДОКАЗА

18.08.2023 13:58

Ово су чисти докази да је ова била у љубавној вези са оним сада тамрзнутим. Чист доказ ко суза. Не само смјена, већ и оптужба и затвор.

ОДГОВОРИТЕ
Name

адвокат

18.08.2023 14:49

ево ста писе у закону: > Члан 7 Појам насиља у породици У смислу овог закона сматрат ће се да постоји насиље у породици уколико постоје основе сумње да су учињене радње којим члан породице наноси физичку, психичку или сексуалну бол или патњу и/или економску штету, као и пријетње које изазивају страх од физичког, психичког или сексуалног насиља и/или економске штете код другог члана породице.< дакле ова пластицна гуска нема појма о послу којим се бави...само смјена и процесуирање па затвор

ОДГОВОРИТЕ
Name

???????

19.08.2023 10:06

Мозда је завршила факултет и добила одма посао по страначкој основи и подобности а не по стручности. Добро сад глуми али нико јој не вјерује. Жал за три изгубљена живота ! Такво нам је судство подобност не струцност.

Name

Борко

18.08.2023 15:24

Особама којима је угрозен зивот треба омогуцити сигурну куцу са наорузаним заститарима. Као неки дом за угрозене. И ко придје претрест га до гола. А ако придје насилник онда му у гузицу стрпат петарду па це се уморит од ходања. Неце му ниста бити на памети осим столице.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јесте ли написмено

18.08.2023 15:37

Захтјевали са полиција прибави додатне доказе?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Шта Рећи

18.08.2023 16:16

Госпођа је рекла да није знала , да не зна, а на оваквим пословима не могу радити они који ништа не знају, значи, отказ исте секунде !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

19.08.2023 10:14

И затвор због незнања у овом случају не само отказ Има ли праву диплому??? Или је напамет набубала градиво без да га примјени.

Name

Херцеговац

18.08.2023 18:03

Јадна она, баш ми је жао. Ослободи насилника и нико није крив!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мики.маус

18.08.2023 22:21

Ако нема.у полицијским.извјестајима.и биљескама.онда.се зна неког је купио тај лик и тај га је покривао у свему.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ако имате душу

20.08.2023 16:46

Свако се сад пере а знали сте и ви и полиција о ком.се ради ,ако нисте били сте.дужни тражити усмено.образложење или појашњење из врха полиције пре него.што.сте.донели погрешно рјешење, којом је.могао бити спасен један млади живот сад нико нема.користи од ваших изговора ни породица, ни сироче које је остало али је.остало вама свима на савјести.

ОДГОВОРИТЕ